Coupé tarkoittaa urheilullista, matalakattoista ja kaksiovista korimallia. Vastaani tuli piirros Xantian kaksiovisesta Coupé-mallista, joka ei koskaan päässyt ideaa pidemmälle. Tästä ajatus harhautui Coupé-malleihin, joita sentään on ollut Citroën-mallistossa. Teemme tässä jutussa nopean kuvakatsauksen 1990-luvulle, jätämme sitä vanhemmat mallit, kuten esimerkiksi Citroën SM ja M35, myöhempään tarkasteluun.

Xantia_Coupe.jpg

Xantia Coupén tapauksessa kyseessä on todennäköisesti jonkin autolehden taiteilijan kuva, veikkaan italialaista Quattroroute-lehteä, mutta se on hienosti piirretty ja ansaitsee tulla esille. Xantian sirot linjat olisivat sopineet  hienosti Coupé-koriin. Konsernilla oli kuitenkin työnalla jo vastaava auto, nimittäin Peugeot 406 Coupé. Citroënin aiempi pidemmälle viety suunnitelma ylemmän luokan Coupé-autosta, Activa II:sta, ei myöskään toteutunut.

 


Onneksi sentään 1990-luvulla Citroën ZX ja myöhemmin Xsara -mallistoihin saatiin pienet kaksioviset korimallit, joita Citroën kutsui Coupé-nimellä. Näistä tuli suosittuja myös Suomessa ja niitä näkee edelleenkin liikenteessä, ZX-malleja tosin valitettavan harvoin. Näistä Coupé-koreista oli saatavilla myös malliston nopeimmat mallit, ZX SP3 sekä Xsara VTS. Näiden lisäksi korimallit saivat runsaasti näkyvyyttä ja menestystä ralliautoina.

zx_coupe_audace_1.9d_1996.jpg
ZX Coupén linjat pääsevät paremmin esille perusmallin autossa. Tässä Audace-erikoismalli 1.9 Diesel-moottorilla.
xsara_coupe_vts_2003.jpg
Xsara 2.0 VTS Coupé 2003. Raskaampi facelift-keula ei ole Coupéna niin kaunis kuin alkuperäinen, sirompi muotoilu. Ehkä värikin on vähän lattea tähän autoon. Mutta nämä ovat mielipideasioita.

Kaksiovista Coupé-mallia pidetään usein kauniimpana, vaikkakin epäkäytännöllisempänä kuin neliovista Berline-mallia. Etenkin ensimmäisen korimallin Xsara Coupé on klassisen kaunis auto. Kauneutta hyödynnettiin myös sen mainonnassa, jolle kasvot antoi supermalli Claudia Schiffer. Mainoskampanja oli eräissä maissa pieni skandaali, vähän kuin 80-luvun CX Turbo ja Grace Jones -mainoskampanja. Nyt kuitenkin paheksuttiin autojen myymistä riisuuntuvan supermallin avulla. Julkisuus oli kuitenkin taattu ja mainos oli varmasti puheenaiheena ympäri maailman. Tähän palataan myöhemmin omalla blogi-jutullaan.

c4_coupe_2004_3quartsar
Citroën C4 Coupé ja rohkeat linjat.

Muotoilijoiden luonnoksia C4 Coupéksi.

Citroën C4 -mallin esittelyn myötä 2004 saatiin jatkoa Coupé-malleihin. Auton muotoilu on kestänyt hienosti aikaa ja näyttää edelleen tuoreelta, nyt 10 vuoden jälkeenkin. Auto ei turhaan saanut World Car Design of the Year -palkintoa vuonna 2006. Takaosan kahdeksi jaettu takaikkuna on tämän mallin tunnusomainen muotoilukeino.
Coupét putosivat pois Citroën-mallistosta C4:n uudistuttua vuonna 2010, mutta toivotaan että sellainen vielä joskus saadaan takaisin.

Mikko

Kuvat: Citroën