Tieliikenteen alan valtakunnallisen erikoismuseo Mobilian hallussa on hieno pala Suomalaista Citroën historiaa, Citroën DS19 tutkimusauto. Auto on ollut Tampereen teknillisen oppilaitoksen käytössä erilaisissa tutkimus- ja koulutustehtävissä. Erikoisvarusteena auton perässä näkyy jarrutuksen hidastuvuusmittauksissa käytetty ”viides pyörä”.

DS19 saapui Suomeen 13.5.1963 ja tullattiin 7. päivä kesäkuuta. Auton ostajaksi on merkitty Valtion Hankintakeskus, jolle se toimitettin 16.7.1963. Väri on harvinainen noir/noir/rouge eli niin kutsuttu Prefecture-malli, joita toimitettiin lähinnä Ranskan ministeriöiden käyttöön. Auton tunnistaa mustista C-pilarin paneeleista. Ei ole varmaa miksi erikoinen malli tuli valituksi tutkimuskäyttöön ja oliko Valtion Hankintakeskuksella auton suhteen mahdolisesti muitakin suunnitelmia.

DS19 koekilvissä Vehoniemen museon pihalla.

Tutkimusautosta on säilynyt kuvia, joissa se ylpeästi kantaa valtion valkopohjaisia Hämeen läänin 228-H ”leijonakilpiä”. Toinen kuvasarja, selvästi jo käytetystä autosta, on kuvattu Vehoniemen Automuseon pihamaalla H-208 koekilvissä. Näiden kuvien ajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta ne on ilmeisesti otettu 1980 -luvulla, jolloin autolla oli tiettävästi ajettu vain 22 tkm. Auton nykyinen rekisteritunnus on MRT-97.

Lisämittarit ovat edelleen paikoillaan.
Mittarit ovat merkitty seuraavasti: ohj.vas, ohj.oik, T-jousi, E-jousi, T-jarru ja E-jarru.

Tarkkaa tietoa ei ole siitä, kuinka kauan auto palveli opetuskäytössä Tampereen teknillisessä oppilaitoksessa. Autoa ei myöskään mainita lukuvuoden 1963 vuosikertomuksessa. Ehkä joku lukijoistamme kuitenkin muistaa auton ja voi kertoa enemmän? Autoon asennettujen lisämittareiden perusteella voidaan päätellä, että auton hydrauliikkajärjestelmän painearvoja haluttiin mitata eri tilanteissa. Hidastuvuusmittauksiin käytetty viides pyörä viittaa jarrutuskokeisiin, joiden yhteydessä mitattiin korkeapainejärjestelmän paineen vaihteluita. Etupyöriin, tarkemmin pölykapseleihin, oli lisäksi kiinnitetty kolmella ruuvilla pyörimisnopeusanturit.

DS19 Prefecture ”tutkimusauto” nykykunnossa (kuvattu 02/2021)
Auton sisutus on hyvässä kunnossa ja penkkien väri on alkuperäinen punainen kuten autossa kuuluukin olla.

On todella hienoa, että auto on säilynyt hyvässä kunnossa ja kaikki siihen asennetut mittarit ovat edelleen niiden alkuperäisillä paikoillaan. Auto on tallessa Mobilian tiloissa ja tullaan toivottavasti näkemään jossakin vaiheessa myös näyttelyn puolella.

Antti

Kuvat: Harri Valo (nykytila), Työväenmuseo Werstas ja Mobilian kuvakokoelma, Tampereen Teknillinen Oppilaitos