Moottorin virittäminen on varmasti yhtä vanha harrastus kuin autoilukin. Aina on myös löytynyt joku kilpa-autoilusta innostunut, joka on alkanut valmistaa viritysosia muidenkin ostettavaksi. Tästä on esimerkki lähes sadan vuoden takaa, herra F. Crespelle.

Pariisilainen F. Crespelle, joka mainoksensa piirroskuvassa esiintyi taikurina, tituleerasi itseään entiseksi Citroën-tehtaan kilpaosaston päälliköksi. Hän ei ilmeisen itsetietoisena henkilönä tyytynytkään mihinkään helppoon ratkaisuun moottorin virittämisessä, vaan ratkaisuna oli varustaa alkuperäinen moottori kokonaan uudella sylinterikannella, yläpuolisin venttiilein!

Andre Citroën valmisti 1920-luvulla liukuhihnaltaan suuren määrän 5HP-moottorilla varustettuja autoja, joiden omistajissa oli varmasti potentiaalista asiakuntaa. Crespelle mainosti näyttävästi koko sivun lehtimainoksin ja lupasi lisää sekä nopeutta että tehoa. Auton korista riippuen, nopeus nousisi 50 -> 70 km/h tai jopa 80 -> 115 km/h!

Luvattu moottorin tehonlisäys oli jopa 100%.

Tuo nopeus on ollut todella hurja 1920-luvun teillä, sen ajan ajo-ominaisuuksilla ja jarruilla. Tehonlisäys vastaavasti oli viritysosista riippuen 30 – 100%, eli melkoinen lisäys alkuperäiseen 11 hevosvoimaan.

Crespelle-moottori Suomessa!

Hämmästyttävää on, että Suomessa on ainakin yksi Crespellen kansiventtiilein varustettu Citroën 5HP:n moottori! Se kuuluu nykyisin paraislaisen Citroën-harrastajan kokoelmiin. Moottori löytyi Tammisaaresta, maatalon kalustovajasta, jonne se oli kulkeutunut naapurin maamoottoriharrastajalta.

crespelle-moottori_02
Suomesta löytynyt 1920-luvun Crespelle-virimoottori.
crespelle-moottori_01
Hienoja yksityiskohtia moottorista.

Olisi todella mielenkiintoista tietää, onko moottori todella tullut maahamme  1920-luvulla? Suomen teillähän on liikkunut Citroën-autoja jo 1920-luvulla, joten se voi olla mahdollista vaikkakin epätodennäköistä. Vai olisiko Crespelle-moottori ollut myöhemmin maahantuodussa autossa valmiiksi asennettuna? Vai onko osat tosiaan tilattu Ranskasta 1920-luvulla ja asennettu vasta täällä johonkin autoon?

Saattaapa olla, että näihin lähes 100-vuotta vanhoihin asioihin ei koskaan saada vastausta…

Mikko

Valokuvat: Jukka