Citroën BX Leader -mallit ovat hyvä esimerkki maahantuojan Suomen markkinoille lanseeraamista erikoismalleista. Leader -nimi löytyi kuitenkin myös valmistajan omasta 1980-luvun mallistosta.

Ranskassa ensimmäinen BX Leader -malli lanseerattiin tammikuussa 1985. Tarkoituksena oli tarjota hieman varustellumpi ja näyttävämpi versio perusmalli BX 14 rinnalle, kuitenkin edelleen hyvällä hinta-laatusuhteella.

citroen-bx-leader-1985
Tehtaan erikoismalli, BX Leader 1985.

Valmistusmäärä oli rajattu 2500 kappaleeseen, joka myytiinkin nopeasti loppuun.
Menestyksen seurauksena Citroën toi samana vuonna vielä toisen, nyt 5000 kappaleen erän myyntiin. Leaderina sai nyt myös BX Break-korimallin. Toisena mootorivaihtoehtona oli diesel. Ranskan Leader-mallit tunnisti hopenharmaasta ”gris Perle” väristä, toisen erän autoja oli myös vaaleana ”bleu Romantique” – sinisenä. Autoissa oli näyttävä, koko alaosan peittävä teippaus kyljissä, joka toi autoon kaksivärisen ulkonäön. Kokopeittävät pölykapselit oli lainattu BX GT -mallista. Penkit olivat laadukasta verhoilukangasta.

bx_leader_tarrat.JPG
Kaikissa tehtaan BX, CX ja Visa Leader-malleissa oli koko ovien alaosan peittävä harmaa teippaus.

Kolmas erä BX Leadereita esiteltiin vielä Ranskassa maaliskuussa 1987. Varustelu oli kuten aiemmin, mutta BX mallisto oli saanut faceliftin tässä välissä, joten erottaminen vanhemmista Leadereistä on helppoa.
Leader -erikoismalleja tehtiin Citroënin toimesta myös CX ja Visa -malleista, joten tähän nimeen voi törmätä useammankin mallin kohdalla.

Suomen BX Leader

Meille ei näitä Ranskan BX Leader -erikoismalleja virallisesti tuotu, mutta 80-luvun lopulla maahantuoja sai kuitenkin idean hyödyntää samaa nimeä Suomessakin. Ranskalaisten kantava ajatus hinnaston  perusmallia hieman näyttävämmästä versiosta arvattiin toimivan täälläkin, joten BX:n lisäksi myös Citroën AX:sta tehtiin Leader -versio vuodelle 1988. Molempiin lisättiin täällä teippauksia, jotka AX:n nokkapellissa olivat hyvinkin suuret ja näyttävät. BX Leaderissä teippaus oli hillitympi vauhtiviiva kyljen yläpokkauksessa ja Leader-teksti takaluukun kannessa. Kokopeittävät kapselit ja takavalojen välinen heijastinpaneeli toivat uutta ulkonäköä ja olivat täällä helposti asennettavia lisäosia. Halvimmassa BX 14 -malleissa oli normaalisti korinväriset ovenkehykset ja takaluukkuun integroitu  ilmanohjain, mutta Suomen Leader-versioissa ne olivat mattamustat muiden mallien tapaan, samoin kuin kapeat kylkilistat.

Kaikki BX Leaderit lienevät olleet pääosin punaisia ja AX Leaderit valkoisia. Todistetusti myös yksi lakka-musta ykkössarjan BX Leader on ollut Suomessa ja huhua on toisestakin mustasta yksilöstä. Allaolevassa esitekuvassa näkyvää nokkapellin (tai -muovin) Leader-tarraa ei kovinkaan monessa autossa ollut.

BX ja AX Leader -mallien suomalainen esite.

BX Leader hinnasto ja tekniset tiedot 1988.

Suomen BX Leader II

Rajatuksi mainostettu Leader -erä myi Suomessa ilmeisen mukavasti, koska maahantuoja päätti tuoda markkinoille BX Leader II -mallin vuodelle 1989. Tämän kanssa mentiin muuten tutuin konstein. Moottori oli edelleen 1,4-litrainen, mutta nyt 5-vaihteinen. Suhteellisen edullista BX Leaderiä mainostettiin näyttävästi ”askelena suurempaan kokoluokkaan”, eli vaihtoehtona pienemmälle autolle.

Yksilöllinen varustelu, tuoreinta teknologiaa, ajomukavuutta ja tilaa – hinnalla, jonka maksat jo luokkaa pienemmästä autosta!

Erikoistarjouksena BX Leader II:n ostajalle tarjottiin vielä keskuslukitusta ja metalliväriä 1000 markan yhteishintaan. Metalliväri toki tuli tehtaalta, mutta keskuslukitus saattaa olla ollut jälkiasennettu vasta Suomessa. Värivalikoima BX Leader II -mallissa lienee ollut monipuolisempi kuin aiemmassa mallissa.

bx_leader_1989-10-Tuulilasi.jpg
BX Leader II -mallin koko sivun ilmoitus Tuulilasi-lehdestä 10/1989.

Ympäristöystävällisyys nostettiin ensimmäistä kertaa esille tässä mainoksessa. BX Leader II -mallin kerrottiin käyvän myös lyijyttömällä polttoaineella, joka oli vuoden puheenaihe autopiireissä. Katalysaattoria tai  polttoaineen ruiskutusta ei BX Leadereissa ollut, ne tulivat seuraavana vuonna (1990) myyntiin tulleeseen BX Premier Kat -malliin.

Mikko

Kuvat: Korpivaara, Auto-Bon, Citroën

Kiitos Santerille skannauksesta ja Tapiolle valokuvista

bx_leader.jpg
BX Leader 1988 silloin joskus uutena. Ehkä toinen niistä kahdesta mustasta autosta? Autossa on lisävarusteina spoileri, helmasarja ja ajanmukaiset erikoisvanteet. (kuva Tapio P.)
bx leader ii.jpg
Punainen BX Leader II kuvattuna 1993, noin neljä vuotta vanhana. (kuva Tapio P.)

Päivitys 3.2.2017: Lisätty sähköpostilla saapunut lukijan palaute:

Tervehdys!

Meinasinpa pudota tuolilta, kun katsoin mitä Mon Ami -blogiin on edellisenä iltana ilmestynyt. Siellähän oli Leader-jutun liitteenä kuva lankomieheni Leaderistä uutuutensa päivinä! Ja juuri kun muutama päivä sitten kävin hakemassa sen pieneen katsastushuoltoon tänne työpaikalleni! Tuossa se nyt on muutaman metrin päässä, katsastettuna, parin vuoden seisonnan jälkeen puleerausta vailla. Kuva ohessa.

bx_leader_2017-02-03-3450.jpg
Uskomaton yhteensattuma, tässä jutussa kuvituskuvana ollut musta BX Leader 1988 kuvattuna nyt lähes 30 vuoden kuluttua! Edelleen tallessa ja kohta taas ajossa.

Leaderin varustukseen kuuluvat yhä Tapio P:n mainitsemat spoilerit sekä levikkeet, tosin etuspoileri on otettu irti ja talteen erään melko onnistuneen lumipenkkaväistön jälkeen. Erikoisvanteet ovat jääneet jollekin aikaisemmalle omistajalle, takaluukun heijastinpaneeli puuttuu myös. Keskuslukitus toimii ainakin kolmessa ovessa. Kilometrejä on mittarissa 313 715 (3.2.2017).

Mustia Leadereitä olen bongannut muutaman – tai varmaan enemmänkin, mutta muutamasta on jonkinlainen muistikuva. Vuosituhannen alussa eräällä harrastajalla oli sellainen vuosituhannen alussa, seuraavan kohtasin Katajanokalla Helsingissä noin vuonna 2008, kolmas oli Loimaalla myytävänä ehkä viitisen vuotta sitten Nettiauton ilmoituksessa ja neljäs onkin tämä ROA-283.

-Ësko