Citroën C5 X esiteltiin lehdistölle perjantaina 13. päivä Kaapelitehtaalla Helsingissä. Kaapelitehtaan tila muistuttaa Quai de Javelin uusien autojen luovutushallia isoine ikkunoineen, joista keväinen auringonvalo lankesi kauniisti uutuuksien pinnalle.

Citroën C5 X lehdistötilaisuus Kaapelitehtaalla 13.5.2022.

Citroën on ollut nyt viisi vuotta Bassadonen kanssa kimpassa ja myynti on kasvanut tasaisesti tänä aikana vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta. Uusi C5 X tulee näyttelemään tärkeää roolia kun tälle kasvulle haetaan jatkoa. Toimitustilanne on tällä hetkellä Citroënilla hyvä. Minkä tahansa auton saa vielä tänä vuonna ja osa autoista on saatavana heti toimitukseen, jopa värin pääsee valitsemaan.

C5 X tulee luokkaan, joka on kääntynyt lähes kokonaan premium merkkien hallintaan. Mainstream merkit ovat käytännössä hävinneet, eikä jäljellä taida olla kuin VW Passat, Skoda Superb, Toyota Camry ja Peugeot 508. Citroën tulee nyt tähän luokkaan uudella mallilla, joka täyttää farmarin, sedanin sekä SUV ostajen tarpeet. Citroën on siis valinnut lähestymistavaksi rohkean konseptin sekoittamalla eri muotoilullisia ja toiminnallisia ominaisuuksia yhteen malliin. Filosofia on ollut löytää käyttäjien tärkeimmät tarpeet yhteen ja samaan malliin. Rohkeaa.

Lisähintaan saatavilla oleva musta katto sopii erittäin hyvin valkoiseen autoon.

C5 X suunnittelussa on panostettu edelleen brändin tärkeimpänä pidettyyn yksittäiseen ominaisuuteen, mukavuuteen. Sisätiloissa on haettu Lounge-tyyppistä tilatunnelmaa, joka yhdistettynä tarkoin harkittuihin materiaalivalintoihin ja yksityiskohtiin, varmistaa niin kuljettajan kuin matkustajienkin viihtymisen.

Turvallisuutta ajamiseen tuo uusi 21” värillinen 3D projektionäyttö eli HUD. Muuten avustimet ovat ennestään tuttuja, toki ne ovat kehittyneet eteenpäin, joista esimerkkinä katveavustin joka näkee nyt jopa 75 metrin päähään.

C5 X ohjaamossa vallitsee rauhallinen tunnelma

Alustarakenne on parasta mitä Citroënilla tällä hetkellä on tarjolla. Siitä asti kun kaasunestejousituksesta luovuttiin, on Citroën yrittänyt korvata tuota aukkoa yksinkertaisemmalla ja halvemmalla ratkaisulla. Uudessa C5 X -mallissa on Advanced Comfort -jousituksesta sen viimeisin kehitysversio, jossa progressiivisesti toimivia iskunvaimentimia ohjataan itsenäisesti ja reaaliaikaisesti. Tämän mahdollistaa korin liikeanturit, liikesuunnan ja kuljettajan pyynnön monitorointi. Toisin sanoen korin liikkeitä seurataan kiihtyvyysanntureilla, joista saatu tieto yhdistetään mm. ohjauspyörän liikkeisiin sekä kaasupolkimen asentoon.

Takavalojen teema mukailee etuvaloista tuttua muotokieltä. Toteutus on etuvalojen tapaan LED-tekniikalla.

Malliston tärkein uutuus on Plug-in Hybrid, jonka toimintamatka sähköllä on 55 km. Voimalinja tarjoilee välittömän 360 Nm väännön ja 225 hv huipputehon. Kuljettajan valittavana on neljä ajotilaa (Electric, Hybrid, Comfort ja Sport), jotka nimiensä mukaan optimoi energian käyttöä ja jousituksen asetuksia. Akun lataus on 7,4 kW sisäisen laturin ansiosta melko nopea (vain 1,4 h) ja sitä voi hallita MyCitroën -sovelluksella. Käyttäjää myös muistutetaan akkujen lataamisesta, jos sitä ei ole vähään aikaan tehty. Tällä kannustetaan taloudelliseen, päästöttömään liikkumiseen sekä akkujen kunnon säilyttämiseen.

Jotain uutta, jotain vanhaa. Tässä tapauksessa perinteinen tekniikka toimii paremmin kuin kosketusnäytöltä ohjattava lämmityslaite.

Uusi Citroën C5 X jätti oikein hyvän ensivaikutelman. Monet hallintalaitteet ovat tuttuja Citroënin aikaisemmista malleista, mutta viihdejärjestelmä ja navigointi on kokenut tervetulleen uudistuksen. Käyttäjäkokemukseen on selvästi haettu kännyköistä tuttuja piirteitä, mikä onkin järkevää. Näin käyttäjän on helppo oppia käyttämään myös auton toimintoja. Kaikkein tärkeimmät toiminnallisuudet ovat kuitenkin hoidettavissa perinteisillä mekaanisilla napeilla. Ajoasento löytyy helposti, tosin etupenkkien reisituki saisi olla hieman pidempi tai säädettävä. Tilaa on hyvin sekä edessä, että takana. Perusasiat ovat siis erittäin hyvällä tasolla.

Tavaratila on selkeä joten tila on helposti ja tehokkaasti hyödynnettävissä. Tilavuus on 545/485 (PHEV) litraa.

Ajossa C5 X hybriditekniikka toimii hyvin, eikä moottorin mukaantuloa ole niin selvästi havaittavissa kuin DS9:n kohdalla kerroimme. C5 X:n hybriditekniikka onkin ilmeisesti päivitetty niistä esisarjan DS9 autoista, joita Suomessa taannoin kävi vierailulla. Jousitus on kaksijakoinen. Osa epätasaisuuksista ikään kuin häviää kokonaan ja toiset lyövät enemmän läpi. Näin toimi myös kaasunestejousitus eikä tämän uuden jousituksen toiminnassa ole siis mitään hävettävää. Kaikilla teknologioilla on rajansa. Alustan toiminta on kuitenkin kokonaisuutena erittäin hyvää ja auto on sekä suuntavakaa, että mukava niin moottoritiellä kuin taajamassa hidastetöyssyjen yli ajettaessa.

Lyhyehkön koeajon perusteella ei kulutuslukemista voi puhua eikä lupausta sähkön toimintasäteestä voitu varmistua. Palaamme asiaan pidemmän koeajon merkeissä myöhemmin. Sitä ennen, kannattaa käydä myös itse tutustumassa C5 X -malliin sillä osa jälleenmyyjistä on jo saanut autonsa.

Hinnat alkaen: PureTech 130 Feel EAT8 Automaatti 36 214 €. Plug-in Hybrid 225 Feel Pack EAT8 Automaatti 48 151 €. Diesel-mallia ei ole saatavana.

Kuvien auto: Citroën C5 X Plug-in hybrid 225 Shine Pack Launch Edition. Lisävarusteina: musta katto, HIFI-paketti ja Blanc Nacre metalliväri. Hinta noin 54 000 €.

Andre

Teksti ja kuvat Antti Pitkänen