Timo Korpivaara osallistui vuoden 1955 Jyväskylän Suurjoihin 12 hevosvoiman voimin Rättärillä. Ralli oli hieman erilaista kuin nykyisin, mutta kokemuksesta oli hieno juttu vanhassa Automies -lehdessä.

Vaikutelmia Jyväskylän suurajoista

Oli ensimmäinen kerta, jolloin tämän kirjoittaja asettui autoineen rally-kilpailun lähtöviivalle ja muutenkin ensimmäisiä kertoja, jolloin yleensä oltiin millään lähtöviivalla moottoriurheilun merkeissä. Onneksi kartanlukijalla, ”Eki” Frostellilla oli jo enemmän kokemusta, mutta kuitenkin olimme jonkin verran sekavien tunteiden vallassa, kun lähtömerkki annettiin tuona elokuun 19 p:vän iltana ja aloimme taivaltaa V Jyväskylän Suurajojen 1700 km:n pituista taivalta.

Olin kuullut paljon etukäteen puhuttavan näistä ajoista ja ennen kaikkea polemiikki, jota käytiin muutamia viikkoja ennen kilpailua pani monesti ajattelemaan, miten ”äijän käy”. Automme, ”piskuinen” Citroen 2 CV oli myös huomattavasti pienempi kuin kanssakilpailijoittemme autot. Mutta kaikesta tästä johtuen olimmekin sitten valmistautuneet asiaan mitä suurimmalla huolella ja perinpohjaisuudella, ja tämä koski sekä ajokkia että ajajia.

Kun lähtömerkki. oli annettu ja Jyväskylä jäänyt taakse, muuttui tunnelma kuitenkin aivan kokonaan. Nyt oli edessä pimeä ja paikoitellen sumuinen tie, jota pitkin oli nopeasti edettävä; kartanlukijalla oli kartta ja kello sekä pino papereita, joista kävi selville, mitä kulloinkin oli tehtävä. Haettiin tienhaaroja, katseltiin kelloa ja todettiin, että vielä on aikaa. Mutta jos vähän vielä kiristettäisiin, ajattelimme, voihan sattua jotakin odottamatonta, rengasvaurioita tms. Kiristämiseen ei taas ollut paljoa varaa, koska käytettävissä olevat 12 hv asettivat siihen omat rajoituksensa. Mutta mitä pitemmälle kilpailussa ehdittiin, sitä enemmän tuli uskoa asiaan; ajoissa tultiin Mikkeliin, Joensuuhun jne. Tuli jo melkein mieleen, että on jopa mahdollisuus päästä tasavertaiseen kilpailuun muiden luokkamme ajajien kanssa.

Sitten ajattelimme, että mahtaakohan auto, josta jatkuvasti otetaan ”irti” kaikki mitä saadaan, kestää matkan loppuun. Kilpailun loppuosuuksilla tämä muodostui melkein jännitykseksi, sillä kilpailujen valvojan, Fred Geitelin kujeisiin sortuneina oli meillä viimeisenä aamuvarhaisena tosi kiire, ja kuitenkin oli otettava huomioon, että liikuimme yleisellä tiellä, pikataipaleita lukuun ottamatta. Toisaalta oli myös ainoa keino ajaa kovaa, sillä 2 vrk. valvoneina olisi hiljainen matkanteko ollut mitä parhainta unilääkettä.

Kuitenkaan eivät tällaiset ”painajaiset” saaneet suurinta sijaa ajatuksissa, sillä kulkihan tämä reitti halki Suomen kauneimpien seutujen, joissa varsinkin ensikertalaisella saattoi olla paljon ihailtavaa. Jyväskylän Suurajot eivät menettäneet, huolimatta erittäin monivaiheisista ja mielenkiintoisista erikoiskilpailuistaan. varsinaisen rally-ajon perustarkoitusta, matkailuajon luonnetta. Nämä ajot antoivat meille selvän käsityksen siitä, mitä tällaiset kilpailut vaativat sekä mieheltä että ajokilta. Myös huomasimme, mitä ne antavat osanottajalleen todellisessa autourheilumielessä. Tämän ja myös saavuttamamme sijoituksen innoittamana tuskin malttanemme ensi vuonna jäädä pois lähtöviivalta.

2cv_suurajot_55_2

Teksti ja kuvat: Timo Korpivaara / Automies -lehti

Päivitys 20.01.2017:

Tämä vanha Automies-lehden artikkeli on herättänyt sen verran kiinostusta, että jutun taustoittaminen on paikallaan. Tähän saimme onneksi asiantuntevaa apua alan harrastajalta.

Jyväskylän Suurajoissa vuonna 1955 eri kilpailuluokkia oli seitsemän, joista vakioautoluokat 1 – 5 (tai I – V) seuraavasti:

 1. yli 2000 ccm
 2. 1501 – 2000 ccm
 3. 1101 – 1500 ccm
 4. 751 – 1100 ccm
 5. enintään 750 ccm
 6. matkailuautot (ei yleiskilpailussa)
 7. turistiluokka (ei yleiskilpailussa)

Vakioautojen luokka 5 oli vuonna 1955 ensimmäistä kertaa käytössä. Vuonna 1954 luokkia oli yksi vähemmän ja jako hieman erilainen. Pienin silloin oli luokka 4, enintään 1000 ccm.

Luokan 5 tulokset (yleiskilpailun sijoitus suluissa) ja automerkki viimeisenä:

 1. Timo Korpivaara – Erik Frostell  (21), Citroen 2 CV
 2. Heikki Juusela – Aarno Martimo (30), Renault 4 CV
 3. Arvid Andersson – Karl Erik Andersson (31), Goliath GP (ruotsalaispari)

Muita kilpailijoita ei luokassa 5 ollut, kuin nuo kolme autokuntaa.
Kilpailuun ilmoittautui 67 autokuntaa, joista lähti 61, keskeytti 22 ja maaliin tuli 39.

Reitin pituus oli 1705 km, ja reitti seuraava: Jyväskylä, Mikkeli, Savonlinna, Joensuu, Jyväskylä, Pylkönmäki, Tampere, Vammala, Leppilampi, Hämeenlinna, Jyväskylä.
Eli kilpailussa oli kaksi lenkkiä, toinen itään ja toinen länteen.

Seuraavassa vielä muut Citroenit, jotka kisassa olivat mukana 1955 ja tulokset niiden osalta (yleiskilpailun sijoitus suluissa):

Luokassa 2:

 1. Olof Nysten – Erik Nysten (8), Citroen 11 Berline
 2. Hemming Lindqvist – Nils Flink (13), Citroen 11 Sport
 3. Hannu Tainio – Timo Saarinen (23), Citroen Sport

Luokassa 1:

5. Thure Lindblom – Sulo Kausela (24), Citroen 15 Six

Yksi Citroen Sport keskeytti, pari Evald Ekblad – Erik Österberg.

Eli Citroën-kuljettajat pärjäsivät luokissaan hyvin. Voittajaparilla, niin yleiskilpailussa kuin luokassa 3, Eino Elo – Kai Nuortila oli autona Peugeot 403. Vielä pitää mainita yksi ranskalaismerkki, eli yleiskilpailun toinen ja luokan 4 voittaja Dyna Panhard, pari Osmo Kalpala – Eino Kalpala.

Teksti: Tapio P.

Suuret kiitokset Tapiolle asiantuntemuksesta ja vaivannäöstä!