Maaliskuussa 1939 Helsingissä järjestetty Kansainvälinen autonäyttely oli merkittävä autoalan tapahtuma ja kaikilta osiltaan kansainvälistä tasoa. Näyttelyssä oli useita automalleja, jotka jäivät meillä harvinaisuuksiksi. Niin myös Korpivaara & Hallan Citroën-osastolla.

Tutustutaanpa tässä näyttelyssä esillä olleisiin autoihin ja koitetaan parhaan mukaan yksilöidä ne Korpivaara & Hallan säilyneiden maahantuontikirjojen avulla.

Citroën 11 Sport Cabriolet ja 11 Sport

Kuvasuurennos osaston etualan autoista: Citroën 11 Sport Cabriolet ja 11 Sport.

Avomallinen, musta Citroën 11 Sport Cabriolet oli osaston vetonaulana heti käytävän vieressä. Yksilö jäi ainoaksi maahantuoduksi ja sen tarinasta olemme kirjoittaneet oman jutun jo aiemmin.

Seuraavana osastolla on esillä selvästi metallinhohtoinen Citroën 11 Sport. Värisävy on kuvassa aika vaalea, mutta vaikea sanoa onko se harmaa, beige vai vihreä. Maahantuontikirjasta näkyy, että juuri ennen Cabrioletin ja Familialen saapumista 13.2.1939, tullattiin kaksi metallinhohtoharmaata Sportia. Ensimmäinen näistä toimitettiin 15. helmikuuta, eli sen voimme jättää pois laskuista, mutta toinen yksilö vasta 29. huhtikuuta. Melko varmaa onkin, että näyttelyn auto on juuri tämä runkonumerolla 412867 oleva yksilö, sillä maahantuontikirjaa taaksepäin selaillessa kaikki Sportit on toimitettu asiakkaille hyvin pian tullauksen jälkeen.

Citroën 11 Familiale ja 11 Commerciale

Suurennos näyttelyosaston perältä: Citroën 11 Familiale ja 11 Commerciale.

Siirrymme osaston takaosaan. Citroën 11 Familiale on selvästi musta. Cabrioletin kanssa samana päivänä tullattiin Familiale (runkonumero 138861) jonka väri valitettavasti puuttuu maahantuontikirjasta. Tämä auto myytiin vasta 5.5.1939, eli se voisi hyvin olla esillä ollut yksilö. Edellinen musta Familiale tullattiin 12.1.1939, mutta toimitettiin asiakkaalle heti seuraavana päivänä, eli se ei voinut olla esillä maaliskuussa näyttelyssä. Sitä edeltävä musta Familiale oli toimitettu asiakkaalle jo syyskuussa 1938, eli olemme aika varmoja, että näyttelyn Familieale oli runkonumeroltaan 138861.

Citroën 11 Commerciale -malleja saapui Suomeen vain kaksi kappaletta! Näyttelyssä ollut auto on 19.7.1938 tullattu yksilö (runkonumero 290207), joka näköjään jäi maahantuojalle. Auto myytiin vasta 15.5.1939, eli se oli lähes vuoden Korpivaaralla, varmaankin esittelyautona. Se toinen maahan tullut Commerciale tullattiin vasta 23.5.1939, eli se ei voinut olla esillä tässä näyttelyssä.

Näyttelystä on säilynyt myös toinen valokuva, jossa näkyy näyttelyn Citroën autot. Keskellä oikealla on commerciale-malli, sille tunnusomainen suuri takaluukku auki.
Tämä kuva on Automies-lehdestä 1970-luvulta. Kuvatekstissä mainitaan virheellisesti auton olevan Familiale, vaikka kysessä on Commerciale-malli. Kuva on vanha tehtaan mainoskuva, josta selviää hyvin auton käyttötarkoitus monikäyttöisenä hyöytyajoneuvona.

Autonäyttelyn komea luettelo sisälsi myös Citroën-mallien tiedot. Kuvat: https://jaridebner.kuvat.fi/

Korpivaara & Hallan omassa Automies-lehdessä julkaistu ennakkojuttu näyttelystä.

Näin saimme melko varmasti yksilöityä nämä yli 80 vuotta sitten järjestetyn näyttelyn Citroën-autot. Maailmansodan syttymisen vuoksi autonäyttelyihinkin tuli pitkä tauko, mikä lisää tämän näyttelyn mielenkiintoa.

Mikko

Taustatyö autojen tunnistamiseksi: Michael Cedercreutz
Autonäyttelyn luettelon kuvat: https://jaridebner.kuvat.fi