Suomen DS Storen pihalla on rivi ranskan rekisterikilvissä olevia esisarjan DS9 autoja. Näky on kieltämättä juhlava, sillä edustusluokan ranskalainen auto on viimeksi esitelty vuonna 2006. Tuolloin Citroënin ensimmäinen C6 saapui koeajettavaksi Suomeen. Mutta pystyikö uusi DS9 vakuuttamaan koeajajan kuten C6 aikanaan teki?

Esittelimme DS9:n tarkemmin jo aikaisemmassa jutussamme, joten nyt keskitytään enemmän fiilikseen eikä faktoihin. Auton muotoilu on ajattoman tyylikäs ja vain valoissa on leikitelty ajanmukaisella LED-tekniikalla. DS9 muistuttaa sivuprofiililtaan neliovista coupe- tai jopa viisiovista fastback-mallia, joka tarjoaa virkistävää vaihtelua muuten niin SUV-painotteiselle tarjonnalle.

Tuulahdus menneisyydestä. DS19 -mallissa tällä paikalla oli suuntavilkku, nyt samalla paikalla on DS9:ssä eräänlainen äärivalo.

Avaimet taskuun ja kohti koeajettavaa autoa

Ystävällinen DS Storen myyjä luovuttaa auton avaimet ja kävelemme kohti autoa. Auto tervehtii meitä avaamalla ovet lukosta ja samalla oviin upotetut kahvat nousevat esiin kutsuen avaamaan oven ja istumaan sisään. Jos auto ulkoapäin näyttääkin hillityltä, on sisällä tunnelma ennemminkin runsas. Pieniä yksityiskohtia on ripoteltu ympäriinsä ja vaatii hetken ennen kuin hahmottaa ajamiselle oleelliset asiat sillä tällä kertaa ei ole aikaa kahlata kaikkia valikkoja ja vipuja.

DS9 – ranskalaista tyylikkyyttä

Istuin säätyy, kuten tällaisessa autossa kuuluukin, täysin sähköllä. Kun oven avaa, siirtyy penkki automaattisesti taaksepäin jotta autoon istuminen helpottuu. Penkistä löytyy myös ilmastointi sekä hierontatoiminto, johon liittyy pientä ranskalaisuutta. Toiminto nimittäin käynnistetään penkin sivussa olevasta kytkimestä, mutta muu ohjaus tapahtuu auton keskusnäytöltä. Miksiköhän tämä erillinen nappula on haluttu laittaa istuimeen? Penkit ovat sopivan tukevat ja hyvän ajoasennon löytäminen on helppoa.

Kojetaulun keskellä on muiden DS -mallien tapaan tyylikäs analoginen kello. Se kääntyy piiloon kun auto sammutetaan, mutta onko suunnittelijoille tullut mieleen, että pysäköinnin yhteydessä joku haluaisi tarkistaa kellonajan?

Takapenkki on auton paras paikka?

Edustusautolle tyypilliset hulppeat takatilat ovat DS9:ssä kunnossa, ainakin kahdelle henkilölle. Istuessaan laadukkaille nahkapenkeille voi matkan aikana nauttia etupenkkiläisten tapaaan hieronnasta ja kuunnella Focal Audion järjestelmän kautta mielimusiikkiaan. Sisätilat ovat hiljaiset vaikka leveät renkaat ja Suomen karmeassa kunnossa olevat tiet eivät kaikkein paras yhdistelmä olekaan.

Kissan tassuin?

Hybridille ominaiseen tapaan on liikkeellelähtö vaivatonta ja äänetöntä. Myös jousitus lunastaa lupauksen ollen selvästi mukavuuspainotteinen ja herkkäliikkeinen. Pikaisella koeajolle ei mutkateitä päästy kokeilemaan, mutta hidastetöyssyt ja routavauriot jousitus ylitti varsin tyylikkäästi.

DS9 nojaa DS7-mallissa esiteltyyn Active Scan -jousitukseen. Käytännössä puhutaan siis järjestelmästä, jossa jousena toimii perinteiset kierrejouset, mutta iskunvaimennus on säätyvä. Tuulilasiin asennettu kamera lukee tienpinnan epätasaisuudet ja antaa tietokoneen välityksellä komentoja sähköisesti säätyville iskunvaimentimille. Vaimentimissa on kaksi asetusta ’comfort’ ja ’dynamic’, joista tietokone valitsee kuhunkin ajotilanteeseen paremmin soveltuvan. 

Pienen särön elettömään etenemiseen tuo polttomoottorin käynnistymisen tuoma äänimaailma, joka ei valitettavasti kuulu tämän hintaluokan autoon. Äänieristyksen pitäisi olla parempi tai moottorin erilainen.

DS9 nelivetomallin rengaskoko on näyttävä 235/40-20.

DS9 E-TENSE 4×4 360 -versio piipahti myös Suomessa

Varsinaisen koeajon jälkeen avautui mahdollisuus kokeilla malliston kiinnostavin uutuus, nelivetoinen ja 360 hevosvoimainen voimapesä. Lippulaivamallissa on 200 hevosvoimaisen polttomoottorin yhteydessä yksi sähkömoottori edessä ja taka-akselilla toinen. Hybridi -voimalinjan suurin vääntömomentti on 520 Nm. Mallin suoritusarvoja ei ole vielä julkaistu, mutta koeajon perusteella E-Tense 4×4 vaihtaa tarvittaessa matkustajien maiseman erittäin nopeasti.

DS9 E-TENSE 4×4 360, väri Cristal Pearl (N)

Oli mielenkiintoista huomata, että DS9 E-TENSE 4×4 360 oli kovemmissa kiihdytyksissä hiljaisempi ja miellyttävämpi kuin etuvetoiset mallit, vaikka kyseessä on nimenomaan malliston urheilullisempi versio. Koska sähkömoottoreita on kaksi ei polttomottoria rasiteta kiihdytyksessä niin paljoa.

DS9 on todella mielenkiintoinen uutuus ja tärkeä virstanpylväs DS brändille. Olisiko tästä mallista myös Ranskan presidentin virka-autoksi, se jää nähtäväksi. Citroën C6 palveli siinä tehtävässä pitkään ja täytyy sanoa, että teki myös minuun lähtemättömän vaikutuksen ensimmäisellä koe-ajolla. Näitä kahta autoamallia ei silti voi suoraan verrata toisiinsa, sen verran paljon on maailma 15-vuodessa muuttunut.

Antti

Kuvat: Antti Pitkänen