Muistatko vielä aikaa ennen nettiä? Moni asia oli silloin huomattavasti nykyistä hankalampaa ja työläämpää. Esimerkiksi käytetyn auton etsiminen ja ostaminen oli melkoisen aikaa vievää puuhaa. Puhumattakaan siitä, että autoliikkeiden  ja yksityisten myytäväksi tarjoamia autoja olisi voinut etsiskellä ja tutkiskella omalta kotisohvalta.

Yleisimmin auton ostaminen tapahtui yksinkertaisesti lähtemällä kiertelemään autokauppoja ja katselemaan minkälaisia autoja liikkeissä on tarjolla. Mikäli hakusessa oli jonkun tietyn merkkinen auto, esimerkiksi Citroën, oli usein varmin tapa etsiä autoja merkkiliikkeen vaihtoautorivistöistä, sillä sen verran harvassa olivat käytetyt Citikat entisaikoina.

Toinen vaihtoehto oli tutkia valtakunnan suurimman sanomalehden lauantain numerossa olevia autojen myynti-ilmoituksia. 1980-luvun lopulla, talouden käydessä suorastaan ylikierroksilla, oli Helsingin Sanomien lauantainumerossa parin-kolmen aukeaman verran autojen myynti-ilmoituksia ja lisäksi vielä useita aukemia autoliikkeiden omia ilmoituksia. Jonkin verran Citroën-ilmoituksia tulikin onneksi saksittua aikanaan talteen.

BX CX vaihtoautorivistössä.jpg
Käytetyt Citroenit olivat mellko harvinaisia muualla kuin merkkiliikkeiden vaihtoautohalleissa

1990-luvulla käytettyjen autojen myynnissä merkittävän jalansijan sai Keltainen Pörssi -niminen käytetyn tavaran ilmoituslehti. Sen kultakausi kesti kymmenisen vuotta ja katkesi vasta internetin yleistymisen myötä, kun useimmat autoliikkeet huomasivat internetin edut autojensa myynnissä ja markkinnoinnissa.

Tänään suurin automyynnin kauppapaikka lienee Nettiauto.com, jossa oli lokakuun lopulla myynnissä yhteensä 2081 kpl käytettyä Citroënia. Selvästi eniten on myynnissä C5-malleja, joita Nettiautosta löytyi yhteensä 460 kpl. Toinen sija meni C4:lle (244 kpl ) ja kolmanneksi eniten oli myynnissä C3-malleja (206 kpl).

Vesa

Kuvat: Citroën vaihtoautoesite, kirjoittajan arkistot