André Citroën oli ahkera mainostaja ja käyttikin parhaimmillaan kymmenkertaisesti kilpailijoihin nähden rahaa saadakseen nimensä esille. Michelinin ottaessa Citroënin konkurssin jälkeen ohjat yrityksessä, muuttui suhde mainostamiseen kerrasta eikä lehtimainontaa käytetty seuraavaan 30-vuoteen lainkaan.

Vanhat mainokset olivat taidokkaasti tehtyä taidetta. Pariisin-matkalla Clignancourtin torin reunalta löysin divarin, jossa oli myytävänä vanhoja L’Illustration sanomalehtiä. Tämä vuonna 1843 perustettu lehti oli Ranskan ensimmäinen lehti joka julkaisi sivuilla kuvia. Tämä mahdollisti myös kuvallisten mainosten myynnin, joita olikin yli 20 prosenttia koko lehden sivuista. Tämä oli tuon ajan sanomalehdessä ennen kuulumatonta.

Oheiset mainokset olivat kokosivun mainoksia, lehden takakannessa. Todennäköisesti tuo mainospaikka oli lehden kallein ja kuvastaa hyvin André Citroënin suhtautumista mainostamiseen. Vain paras siis kelpasi.

IMG_3470.jpg
André Citroënin mainos vuodelta 1919

Vanhin mainoksista on kesäkuulta 1919 eli tehtaan perustamisvuoden kesältä. Kuvassa on Citroënin uusi 10HP ja sitä mainostetaan uutena ranskalaisena sarjatuotantoautona, jossa on varusteena Michelinin renkaat. Omakseen sen sai maksamalla 7 950 frangia.

Antti