Citroën Traction Avant oli monella tapaa rakennettu totutun autonrakennustavan vastaisesti. Tähän päätelmään tulee luettuaan Helsingin Sanomien toimittajien tutustumisesta autoon 20. kesäkuuta 1934. Samana päivänä uutuudesta kerrottiin myös muissa päälehdissä.

Heinäkuun 14. päivä 1934 Suomeen saatiin ensimmäiset Korpivaara & Hallan, tai tarkasti ottaen siis Autoliike Tehon, maahantuomat Citroënit. Nämä olivat kaksi etuvetoista Traction Avant -henkilöautoa tyypiltään 7A Berline. Lehtimiehille oli järjestetty autoon tutustumistilaisuus jo kuukautta aiemmin, 19. kesäkuuta, eli maassamme oli oltava ainakin yksi auto ennen virallista maahantuontia. Selitys voi olla, että Ranskan kauppavaltuuskunta oli juuri tuolloin vierailulla Helsingissä ja uuden Citroën-auton esittely oli yksi ohjelmanumeroista. Valtuuskuntaan kuului tätä varten Citroënin Tanskan tehtaan johtaja Jean de Faramond (artikkelissa nimi on väärin kirjoitettu muotoon de Pharamond). Helsingin Sanomien ja Uusi Suomi -lehden lisäksi ainakin Hufvudstadsbladetin edustajat oli kutsuttu paikalle.

Kuvat näistä kolmesta alkuperäisestä lehtijutusta ovat sivun alalaidassa. Lukemisen helpottamiseksi Helsingin Sanomien teksti on kopioitu seuraavaan lainaukseen.


Citroen yllättää

rakentamalla aivan etupyörävetoisen auton, ilman jousia ja runkoa

Mielenkiintoisena huomiona artikkelin kuvituksena käytetty kuva esittää tehtaan prototyyppiä. Tässä prototyypissä oli vielä André Citroënin himoitsema Sensaud de Lavaud’in automaattikytkimellinen vaihteisto, jota ei saatu ajoissa toimimaan ja lopulta sen käytöstä tuotantoversiossa luovuttiin.

Auto, jossa ei ole runkoa eikä jousia ja joka lisäksi on rakennettu sellaiseksi, että sen käytännöllisesti katsoen on mahdoton kaatua, on ehdottomasti automarkkinoiden sensatio. Eikä sittenkään ole kyseessä mikään kokeilutekele, vaan tyyppi, jonka arvonantoa nauttiva autotehdas on omaksunut sarjatuotannon esineeksi, väittäen sillä lisäksi olevan huomattavia etuja totutun tyypin rinnalla. Oli senvuoksi suoranainen yllätys kuulla herra de Pharamondin esittelevän sen uuden auton yksityiskohtia, jota lehtimiehet olivat eilen kutsutut »katsastamaan». Kuten tunnettua edustaa herra de Pharamond ranskalaisessa kauppalähetystössä André Citroen-yhtiötä ollen samalla Ranskan ulkomaankauppaneuvoston jäsen. Läsnäolijoiden oli pakko tunnustaa, että kysymys oli todella uusille periaatteille rakennetusta autosta eikä vain hyvän »Sitruunan» uudesta mallista. Lähteäksemme ulkonäöstä ei siitä ole mitään erikoista sanottavaa, paitsi että vaunu on tavattoman matala 148 senttiä suurin korkeus. Kuten johtaja Korpivaara aivan oikein huomautti, ei tähän vaunuun enää »nousta», vaan laskeudutaan.

Kuten johtaja Korpivaara aivan oikein huomautti, ei tähän vaunuun enää »nousta», vaan laskeudutaan.

Ovet ovat tavattoman leveät, ja istuimet mukavat, kuten olla pitääkin. Mutta nämä ovat vain pintapuolisia huomioita, todelliset uutuudet ovat koneiston ja vaunun rakenteessa. Sanoimme jo yllä, että tällä autolla ei ole runkoa, eikä sitä olekaan olemassa vanhassa merkityksessä, vaan kori on tehty uuttaen teräksestä toimien samalla sekä korina että runkona. Toinen kiintoisa uutuus on jousitus, jota myöskään tavallisessa mielessä ei ole lainkaan, vaan sijalla ovat vääntövarret. Nämä vääntövarret eivät pyörien joustaessa taivu lainkaan, vaan kiertyvät pituusakselinsa ympäri. Luonnollista on, että edessä on »polviniveljousitus», mutta sekin on sikäli erikoinen, että raideväli ei pyörien hyppelehtiessä muutu, tätähän on pidettävä etuna sekä vaunun vakavuuden, että kumien kulutuksen kannalta. Edelleen on vaunussa etupyöräveto, ei sinänsä mikään uutuus, mutta sarjassa valmistetuissa halvoissa vaunuissa, joihin tämä uusi Citroen lukeutuu, se ensi kertaa esiintyy. Silmäys konekannan alle on myös mielenkiintoinen, pieni puolentoista litran kansiventtiili-moottori kuuluu kehittävän 37 hv ja kiidättävän vaunua parhaimmillaan 100 km nopeudella.  Bensiniä kuuluu menevän siinä 7—9 ltr. sadalla.

Moottorin ja voimansiirtolaitteiden järjestys on entisten käsitysten mukaan aivan hassunkurinen

Moottorin ja voimansiirtolaitteiden järjestys on entisten käsitysten mukaan aivan hassunkurinen; vaihdelaatikko on etummaisena, sitten seuraa diffrentiaalipyörästö ja takimmaisena moottori. Akkumulaattorikin on konekannen alla samassa seurassa, joten kaikki varsinaiset koneistot ovat vaunun etuosassa. Täten onkin vaunun sisäpuolinen korkeus saatu aivan normaaliksi sen huomattavasta mataluudesta huolimatta.

Hra Pharamond päästi meidätkin rattiin, emmekä me onnistuneet vaunua kaatamaan, vaikka kuinka yritimme.

Esittelyn jälkeen lähdettiin pienelle koekierrokselle, jolloin todettiin tämän rungottoman ja jousettoman auton erinomainen vakavuus ja tasainen kulku. Otettiinpa käännökset kuinka tiukasti tahansa, kallistuminen oli aivan tavattoman pieni. Hra Pharamond päästi meidätkin rattiin, emmekä me onnistuneet vaunua kaatamaan, vaikka kuinka yritimme.


Lainaus ja kuvat: Helsingin Sanomat, Uusi Suomi ja Hufvudstadsbladet 20.6.1934
Aloituskuvana oleva mainos julkaistiin Helsingin Sanomissa 8.7.1934
Leikkeet: Kansalliskirjasto

Mikko

Lähteenä on käytetty Citroën Suomessa -kirjaa, jota tämä juttu osaltaan täydentää.

HS 20.6.1934

Uusi Suomi 20.6.1934
Hufvudstadsbladet 20.6.1934