Tutkitaanpa suomalaista lehtimainosta vuodelta 1994, jossa oli tarjolla 220 Citroën-huippuyksilöä. Maahantuoja mainosti näiden kautta myös merkin 60. juhlavuotta Suomessa.

Mallit tulivat myyntiin jo vuoden 1994 puolella, jolloin tuli tosiaan kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Korpivaaran perustama Autoliike Teho sai Citroën -edustuksen Suomessa. Sikäli mainoksen lause ”Citroën on ollut Suomessa jo 60 vuotta” oli väärä, että Citroën-merkkiä oli tuotu maahan jo 1920-luvulla. Ei kuitenkaan anneta tämän pienen yksityiskohdan häiritä näiden Anniversaire-mallien hohtoa.

Citroen on ollut Suomessa jo 60 vuotta. Juhlan kunniaksi tehdas valmisti erikoisvarusteltuja ZX- ja Xantia-malleja.

Xantia Anniversaire

Ranskassa oli vuoden 1994 kesällä saatavana Xantia Anniversaire -erikoismalli. Siellä se juhlisti Xantian ensimmäistä kokonaista valmistusvuotta. Varusteet olivat Ranskassa samat kuin meillä, metalliväriä ja todella hienoa ja laadukasta Alcantara-verhoilua myöten. Nämä olivat tavallisen SX-varustetason lisäksi.

xantia_anniversaire_ranska.jpg
Ranskassa Xantia Anniversaire -mallilla juhlittiin Xantian ensimmäistä syntymäpäivää.

Xantia-mallistossa tapahtui jo keväällä 1994 pieni facelift, jolloin maski muuttui ja samalla Citroën-viikset eli chevronit siirtyivät konepellistä maskiin. Ranskalaisesta mallista poiketen Suomen Anniversaire-mallit olivat jo uudemmalla maskilla. Meillä moottorivaihtoehdot olivat 1.8i tai 2.0i, molemmat vielä 8-venttiilisiä.

Xantiassa on myös Airbag ja lisäksi alumiinivanteet, hieno Alcantara-sisäverhoilu ja metalliväri. Autoja on saatavana vain 150 kpl.

Suomen maahantuoja oli lisäksi varustellut Xantiat alumiinivanteilla. Kuvasta päätellen kyseessä ovat alkuperäisvanteet nimeltään Madrid. Näiden harvemmin nähtyjen, mutta tyyliin sopivien vanteiden koko oli vielä 14-tuumaa.

Xantia_alcantara_sisustus
Suomi-mainokseen lainattiin tätä Ranskan Xantia Anniversaire-esitteen kuvaa Alcantara-verhoilusta. Kuvasta poiketen, suomi-autoissa oli kuljettajan airbag.

Ranskassa Xantia Anniversaire-malleja valmistettiin 6000 kappaletta kun mainoksen mukaan meillä rajattu sarja oli 150 kpl.

ZX Anniversaire

Xantiasta poiketen ZX Anniversaire ei niinkään poikkea perusmallista. Tavallisesta poikkeavaa ulkonäköä tuo eniten näyttävä takaspoileri, jota oli erikseen hankittuna melkoisen kallis varuste. Erikoismalli oli tehty siis vähän samaan tapaan, kuin vaikka Suomen Citroën AX ja BX Leader -erikoismallit.

ZX:ssä on Airbag, sähkötoimiset etusivuikkunat, keskuslukitus ja takaspoileri. Näitä malleja on myynnissä vain 70 kpl.

Mainoksen kuvassa on ZX berline-korimalli, en tiedä kuuluiko Coupé-korimalli tarjouksen piiriin. Ulkoisia Anniversaire -tunnuksia tai tarroja ei kummassakaan autossa ollut.

Anniversaire-mallien hinnoittelu oli seuraava:

ZX Anniversaire
1.6i (90 hv) 101.800 mk +toimituskulut

Xantia Anniversaire
1.8i (103 hv) 141.800 mk +toimituskulut
2.0i (123 hv) 149.800 mk +toimituskulut

Nämä mallivuoden 1995 Anniversaire Citroenit näet piirimyyjien luona jo nyt. Tule katsomaan ja varaamaan omasi nopeasti.

Mikko

Kuvat: Korpivaaran mainos, kiitos skannauksesta Liisalle


citroen_korpivaara_60v

Juhlan kunniaksi julkaistiin myös kirjanen ”Citroën ja Korpivaara 1934 – 1994”. Siinä on mukavan kevyesti luettavassa muodossa Citroen-merkin ja maahantuojan historiaa ja paljon kuvia. Kannattaa hankkia, mikäli vielä tulee vastaan!