Autojen suorituskykyä mitataan tyypillisesti kiihtyvyytenä tai huippunopeutena. Isoissa Citroën –malleissa on perinteisesti korostunut Grand Routier -tyyppinen hyvä matkustusmukavuus, eikä niinkään urheilullinen suorituskyky. Selvitelläänpä kuitenkin hiukan miltä näyttää lista kaikkien aikojen nopeimmista sarjavalmisteisista Citroën –malleista huippunopeuden mukaan. Tulokset saattavat ainakin joiltakin osin yllättää.

Heti alkuun on todettava, että tiedot eri mallien huippunopeuksista vaihtelevat jonkin verran lähteestä riippuen. Jopa maahantuojien eri maihin painattamissa esitteissä esiintyy keskenään ristiriitaistakin tietoa.

Löysin netistä sivuston http://www.carinf.com, jolla oli varsin kattavasti kaikkien automerkkien tietoja ja jonka tiedot vaikuttivat pääosin luotettavilta. Tämän artikkelin huippunopeustiedot perustuvat pääosin valmistajan myyntiesitteiden tietoihin ja osin tuon edellä mainitun nettisivun tietoihin. Kriittisyys on kuitenkin aina paikallaan, sillä nettisivulla esiintyy jonkin verran myös virheellisiä tietoja, jotka poikkeavat Citroënin tehtaan itsensä ilmoittamista arvoista.

15Six.png
Citroën 15 Six 1938 – 130 km/h

 

Etuvetoisella Traction Avant -malleilla ja erityisesti sen tehokkaimmilla 15 Six -mallilla saavutettiin jo 40 -luvulla huomattavan suuria matkanopeuksia, huolimatta melko vaatimattomista moottoritehoista. Vuoden 1938 esitellyn 15 Six -mallin huippunopeudeksi ilmoitettiin 130 km/h. Lukema ei ehkä tunnu suurelta nykypäivänä, mutta kun se suhteutetaan sen aikaisiin hiekkapäällysteisiin, usein myös huonokuntoisia teihin, voidaan Six’n kohdalla varmasti puhua nopeasta matkavaunusta. Vertailu muihin nopeina pidettyihin autoihin paljastaa, että gansterisitikka oli aikanaan nopea matkavaunu. Tuon ajan urheilullisimpiin ja nopeimpiin kuuluneen Jaguar SS 100  ja nopeana auton pidetyn huippunopeus oli 153 km/h.
Etuvetoisena ja alhaisella painopisteellä varustettuna gangsterisitikan suorastaan ylivoimaiset ajo-ominaisuudet mahdollistivat kuitenkin useimpia muita autoja suuremmat matkanopeudet käytännössä. Todennäköisesti vähänkään mutkaisemmalla hiekkatiellä 15 Six pesi myös Jaguarin.

50-luvulla esitelty DS19 nosti isojen Citroënien matkustusmukavuuden uudelle tasolle. Ensimmäisten DS19-mallien huippunopeus oli 140 km/h eli vain 10km/h enemmän kuin 15 Six-mallissa. Tehokkaammat moottorit nostivat kuitenkin DS:n huippunopeuden vuosien varrella sittemmin aina 188 km/h:iin.  Nopeimman DS:n titteli kuuluu luonnollisesti elektronisella polttoaineen suihkutuksella varustetulle viisivaihteiselle DS23 Injection Electronique’lle.

DS23IE.jpg
DS23 Injection Electronique  – 189 km/h

60-luvun lopulla Citroënilla suunniteltiin suuria. Tehtaan johto halusi nostaa merkin imagoa ja se vaati urheilullisempaa mallistoa ja tehokkaampia moottoreita. Vuonna 1968 Citroën osti Italialaisen Maseratin ja näin sai valikoimaansa kaivatun V6-moottorin. Moottori istutettiin täysin uuteen urheilulliseen 2-oviseen koriin. Syntyi kuvankaunis 2-ovinen coupe -malli, joka sai nimen Citroën ’Sport Maserati’ eli kotoisemmin Citroën SM. 2,7 –litraisella veekuutosella varustettu SM siirsikin Citroënin suorituskyvyn osalta aivan uudelle tasolle. Maailman nopeimpana etuvetoisena autona SM:n huippunopeudeksi ilmoitettiin 220 km/h.

SM_220km_h.PNG
Citroën SM Injection Electronique 1972 – 228 km/h

Vuonna 1972 esiteltiin kolmelitrainen polttonesteen suihkutuksella varustettu versio, jolloin huippunopeus nousi aina 228 km/h:iin. SM säilytti maailman nopeimman etuvetoisen tittelin aina 80-luvun puoliväliin saakka, jolloin Audi 200 Turbo vei tittelin nimiinsä.

CX 25 GTi oli ensimmäinen nelisylinterinen Citroën-malli, joka ylsi yli maagisen 200 km/h tuntinopeuteen. Vuoden 1984 CX25 GTi:n huippunopeus oli nimittäin 201 km/h.

citroen_cx25_gti_turbo.jpg
CX GTi Turbo 1984 – 220 km/h

Syksyllä 1984 esitelty CX GTI Turbo nostikin myös CX:n sitten jo nopeimpien ”perheautojen” luokan kärkikastiin 220 km/h:n huippunopeudellaan. Välijäähdyttimellä varustetussa vuoden 1986 GTI Turbo 2:ssa huippunopeus nousi vielä hieman (223 km/h), mutta 90-lukua lähestyttäessä päästövaatimusten tiukentumisen myötä lisätyt katalysaattorit söivät osan tehosta. GTI Turbo 2 ilman katalysaattoria jäikin historiaan nopeimpana nelisylinterisenä 8-venttiilisenä Citroën-mallina.

BX-malliston lippulaivaksi esiteltiin vuonna 1988 BX GTI 16 Soupapes, joka Citroënin kotimarkkinoiden ulkopuolella tunnettiin tyypillä GTI 16 Valve. Mallin eriomainen suorituskyky ja loistavat ajo-ominaisuudet nostivat Citroënin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi saksalaisten rinnalle, ja osin ohitsekin, nopeiden ylemmän keskiluokan perheautojen sarjassa. BX GTI 16-venttiilisen huippunopeudeksi ilmoitettiin 218 km/h.

BX 16 Soupapes Mk2.PNG
BX 19 GTI 16 Soupapes 1990  – 218 km/h

CX:n seuraajan XM:n myötä Citroënin nokalle saatiin jälleen kuutosmoottori. Vuonna 1989 esitellyn XM V6:n moottori perustui jo koeteltuun Francaise Mechaniquen valmistamaan PRV6 -moottoriin. Kevytmetallisessa moottorissa oli sylinteriryhmän kanteen sijoitetut nokka-akselit, mutta vain 2 venttiiliä per sylinteri. 170 hevosvoiman teholla XM V6 saavutti 222 km/h huippunopeuden.

XMv624_2.jpg
XM V6.24  1990  –  235 km/h

Kesällä 90 esitelty XM V6.24 toi neliventtiilitekniikan XM:ään ja PRV6-moottorin tehokkaimmalla versiolla varustettu XM V6.24 oli malli, joka passitti 235km/h huippunopeudellaan Citroën SM IE:n vuodelta 1972 peräisin olleen ennätyksen (228 km/h) historiaan.

Diesel-puolella XM:ssä esiteltiin ensimmäisenä maailmassa uusi tekniikka, jossa käytettiin 3-venttiiliä sylinteriä kohden. Turbolla avustetun XM 2.5 dieselin huippunopeus 201 km/h siirsi CX25 TRD Turbo 2:n vanhan ennätyksen 195 km/h historiaan. CX TRD Turbo 2 ehti muuten aikanaan olla jonkin aikaa maailman nopein dieselmoottorinen sarjatuotantoauto.

90-luvun lopulla esitelty Xantia Activa jatkoi ylemmässä keskiluokassa BX 16V:n perinteitä. Neliventtiilitekniikkaa hyödyntävän Xantia Activan V6:n huippunopeus oli 230 km/h, jolla auto sijoittuu kaikkien aikojen huippunopeustilastossa sijalle 8.
Xantia Activan yhä edelleen ylivoimaisista ajo-ominaisuuksista on todisteena ruotsalaisen Teknikens Värld –lehden koeajoissaan suorittama ns. hirvenväistökoe. Siinä testattavalla autolla ajetaan vakioiduissa olosuhteissa hirvenväistöä simuloiva väistökoe maksiminopeudella. Xantia Activan väistökokeen nopeus on yhä edelleen korkein kaikista vuosien varrella testatuista autoista. Tilastossa on siis mukana on kaikki lehden koeajamat automallit aina nopeimmat ja kalleimmat urheiluautot mukaan lukien.

xantia_v6_activa_1997_etu-e1505051530743.jpg
Xantia Activa V6 1995 – 230 km/h

2000-luvulle tultaessa neliventtiilitekniikka vakiintui käyttöön bensiinimoottoreissa ja autojen taloudellisuus ja huippunopeudet jatkoivat kasvuaan. Dieselmoottoreiden kehitys alkoi myös ottaa isoja harppauksia kun yleisesti käytetystä pyörrekammiotekniikasta siirryttiin yhteispaineruiskutuksen käyttöön.

Kymmenen kärki

Kymmenen huippunopeudeltaan nopeimman Citroënin joukko koostuu itse asiassa ainakin 17 eri mallista.

Sija 10: Kymmenes tila menee vuoden 2001 C5 V6 Break automaatille, jonka huippunopeudeksi on ilmoitettu 226 km/h.

Sija 9: Yhdeksännen tilan nopeudellaan 228 km/h jakavat Citroën SM Injection Electronique vuodelta 1972 ja C5 Break V6 vuodelta 2004.

Sija 8: Kahdeksannelle tilalle ja 230 km/h:n nopeuteen yltää Xantia V6 Activa vuodelta 1997.

Sija 7: Seitsemännelle tilalle on tunkua. Kaikkiaan neljä Citikkaa (XM V6 Aut -98, C6 V6HDI 208hv -05, C6 3.0i V6 -05, C5 3.0i V6 -04) yltää nimittäin 231 km/h:n nopeuteen.

Sija 6: Kuudennella tilalla on ehkä hieman yllättäen ykköskoppainen C5 V6 farkku nopeuslukemalla 232 km/h.

Sija 5: XM:n elinkaaren loppupuolella, vuonna 1997 vanha PRV6 –moottori korvattiin nykyaikaisemmalla neliventtiilibensakuutosella (ES9, 194 hv). Uusi moottori ei kutenkaan aivan yltänyt vanhan V6.24:n huippunopeuteen uudempi XM V6 sijoittuu viidennelle tilalle 234 km/h:n nopeudellaan.

Sija 4: 2010-luvulle tultaessa moottoreissa alettiin suosia down sizing -ajattelua ja suurempien tehojen saamiseksi oli suuren litratilavuuden sijaan käytettävä toisenlaisia tekniikoita.

CITROEN_DS3_RACING_2010.jpg
DS3 Racing 2010 – 235 km/h

Suoraruiskutuksella ja kehittyneellä turbotekniikalla varustetuissa DS3 ja DS4 Racing malleissa nelisylinterisestä 1.6-litran moottorista kutiteltiin ulos 208 hevosvoimaa. DS4 THP ja DS5 THP sekä DS3 Racing sijoittuvat 235 km/h:n huipullaan jaetulle neljännelle sijalle yhdessä vuoden -90 XM V6.24:n kanssa.

Kolmen kärki

Sija 3: Citroën C5-mallista oli vuosina 2001-2006 saatavana saksalaisen Carlssonin valmistama erikoismalli. Tehtaan esite C5 Carlssonista ilmoittaa vuoden 2001 C5 V6 Break Carlssonin huippunopeudeksi 235 km/h, mutta uudemmalle 2005 esitellylle ns. välikoppaiselle C5 V6 Carlssonin sedan mallin huippunopeudeksi kerrotaan peräti 238 km/h. Tämä lukema oikeuttaa huippunopeustilaston podiumille eli kolmanteen sijaan.

citroen-c5-by-carlsson-15
Citroen C5 V6 3.0i 2005 by Carlsson – 238 km/h

 

Sija 2: Citroën C6 V6 HDi:n vuonna 2009 tapahtunut litratilavuuden kasvatus 2,7 -litrasta komilitraiseksi nosti  tuon 240 hevosvoimaisen C6:n huippunopeuden 240 km/h:iin, jolla C6 sijoittuu tilastossa kakkoseksi.

C6.jpg
Citroen C6 V6HDi 240 – 240 km/h

 

Sija 1: Ykköstilan vie 241 km/h:n nopeudellaan niin ikään 240 hv:n V6 HDi-moottorilla varustettu vuoden 2009 Citroën C5 Tourer V6 HDi 240 FAP.

C5 V6 HDi Tourer by Carlsson.PNG
Citroën C5 Tourer V6 HDi 240 FAP 2009 – 241 km/h

Tästä mallista valmistettiin myös Carlsson -versiota (kuvassa), mutta päinvastoin kuin vanhemmissa C5 Carlssoneissa, auton moottoriin ei tässä mallissa tehty mitään muutoksia, joten huippunopeudeltaan tämä ceeviitosen uudempi Carlsson -versio vastaa alkuperäistä tehtaan mallia.

Loppusanat

Absoluuttista totuutta nopeimmasta sarjavalmisteisesta Citroënista ei ole helppo todentaa, ainakaan näin ”työpöytätutkimuksena”. Erot ovat varsin pieniä  ja tiedot vaihtelevat hieman lähteestä riippuen. Lisäksi kannattaa huomioida, että muutaman yksikön erolla huippunopeudessa ei todellisuuessa ole juurikaan käytännön merkitystä. Lista lienee kuitenkin pitkälti suuntaa antava, vaikka se ei varmasti kaikilta osin täydellinen tai virheetön olisikaan.

Vesa

Lähteet: http://www.carinf.com , Citroënin myyntiesitteet

Kuvat: Citroën

Taulukkko -Nopeimmat Citroenit