Lukijan lähettämä valokuva alumiinisesta Citroën ID:n etupuskurista rekisterikilpineen sai meidät selvittämään kyseisen auton tarkempia tietoja.

Auton tietojen selvittäminen on tässä tapauksessa helppoa kun rekisterikilpi on yhä kiinni etupuskurissa. Tunnus FC-758 on Turun ja Porin läänistä, jossa kolmanneksi alkukirjaimeksi tuli F vuonna 1960. Läänin ajoneuvorekisteri löytyy digitoituna, joten auton rekisterikortti on nopeasti löydettävissä.

Auto on uutena ostettu Turun lähelle Ruskolle 16.1.1961, ensimmäinen omistaja on rouva Nissi. Kortista selviää myös valmistenumero 3120566, jolla löydämme saman auton Korpivaaran maahantuontikirjoista:

Citroën ID19 Confort, tullut maahan laivan s/s Leon lastina 28.11.1960
ja tullattu heti seuraavana päivänä.
Väri: blue Pacific, Gris nylon verhoilulla.
Toimitettu 1.12.1960 Sisä-Suomen Moottorille Jyväskylään 1 020 000 markan hinnalla.

Yllättävää on, että rouva Nissin uusi ID on toimitettu Jyväskylästä saakka. Maahantuontikirjasta näkyy, että täysin samanlainen auto meni myös Turkuun. Olisikohan Aili nähnyt tämän auton ja halunnut täsmälleen samanlaisen joka löytyi Jyväskylän jälleenmyyjältä? Auto on uutena rekisteröity Turun ja Porin lääniin 16.1.1961, joten se ehti reilun kuukauden olla Sisä-Suomen Moottorin hallussa.

Sininen (BLEU PACIFIQUE AC 607) oli saatavana DS ja ID-malleihin vain 1961-62. Esitekuva: Le nuancier DS.

Auton myöhemmistä vaiheista meillä ei valitettavasti ole tietoa, mutta oletettavasti se pysyi Varsinais-Suomessa siihen saakka kunnes purettiin osiksi. Puskuri lienee myynnissä, jos jollain on sille tarvetta.

Mikko ja Antti

Lähteet:
Suomen rekisterikilvet
Digitaaliarkisto
Le nuancier DS