Citroënin tämän hetkinen lippulaivamalli C5 Aircross esiteltiin torstaina 28.2.2019 Sipoossa, Gumbostrand Konst & Form tehdasmiljöössä. Koe-ajettavina oli kaikkiaan viisi autoa ja lisäksi yksi auto oli taidegalleriassa esillä muiden teosten ympäröimänä.

Vuodesta 2012 vuoteen 2017 on C-segmentin SUV-autojen myynti on yli kaksinkertaistunut, joten ei ole ihme miksi myös Citroën haluaa olla mukana jakamassa tätä markkinaa.

748DECE7-7ADF-4635-B3BC-99FD37975077.JPG
Gumbostrand Konst & Form

Citroën tulee tähän kilpailuun takamatkalta mutta väittää tehneensä nyt C-segmenttiin SUV:n, joka täyttää asiakkaiden tarpeet kilpailijoitaan paremmin.

Kuten aieminkin, Citroën painottaa mukavuuden olevan muutakin kuin pehmeä jousitus. Citroënin Advanced Comfort-ajattelu pitääkin sisällään jousituksen lisäksi avaran ja hiljaisen matkustamon, jossa on erittäin mukavat istuimet pikällekin matkalle. Näin varmistetaan muidenkin kuin kuskin viihtyminen autossa. Myös materiaalien laatuun sekä hallintalaitteiden käytettävyyteen on panostettu. Kilpailijoihin nähden Citroën C5 Aircross on myös tavaratilan koon (720 litraa) ja muunneltavuuden osalta etevämpi.

818B356D-401D-42A7-96E9-6D5AB99C0193
C5 Aircross BlueHDi180 EAT8 Shine, Metropolitan beige, Color Pack Red

Jousitus ja istuimet esiteltiin ensimmäisenä C4 Cactuksessa. Kaasunestejousituksen veroista lentävän maton tunnelmaa hakevalle C5 Aircrossin alusta tuottaa pienoisen pettymyksen. Samalla on todettava, että vertaaminen kaasunestejousitukseen ei ole edes reilua, koska lähtökohta ja suunnittelun tavoitteet ovat olleet erilaiset kuin kohta 15-vuotta sitten viimeisintä evoluutiota Hydractive -järjestelmästä kehitettäessä.

Kilpailijoihin verrattuna kyyti on tasaista, sivistynyttä ja hiljaista. Haastankin teitä ajamaan ensin C5 Aircrossin kiljailijoita ja huomaatte varmasti eron!

C5 Aircrossiin on valittavissa seitsemän eri värivaihtoehtoa ja kolme eri väriteemaa. Lisäksi voi halutessaan valita katon väriksi mustan. Sisustusvaihtoehtoja on neljä.

7642000C-79F0-472D-9926-83A8B09A1965
Shine-varustelun nahka-kangas verhoilu. Kuljettajan ympäristöstössä on kaikki kunnossa. Mittaristo on toteutettu kokonaan näyttöteknologialla. Istuinlämmittimen käyttökytkimet on siirtyneet kojetauluun, penkin rungosta.

Ajoavustimien määrä lisääntyy ja C5 Aircrossiin niitä on saatavilla kaikkiaan 20. Uusin niistä on Highway Driver Assist, jossa on aktiivinen vakionopeudensäädin stop&go toiminnalla ja ajolinja-avustimella.

Ajolinja-avustin viitoittaa tietä kohti autonomista liikennettä.

Autonomiselle liikenteelle vaadittava infra on Suomessa vielä lähes olematonta. Monet järjestelmät lähtökohtaisesti olettaa, että kaistaviivat näkyvät tai, että ne ylipäätään on tiehen maalattu. Suomessa monella kantatiellä viivojen laatu on niin heikko, ettei järjestelmillä ole käytännössä edellytyksiä toimia tyydyttävästi. Mutta kun kastamerkinnät ovat kunnossa, toimii järjestelmä turvallisuutta lisäävänä varusteena. Citroënin Highway Driver Assist edellyttää, että kuskin kädet tai käsi on ratilla, muuten järjestelmä antaa vikailmoituksen ja menee lopulta pois päältä.

Toimiessaan järjestelmä tarkkailee auton asemointia kaistalla ja tekee tarvittaessa siihen pieniä korjauksia. Järjestelmä on nimensä mukaisesti avustin, eikä se ole tarkoitettu käytettäväksi autonomisena.

EAD6B380-DF39-4F2A-A172-2C9591B626E8
Citroënin Highway Driver Assist edellyttää, että kuskin kädet tai käsi on ratilla

C5 Aircross on saatavana sekä bensiini, että Diesel-moottorilla. Etuvetoinen ja 225 hv tehoinen plug-in hybridi julkaistaan Suomessa vuoden 2020 alkupuoliskolla. Kaikki nyt koeajettava olleet autot olivat uudella EAT8-automaattivaihteistolla, joka on siis perinteinen momentinmuuntimella oleva vaihteisto. Vaihteisto toimii erittäin pehmeästi ja huomaamattomasti niin bensiinikäyttöisen PureTech, kuin BlueHDi-Dieselin yhteydessä. Vahvavääntöinen kahdenlitran ja 180 hevosvoimainen Diesel sopii autoon ehkä kaikkein parhaiten.

F5618C32-DD62-4EC1-AF39-0B491C0751A5

C5AC_hinnat2019JPG
C5 Aircross mallivaihtoehdot sekä ennakkohinnat

Citroën avaa maaliskuun aikana pohjoismaiden ensimmäisen Le Maison Citroën -liikkeen Vantaan Petikkoon, aivan DS Stroen viereen. Samaan aikaan myös ensimmäiset C5 Aircrossit ovat jälleenmyyjillä koeajettavina.

Antti

Kuvat: Antti Pitkänen