Vuonna 1945 ensi-iltansa saaneessa suomalaisessa elokuvassa Kolmastoista koputus, nähdään yhdessä kohtauksessa vilaus 1930-luvun Citroën Traction Avantista.

Ilmari Unhon ohjaama ja Simo Penttilän käsikirjoittama jännityselokuva Kolmastoista koputus (1945) sijoittuu toisen maailmansodan ajan Göteborgiin. Kapteeni Kalho (Joel Rinne) ja perämies Lehtonen (Tauno Palo) tutustuvat Cabaret Carmenissa Mirjaan (Hilkka Helinä) ja Bellaan (Mailis Vaaja), jotka kuuluvat häikäilemättömän tohtori Velmarin (Sasu Haapanen) taiteilijaseurueeseen ja vakoiluliigaan. Mirja rakastuu Kalhoon ja paljastaa tälle rikolliskoplan juonet.

Suomi-Filmi Oy:n elokuva Kolmastoista koputus sai ensi-iltansa 01.04.1945

Elokuva on kuvattu osittain ulkona ja osittain studiossa ajalla 22.11.1944 – 31.1.1945. Vilaukselta näkyvä Traction Avant on vuosimallia 1938-39 eikä siinä jostain syystä ole rekisteritunnusta kuvausten aikana. Lokasuojaan kiinnitetty lipputanko voisi viitata viranomais- tai lähetystökäyttöön, mutta se on toki voitu asentaa autoon myös rekvisiitaksi. Kiinnittäkää huomiota myös auton karkeakuvioisiin renkaisiin.

Antti

Kuvat: Elonet, Suomi-Filmi Oy
Juttuvinkistä kiitokset Teemu Karoselle