Pekka Pirttiniemi ajoi veljensä Matin kanssa kilpaa useita vuosia. He ajoivat monipuolisesti jäärataa, rallicrossia ja rallia. Jyväskylän suurajoissakin Pirttiniemet ajoivat sekä yhdessä että erikseen. Tarkastellaan nyt erityisen menestyksekkäitä Suurajoja vuosina 1967-69, jolloin ajokkina oli Citroën DS 21.

Matti ja Pekka Pirttiniemi aloittivat ralliautoilun 1960-luvun alkupuolella. Merkkinä oli heti alusta asti Citroën, jossa miellytti etuvetoisuuden lisäksi jousitus, kuten vanhasta lehtileikkeestä selviää. Todella vaikuttavaa on, että teknistä keskeytystä ei ollut tullut yli 50 rallin aikana!


Veljekset ajavat yhdessä

veljekset_ajavat_yhdessa_citroen_d”Kyllä Sitikka kestää”, tuumivat Matti ja Pekka Pirttiniemi seitsemänteen Citroeniinsa nojaten. Pirttiniemen reippaat veljekset innostuivat ralliautoilusta nelisen vuotta sitten ja kuluneena kesänä saivat ensimmäisen luokkavoittonsa Jyväskylän suurajoissa, joista kuvamme. ”Olemme ajaneet 50-60 rallia emmekä ainoatakaan ole joutuneet keskeyttämään autovaurion vuoksi” kertovat pojat. Insinööri Matti Pirttiniemi (kuvassa oik.), joka on työskennellyt mm. katsastuskonttorissa on vakuuttunut Citroenin kestävyydestä.

”Kyllä Sitikka kestää”, tuumivat Matti ja Pekka Pirttiniemi

”Parhainta Citroenissa on mielestäni sen jousitus ja etuvetoisuus” toteaa insinööri Pirttiniemi. Veljekset pahoittelevat yhdestä suusta, ettei heille varsinaisten leipätöittensä viemän ajan vuoksi jää tarpeeksi aikaa harjoitteluun. Veri vetää kuitenkin ralliradoille ja yhdessä jäävät veljekset miettimään onko seuraavana vuorossa Mänttä, Riihimäki vaiko Jyväskylä.

Automies 1967


 

Jyväskylän Suurajot 1967

Vuoden 1967 Suurajoissa, joissa siis veljekset ottivat luokkavoiton (lk 6), oli heidän autonsa koko kilpailun ainoa Citroën. Tässä luokassa tuli heidän lisäkseen maaliin kaksi neuvostoliittolaisparia, joilla kummallakin autona Volga (yleiskilpailun sijat 49. ja 50.). Luokka 6 oli autoille 2001 – 2500 ccm.

Tämän 1967 yleiskilpailun voitti Timo Mäkinen, autonaan Mini. Sama kisa, jossa Minin konepelti aukesi Ouninpohjassa. Mäkinen voitti myös luokkansa (lk 3, 1001 – 1300 ccm). Samalla Mäkinen oli ensimmäinen, joka voitti Jyväskylässä kolmannen kerran peräkkäin.
Kakkoseksi tuli Simo Lampinen, Saab 96 V4 (luokkavoitto lk 4, 1301 – 1600 ccm).
Kolmonen Hannu Mikkola, Volvo 122 S (luokkavoitto lk 5, 1601 – 2000 ccm). Mikkola oli tässä kilpailussa ensimmäisen kerran palkintopallilla kansainvälisessä rallissa.

Asia, josta lienee vähemmän kuultu 1967 suurajoista, on ennen kilpailua  autojen katsastuksissa syntynyt valojupakka. Se oli samantapainen kuin saman vuoden Monte Carlo -rallissa oli ollut. Ruotsalaisilla oli ryhmän 3 Renault R8 Gordini -autojensa lisäkaukovaloissa samat surullisen kuuluisat jodihalogeenipolttimot.

Autojen katsastuksessa syntyi samantapainen valojupakka kuin  Monte Carlossa.

Polttimot oli sovitettu umpioihin välikappaleella ja näitä ei tahdottu hyväksyä katsastuksessa. Tarinan mukaan syntyi aika tiukka ruotsi-suomi -maaottelu ja protesteja, mutta valot lopulta hyväksyttiin rallin säännöissä todetun aukon vuoksi. Toisen ryhmän  katsastuspisteellä oli jo vastaavat valot ruotsalaisautoissa hyväksytty hetkeä aiemmin.

Vuoden 1967 kilpailuun ilmoittautui 126, lähti 121, keskeytti 51 ja maaliin tuli 70 autokuntaa. Luokkia oli yhteensä seitsemän. Luokka 7 oli yli 2500 ccm, josta ei ollut yhtään maaliin tullutta (keskeyttäneistä ei ole luokkatietoa).

Jyväskylän Suurajot 1968 ja 1969

Vuoden 1968 Jyväskylän suurajoissa, oli mukana veljeksistä vain Pekka Pirttiniemi, ollen ainoana edustamassa Citroën -merkkiä. Edellisvuoden tapaan hän voitti luokkansa.

Vuonna 1969 tuli sitten keskeytys Citroënilla, kuljettajana Matti Pirttiniemi,  kartanlukijana Tauno Nikki.
Samassa kilpailussa Pekka Pirttiniemi ajoi Daf 55:lla sijoittuen yleiskilpailussa 18:ksi ja luokassaan kakkoseksi (lk 2.). Luokan voitti pari Wolfgang Knorn – Jorma Jp Pulkkinen, autonaan Wartburg 353. Yleiskilpailun sija heillä oli 13.
Tässä vuoden 1969 kilpailussa tuli maaliin vain 36 autokuntaa.

Suurajojen historia: Tapio P.

Lehtileike: Automies-lehti 1967
Avauskuva: Jyväskylän suurajoissa 1966, jossa Matti Pirttiniemi päihitti Ylä-Väärissä Timo Mäkisenkin yhdellä sekunnilla, Holger Eklund/Scuderia Naftalin

 

P.S.  Hauskana yksityiskohtana oli toinenkin veljespari, joka ajoi useita Jyväskylän Suurajoja D-mallilla, ja jopa 2CV:llä vuonna 1955. He olivat Korpivaaran veljekset, Paavo ja Timo.

Mikko

Taulukkomuodossa Pirttiniemen veljesten historia Jyväskylän suurajojen osalta:

1. ohjaaja
Vuosi. n:o. Auto. 2. ohjaaja. Sij. Ylk. Lk/sij.
Pirttiniemi Matti
1965 83 Citroen ID 19 Pirttiniemi Pekka 54 6/16
1966 106 Citroen DS21 -”- 35 6/2
1967 68 -”- -”- 25 6/1
1969 71 -”- Nikki Tauno kesk.
Pirttiniemi Pekka
1968 90 Citroen DS21 Nikki Tauno 29 6/1
1969 59 Daf 55 Hagström Reijo 18 2/2
1982 88 Citroen Visa Teromaa Ilkka 55 9/5