Musta Cabriolet saapui Suomeen 7. maaliskuuta 1939, eli juuri ennen Helsingin messuhallissa järjestettyä kansainvälistä autonäyttelyä. Tämä yksilö mitä ilmeisemmin on sama auto, joka tallentui myös suomalaiseen elokuvahistoriaan. Saman vuoden heinäkuussa saapui lisäksi toinen Citroën-harvinaisuus, metallinhohtovihreä ”Cabrio-Limousine” eli neliovinen Sport avattavalla kangaskatolla.

Talvella 1941 oli Suomi jatkosodassa. Elettiin asemasodan vaiheita. Suomen filmiteollisuus tuotti kuitenkin kotirintamalle elokuvia useamman ohjaajan toimesta. Ohjaaja Hannu Leminen teki tuolloin nousua elokuva-alalle ja saikin ohjattavakseen vuonna 1941 ranskalaiseen aiheeseen perustuneen komedian, Täysosuman. Se oli lomahotelliin sijoittuva verrattain perinteinen väärinkäsityshuvittelu, joka kuitenkin herätti huomiota huolitellulla ulkoasullaan. Pääosissa oli Ansa Ikonen ja Aku Korhonen. Sivuroolissa sen sijaan oli Traction Avant 11 Sport Cabriolet, joka elokuvan alkupuolella esiintyy hienosti ilman kattoa talvisissa maisemissa. Kyseessä on varmuudella ainoa Suomeen tuotu Traction Avant Cabriolet.

collage_ta_cabrio
Kuvakaappaus elokuvasta Täysosuma, kuva Korpivaara&Halla Oy:n tiloista Helsingistä sekä ote maahantuontikirjoista.

Elokuvan juoni kulkee kutakuinkin seuraavalla tavalla:

Hotelli Lynxin vahtimestari Aku Karppala (Aku Korhonen) on juuri lähdössä lomalle, kun nuori hotellivieras Birgit Gyllencrantz (Ansa Ikonen) pyytää apua. Tyttö on menettänyt vanhempansa ja saanut suuren perinnön jonka turvin hän haluaa matkustella. Birgit toivoo, että Aku tulisi mukaan, esiintyisi hänen isänään ja auttaisi oikeanlaisen aviomiehen etsinnässä. Aku suostuu ehdotukseen ja he matkustavat yhdessä Honkaharjun lomahotelliin. Hotellivieraissa riittää kyllä sopivia sulhasehdokkaita: herrasmiehiä ja huijareita, ja Birgit taitaa todella tarvita Akun apua.

Sama auto ehti esiintymään myös toisessa elokuvassa. Tämän elokuvan nimi on Hopeakihlajaiset

Hopeakihlajaiset 1942
Kuvakaappaus elokuvasta Hopeakihlajaiset

Elokuvien lisäksi tästä mustasta TA Cabrioletista on kuvatallenteet Korpivaaran näyttelystä sekä merkintä maahantuontikirjassa.

Sen verran auton vaiheista tiedetään, että auton luovutuskirja on annettu neljä vuotta maahantuonnin jälkeen, 9.9.1943, Antti Listolle ja osoite Romania. Kyseessä lienee Rumäniche Gesändschafft (Romanian suurlähetystö) mutta miten se sieltä päätyi Stock Car -romutusajoihin Kotkaan, jossa se tuhoutui? 

Mielenkiintoista on myös se, että metallinhohtovihreä ”Cabrio-Limousine” myytiin niin ikään Romanian suurlähetystölle.

Helsingin Autonäyttely

Avomallinen Traction Avant nähtiin myös Helsingin kansainvälisessä autonäyttelyssä 11.3.-16.3.1939 Helsingin Messuhallissa.

helsinginautonayttely1939
Helsingin kansainvälinen autonäyttely messuhallissa 1939. Etualalla Sport Cabriolet, seuraavana metallihohtoinen Sport ja kaksi 11B Familiale-mallia, joista viimeinen voi olla SIX-mallia.
Autojen, omistajien sekä maailmantapahtumien vaiheita aikajärjestyksessä:

 07.03.1939 Cabriolet saapui Suomeen
 11.03.-16.3.1939 Cabriolet Helsingin autonäyttelyssä
 03.07.1939 Cabrio-Limousine saapui Suomeen
 03.09.1939 Ranska julistaa sodan Saksalle
 30.11.1939 Talvisota syttyy
 12.03.1940 Talvisota päättyy, Välirauha
 25.06.1941 Jatkosota alkaa, Helsingin ensimmäinen pommitus
    1941 Cabriolet elokuvassa Täysosuma
    1942 Cabriolet elokuvassa Hopeakihlajaiset
 09.09.1943 Cabriolet luovutus, Antti Listo (Romania)
 04.09.1944 Aselepo ja rauha
 15.09.1944 Saksalaisten karkottaminen Suomesta alkaa (Lapin sota)
 03.11.1944 Cabrio-Limousine luovutus, Eversti Radu Dinulescu 
      (Rumänische Gesandtschaft)
 12.05.1945 Cabrioletin omistanut Antti Listo lähtee Brasiliaan

Antti

Päivitetty 09.01.2017: tarkennettu tietoja autosta sekä lisätty kuva sekä kuvaus Helsingin autonäyttelystä.

Päivitetty 29.05.2017: tarkennettu auton vaiheita.