Uudistuneen Citroen CX:n lanseeraus vuonna 1985 aiheutti melkoisen skandaalin. Citroenin mainostoimisto oli värvännyt uudistuneen CX:n mainoskanmpanjan vetonaulaksi huippumalli Grace Jonesin, joka esiintyi sekä vauhdikkaassa TV-mainoksessa että myös printtimainoksissa. Mainonnan kärki oli luonnollisesti kohdistettu uuden CX GTI Turbo-mallin  huimaan suorituskykyyn. Mainosvideolla Turbo CX syöksähtää hiekka-aavikolle Grace Jonesin avoimesta suusta. Printtimainokseen puolestaan oli kuvattu Grace Jonesin sivuprofiili, jossa hänen hiuksensa on leikattu CX:n muotoon. Varsinaisen skandaalin aiheutti kuitenkin mainoksessa esiintyvä, kieltämättä prosvosoiva,  teksti ”220 km/h ? – Jännittävä paholainen”. Ranskan silloinen liikenneministeri Paul Quiles, jonka vastuulle kuului luonnollisesti myös liikenneturvallisuudesta huolehtiminen, hermostui mainoksesta totaalisesti ja kielsi mainoksen ”julkeana provokaationa”. Lehdistö sekosi syntyneestä kohusta täysin ja vasta lanseerattu CX Turbo joutui keskelle valtavaa julkista keskustelua. Auton myynti ampaisi suuren julkisuuden vuoksi hurjaan nousuun, mikä oli tietysti ollut mainonnan tavoitteenakin, mutta syntynyt kohu siivitti yleisön kiinnostuksen vielä paljon ennakoituakin suuremmaksi. Skandaali levisi Ranskan lisäksi myös myös Hollantiin ja Saksaan. Sveitsissä keskustelu kävi myös kuumana ja siellä mainos myös kiellettiin ja kaikki mainokset määrättiin poistettavaksi julkisilta paikoilta, koska sen sanottiin rohkaisevan kaahailuun. Todellisesta syystä esitettiin kuitenkin muitakin näkemyksiä. Mainosta ei ehkä vuonna 85 konservatiivisessa maassa pidetty ylipäätään sopivana, koska siinä viitattiin paholaiseen ja lisäksi mainoksessa esiintyi  Grace Jonesin kaltainen voimaa ja energiaa uhkuva tummaihoinen seksisymboli.

Vesa

Mainos on katsottavissa Youtubesta.