Istuipa C6:n millä penkillä tahansa, ajoi itse tai istui kyydissä, yksi asia on yhteinen: on aivan sama minne ollaan menossa tai kuinka kauan matka kestää. Kun sulkee auton oven ja laminoitu sivulasi liukuu omalle paikalleen, muu maailma tuntuu jäävän kaukaisuuteen. Taikamatka voi alkaa.

Kuusisylinterinen moottori hurisee uneliaasti kun kytken vaihteenvalitsimen D-asentoon ja napsautan sähköisen käsijarrun pois päältä. Eleettömästi ja hiljaa alkaa C6 lipua eteenpäin. Kevyt kaasun painallus saa digitaaliset numerot vaihtumaan, jotka ikään kuin kelluvat tien päällä kaukana edessä. Vasta muutama sata metriä on matkaa takana ja voi todeta, että Citroën on vihdoinkin tehnyt sen, uuden isonkissan.

IMG_5988.JPG
Citroën C6 ”HUD” Head Up Display

Jos on ollut uudet kaasunestejousitetut Citikat tähän asti vain toinen toistaan kovempia, tekee C6 ilahduttavan poikkeuksen. Paljon mainostettu erillistuettu taka-akselisto ja päällekkäisillä etutukivarsilla (vrt. DS, SM, GS ja CX) toteutettu etuakselisto tuntuu toimivan todella hienosti. On erittäin vaikea verrata tuntumaa mihinkään edeltävään Citroëniin. Tuntuu, että tähän autoon on saatu imettyä kaikki kaasunestejousituksen hyvät ominaisuudet. DS:n mukavuus ja Activan urheilullisuus samassa toimivassa paketissa on kova väite, mutta tässä tapauksessa se ei ole lainkaan liioittelua. C6 pystyy selvittämään mutkan kallistelematta säilyttäen silti matkustusmukavuuden täydellisesti. Välillä kuskille tulee epätodellinen olo, sillä mikään renkaiden päälle asennettu laitos ei tällaista tunnetta ole ennen tarjonnut. Autossa olleet Michelinin 245/45-18 kokoiset renkaat todistavat myös sen, että kun jousitus on oikein suunniteltu ei renkaan enää tarvitse joustaa. Jousituksen sport-asetus tuntuu Suomen oloissa turhalta mutta Keski-Euroopan nopeilla moottoriteillä sen käyttö lienee perusteltua. Toisaalta jos takaluukussa sattuu olemaan isompi osakesalkku saattaa jäykennystä jousitukseen kaivata, tiedä häntä.

IMG_5993.JPG
C6 takalasin muoto muistuttaa meitä  Citroën CX:n muodoista.

C6:ssa on edessä ja takana aktiivijousitus, jossa on muuttuva iskunvaimennus. Jousituksen jäykkyys säätyy automaattisesti 16 eri vaimennustehosta kuljettajan ajotavan, tien profiilin ja ajoneuvon nopeuden mukaan. Jousituksen korkeus säätyy automaattisesti nopeuden ja tien profiilin mukaan ja pysyy muuttumattomana riippumatta ajoneuvon kuormasta.

C6:n moottorivalikoima kattaa tällä hetkellä kolmilitraisen bensa V6:n ja 2.7-litraisen Dieselin, joista ensimmäiset saapuvat Suomeen näinä hetkinä. Bensiini V6 on C5:sta tuttu, hieman piristetty 155kw versio. Se antaa autolle suorituskyvyn, jota voidaan pitää riittävänä. Voi kuitenkin hyvin kuvitella, että varsinkin saksalaiselle ostajalle se ei riitä. Tuntuu siltä, että kilowattikilpailu saksalaismerkkien kesken sen kun kiihtyy ja kuluttajat ovat menneet ikävä kyllä mukaan.

Vaikka C6:n tehot ja ominaisuudet riittävät varmaan kortinmenetykseen, henkii auto sellaista arvokkuutta, ettei sillä tee mieli päästä nopeasti perille. Matkustaminen autolla on kerta kaikkiaan niin mukavaa.

3.0i 24v V6

V6 sylinterikulma 60°, 24 venttiiliä, polttoaineen monipistesuihkutus, kaksoiskipinäsytytys.
Iskutilavuus: 2946 cm3. Iskunpituus/sylinterin halkaisija 87 x 82,6 mm.
Suurin teho: 155 kW (211 hv)/6000 r/min.
Suurin vääntömomentti 290 Nm/3750 r/min.
Puristussuhde: 10,9.
Kevytmetallista valmistettu moottorin lohko ja sylinterikansi.
Muuttuva imuventtiilien ajoitus.

V6 HDi

V6 sylinterikulma 60°, kaksi muuttuvasiipistä turboahdinta, 24 venttiiliä, yhteispainesuihkutus.
Iskutilavuus: 2720 cm3. Iskunpituus/sylinterin halkaisija 81 x 88 mm.
Teho: 150 kW (204 hv)/4000 r/min.
Suurin vääntömomentti 440 Nm/1900 r/min.
Kevytmetallista valmistettu moottorin lohko ja sylinterikansi.
FAP hiukkassuodatin (Filtre à particules).

IMG_6017.JPG

Ajaminen C6:lla on kokemus, jollaista ei olisi uskonut kokevansa. Julkisuudessa vihjatut tuulensuhinat loistivat poissaolollaan. Päinvastoin C6 on todella hiljainen auto, vaikka alla on nuo mainitut leveät renkaat ja Suomen karkeat asfaltit. Ja jos kyllästyy kuuntelemaan hiljaisuutta voi nauttia äänentoistosta, joka kelvannee myös keskimääräistä valveutuneemmalle hifistille. Tästä pitää huolen 4X35 W vahvistin, 8 kpl JBL kaiuttimia, 2 bassokaiutinta tavaratilassa.

C6 Exclusiven varustelu on muutenkin varsin kattava eikä sitä ole tässä tarpeen luetteloida, jokainen kiinnostunut voi sen tarkistaa esitteestä. Koe-ajetussa autossa varusteista puuttui vain kattoluukku, joten hintaakin oli kertynyt kunnioitettavat 80 400 eur. Kerrassaan upea auto, jolla liikkuminen herättää ihmisten mielenkiinnon olipa sitten missä tahansa. Terveiset myös sille BX-kuskille, joka kakkostiellä iloisesti tervehti kun kaksi viiksinokkaa kohtasi.

Antti
Kuvat: Antti Pitkänen
Erityiset kiitokset Markku Tammiselle, joka mahdollisti Citikka-lehdelle tämän koe-ajon ennen kaupallisia autolehtiä (05. – 06.06.2006)
Artikkeli julkaistu Citikka-lehdessä 2/2006

Ranskan presidentin virka-auto Pariisissa 13.4.2017

Lue myös blogin uudempi C6:n koe-ajo. Tulossa pian C6 historian lyhyt oppimäärä, tilaa päivitykset suoraan sähköpostiisi.