Yli 70-vuotta sitten, 11. marraskuuta 1950, Citroënin tehtaiden pääjohtaja Pierre Boulanger menehtyi liikenneonnettomuudessa Nationale 9:llä ajaessaan vaimonsa kanssa Citroën Traction Avantilla huonossa säässä kohti Clermont-Ferrandia.

Kello on 13.15 lauantaina, 11. marraskuuta 1950 maanviljelijä Jastrelski ajaa pikkutietä, joka johtaa RN9:lle Broût-Vernetissä, muutaman kilometrin päässä Gannatista, Allierista.  Hän näkee mustan Citroën Traction Avantin ajavan melko nopeasti Clermont-Ferrandia kohti.  Kun hän ajoi traktorilla Nationalea pitkin, hän kuuli kaukaa onnettomuuden ääniä. Traction Avant oli heittelehtinyt ja päätynyt lopulta valtavalla voimalla kuljettajan kylki edellä päin puuta. Auto oli kuin kiertynyt puun ympärille. Hän ryntäsi paikalle, mutta ei voinut tehdä kuljettajan hyväksi mitään. Hän oli ilmeisesti kuollut välittömästi ja juuttunut matkustamoon. Kuljettaja vaimo oli loukkaantunut ja voihki hiljaa. Apua järjestettiin paikalle ja matkustaja kiidätettiin Clermont-Ferrandin sairaalaan, jossa hän myöhemmin toipuu onnettomuudesta.

Uutinen levisi nopeasti ympäri maata: onnettomuudessa kuollut mies oli Citroënin tehtaiden toimitusjohtaja ja Michelin-perheen läheinen ystävä, Pierre Boulanger. Hän oli lähtenyt  vaimonsa kanssa Pariisista aamulla, he olivat pysähtyneet syömään lounasta Moulinsissa ja olivat matkalla perheen kotiin Lempdesiin, lähelle Clermontia. 

Onnettomuutta spekuloidaan heti tuoreeltaan: oliko se kuitenkaan puhdas onnettomuus? Oliko hänen autonsa prototyyppi, joka oli varustettu uudella 4-vaihteisella vaihteistolla, johon olisi tullut tekninen vika?  Tai oliko siinä uusi VGD:hen (tulevaisuuden DS:ään) tarkoitettu moottori? Mitä ilmeisimmin kyseessä oli Traction Avant 15SIX, johon oli asennettu tulevan D-mallin prototyyppimoottori.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, ​​että onnettomuutta ei aiheuttannut tekninen vika vaan Boulanger sai ajaessaan sairaskohtauksen. Niin sanoo ainakin hänen vaimonsa, joka tunsi miehensä kaatuvan päälleen juuri ennen onnettomuutta. Totuutta tästä emme saa koskaan tietoomme. Vaikka syynä olisikin ollut tekninen vika, ei sitä tietoa olisi haluttu antaa julkisuuteen.  

Michelinin ja Citroënin johtajat käyttivät usein Paris Clermont-Ferrand reittiä kun he osallistuivat uusien autojen ja renkaiden testaamiseen yhdessä suunnitteluosastojen kanssa.

Nämä teollisuusjohtajien testit osoittautuvat todella vaarallisiksi sillä niissä menehtyi myös Pierre Michelin vuonna 1937 ja Jean-Luc Michelin ja hänen  kaksi tyttärtään (2-vuotias Annie & 1-vuotias Roselyne) sekä lastenhoitaja Yvonne Péron. Rouva Michelin loukkaantui onnettomuudessa vain lievästi. He törmäsivät Bugattilla kuorma-auton kanssa vuonna 1949 Rue National 7:llä. Lisäksi onnettomuuteen joutui vuonna 1947 Edouard Michelinin vävy Robert Puiseux. Hän kaikeksi onneksi selvisi onnettomuudesta ja jatkoi yrityksen johtotehtävissä vielä pitkään.

Pierre-Jules Boulanger 1885 – 1950

Vuonna 1885 syntynyt Pierre Boulanger tutustui Michelin-perheeseen ensimmäisen maailmansodan aikana. Hän palveli sodassa kapteenina, Croix de Guerrella ja Legion of Honorilla. Hän siirtyi Michelin-yrityksen työntekijäksi vuonna 1919 suoraan Édouard Michelinin alaisuuteen. Kun Michelin otti Citroënin vuonna 1935 haltuunsa, hän avusti uutta johtajaa Pierre Micheliniä ja korvasi hänet hänen kuolemansa jälkeen.

Pierre Boulanger oli myös Citroën 2CV:n isä. Toisen maailmansodan pysäyttämä projekti näki päivänvalon vasta sodan jälkeen vuonna 1948. 

Ranskan miehityksen aikana toisessa maailmansodassa Boulanger kieltäytyi tapaamasta tohtori Ferdinand Porschea tai kommunikoimasta Saksan viranomaisten kanssa paitsi välittäjien kautta.  Hän järjesti Wehrmachtin kuorma-autojen tuotannon ”go slow tai hitaasti” sabotoinnin, jossa kuorma-autojen öljyn mittatikun lovi tehtiin väärään paikkaan, mikä johti moottorin kiinnnileikkautumiseen.  Vuonna 1944, kun Ranskan vastarintaliikkeen jäsenet valtasivat Gestapon päämajan Pariisissa, Boulangerin nimi löytyi Saksan mustalta listalta, jossa oli lueteltu tärkeimmät ”valtakunnan viholliset”.

Toinen hänen saavutus oli VGD-projekti, jossa kehitettiin tulevaisuuden DS. Projekti valmistui vasta viisi vuotta hänen kuolemansa jälkeen eikä Boulanger nähnyt koskaan autoa valmiina saati sen aiheuttamaa kohua automaailmassa.

Pierre Boulangerin kerrotaan olleen mukana ”äärimmäisissä määrin” suunnitteluosaston päätöksissä ja tulevan DS19:n suuntauksissa. Erinomaisessa Fabien Sabatèsin kirjassa ”Flaminio Bertoni” asiaa avataan näin.

”Mitään ei tehty ilman hänen suostumustaan, edes pienimpiä yksityiskohtia”.

Lucien Robin

Onkin spekuloitu, että olisiko DS-mallista ikinä tullut niin futuristista, jos Boulanger olisi ollut projektin johdossa loppuun asti?

Onnettomuuspaikalla (90 D2009, 03110 Broût-Vernet, France) Nationale 9:n laidalla on muistomerkki, jossa risti ja nimikirjaimmet PJB.

Antti

Kuvat: http://lautomobileancienne.com/, Citroënvie! ja Google
Lähteet: Wikipedia, Citroënvie!