Kun Citroënin uusi ”iso kissa” esiteltiin Kaapelitehtaalla 13.5.2022, koeajoimme malliston huipulla olevan Plug-in hybrid 225 Shine Pack Launch Editionin. Tuolloin auto jätti erittäin positiivisen ensivaikutelman, mutta miten käy kun valitaankin auto malliston toisesta päästä?

Vaikka julkisuudessa puhutaankin paljon sähköautoista ja hybrideistä, suurin osa kuluttajsta päätyy edelleen bensiinimoorilla olevaan autoon. Siispä otimme koeajoon Citroën C5 X PureTech 130 Feel Pack EAT8 automaatin, joka edustaa malliston edullisinta vaihtoehtoa. Kuvien autossa oleva Blue Magnetique (M0EG) värin saa autoon yllättäen veloituksetta. Varusteiden osalta tässä Feel Pack -tasossa on silti kaikki tarvittava vaativaankin makuun ja suurin ero malliston sisällä onkin voimalinjassa, jonka mallinimikin kertoo tässä olevan 130 hevosvoimainen, turboahdettu bensiini. Moottorin jatkeena on 8-vaihteinen automaatti. Näillä eväillä päästään 135 g/km tasolle hiilidioksipäästöjen osalta ja yhdistetyn kulutuksen luvataan olevan 6 litran luokkaa sadalla kilometrillä. Mitä varusteisiin tulee, jäin kaipaamaan vain aktiivista vakionopeudensäädintä Stop&Go toiminnolla, joka on Shine -varustelun yhteydessä vakiona. Tehdaslisävarustelista on C5 X:än osalta erittäin lyhyt ja auton yksilöinti rajoittuu lähinnä ulkovärin valintaan. Shine -varustelutason yhteydessäkin valittavana on vain:

  • Avattava kattoikkuna (TC07)
  • HiFi-järjestelmä (6F03)
  • Musta katto (JD20)
  • Pitkittäiset kattokaiteet (PQ02)

Lisävarusteiden suppeaan valikoimaan vaikuttanee se, että auto valmistetaan Citroënin Kiinan tehtaalla. Logistisista syistä on helpompi/halvempi, että valtaosa autoista on samanlaisia.

Toisin kuin hybridissä, bensiinimoottorin yhteydessä C5 X:ssä on Citroën Advanced Comfort®- jousitus ilman progressiivisesti toimivia iskunvaimentimia. Nimensä mukaisesti jousitus on mukavuuspainotteinen ja joissakin yhteyksissä auton ääritilannekäytöstä onkin arvosteltu. Normaalissa ajossa jousitus toimii kuitenkin mallikkaasti eikä mutkaisellakaan tiellä tule yllätyksiä. Myös suuntavakaus on ainakin kantatiellä ajettaessa kunnossa. Suurikokoiset renkaat ja kunnon maavara auttavat selviytymään ajettaessa Suomen rapautuneella tieverkostolla.

Blue Magnetique metallivärin saa C5 X:ään ilman lisäveloitusta. Muut valittavat värit ovat eri harmaan sävyt sekä musta ja valkoinen.

Moottori toimii nöyrästi eikä pientä iskutilavuutta ja vähäistä sylinterien määrää huomaa kuin vasta suuremmilla nopeuksilla kiihdytettäessä. Näin suurikokoisessa autossa tämä moottori kyllä toimii, mutta varsinkin taajamassa kulutus nousee helposti yli luvatun 7.8 litran sataa kilometriä kohden. Tosin ajettu auto oli aivan uusi, joka hieman vaikuttaa lukemiin. Kahdeksanvaihteinen automaattivaihteisto toimii erittäin sivistyneesti.

Citroën C5 X on mukana Auto- ja liikennetoimittajat ry:n järjestämässä Vuoden Auto Suomessa 2023 -äänestyksessä. Äänestyksen tulos paljastetaan torstaina 16.12. kello 18 Tampere-talolla alkavassa Auto- ja Liikennegaalassa.

Sisutus on kokonaisuutena onnistunut ja mukava. Viiksien päässä olevia toimintoja voi muilta merkeiltä tulevien käyttäjien olla vaikea löytää. Ranskalaisella autolla ajaneita se ei häiritse. Kosketusnäyttö on hieman kaukana ja sitä operoidessa sekä kuljettaja että matkustaja joutuu kurottelemaan.

Kuten aikaisemminkin on todettu, C5 X on erittäin hiljainen auto. Se tekee ajamisesta rentoa ja mukavaa. Mitään ylimääräisiä ääniä ei auton korista kuulu ja näin se kuuluisa laatuvaikutelmakin on korkealla tasolla. Pimeällä ajettaessa huomaa, että LED -ajovalot ovat tehokkaat ja automaattisesti syttyvät kaukovalot toimivat moitteetta. Tässä samalla voisi jakaa kokemuksen vuokra-autona toimineen Audi Q2:n kaukovaloassistentista, joka tuntui kokoajan olevan vähän ”kahvilla”.

Kaikki hyvin?

Kriittisesti autoa tutkiessa löytyy myös parannettavaa. Nämä huomatut puutteet ovat melko pieniä juttuja, mutta mainitsemisen arvoisia kuitenkin.

Kun auto käynnistetään, auton inforuutuun ponnahtaa laatikko tekstillä: ”Tutustu järjestelmään – katso ohjevalikosta lisätietoja järjestelmästä.” Tämä ohje on näytöllä niin kauan kunnes käyttäjä reagoi siihen painamalla ohita tai lue lisää. Jos tuollainen ohje nyt ylipäätään tarvitaan, olisi käyttäjälle parempi jos se poistuisi automaattisesti kun autolla lähdetään liikkeelle.

Käyttäjää holhoava infotaulu

Toinen näyttöön ja käyttöliittymään liittyvä käytettävyysongelma on valikkojen rakenteessa. Kun käyttäjä valitsee jonkin aplikaation kuten Asetukset, ei sieltä pääse palaamaan yhtä tasoa taaksepäin vaan ainoa vaihtoehto on painaa Home -nappia jolloin palataan aina perustilaan saakka. Outo kömmähdys käyttöliittymäsuunnittelijalta.

Kolmas vielä samaan aihepiiriin liittyvä haaste koettiin pimeällä kun matkustaja halusi säätää radion äänenvoimakkuutta. Nappia ei pimeässä löytynyt kun siinä ei jostain kumman syystä ole valoja! Tähän emme keksi mitää muuta hyvää syytä kuin kustannusten säästämisen.

Etsi kuvasta äänenvoimakkuuden säädin. Älä välitä jos et löydä sillä emme mekään sitä nähneet.

Auton mittaristo on minimalistinen ja esimerkiksi kulutustiedot ja kierroslukumittari on piillotettu valikkojen taakse. Ehkä ne on uhrattu selkeyden alttarilla, mutta itse olisin toivonut monipuolisempaa näkymää.

Yhteenveto

Citroën C5 X on kokonaisuutena hiljainen, tilava ja mukava auto, jonka ominaisuudet kestää vertailun kilpailijoihin. Kuten merkille on tyypillistä, myös C5 X on individualistin valinta, jolla erottuu muista tielläliikkujista. Korimalliltaan se on SUV:n, Hatchbackin ja farmarin risteytys, eikä näin ollen sitä ole suoraan helppo verrata mihinkään tiettyyn kilpailijaan. Hinnaltaan 42 600€ maksava C5 X asettuu vertailussa markkinoiden kärjessä keikkuvaan Skoda Octavia farmariin niin, että samalla hinnalla voi Octavian mallistosta valita 2.0 TSI 190 4×4 Ambition DSG Automaatin. Kilpailu tässä luokassa on siis kovaa ja kuluttajalla on mistä valita. Citroënin vahvuus on edelleen kokonaisvaltainen mukavuus ja hyvä tilat.

Andre

Kuvat: Antti Pitkänen