Sain aurinkoisena syyskuun sunnuntaina vastustamattoman kutsun koeajolle 1930-luvun Citroën Rosaliella. Kyseessä on sen verran mielenkiintoinen automalli ja -yksilö, että otin kutsun ilolla vastaan. Sain myös ystävällisesti luvan ottaa valokuvia ja jakaa tarinan lukijoiden kanssa.

Uutisoimme blogissa viime maaliskuussa 1930-lukuisen Citroën Rosalien maahantuonnista. Auto piipahti näytillä myös Classic Motor Showssa 2019. Nyt haastava kunnostaminen on valmistunut siihen pisteeseen, että auto on läpäissyt byrokratian, katsastukset ja saanut suomalaiset rekisterikilvet!

IMG_20190922_184302
Edestä katsoen Rosalien keulailmeessä on paljon Traction Avantia, mutta auto on paljon korkeampi.

Auto siis saapui Suomeen maaliskuussa 2019. Omistaja aloitti heinäkuun alussa sen kunnostamisen ja auto oli jo elokuun lopulla tavoitteen mukaisesti ajossa toimien omana hääautona. Kahden kuukauden aikataulu kuulostaa siltä, että kaikki meni kuin elokuvissa, mutta matkalla oli vaikeuksiakin. Suurin haaste oli auton mukana tullut rikkinäinen ja osiltaan vajaa moottori, mutta siitäkin selvittiin lopulta aika mukavasti. Tämä Rosalie käyttää jo samaa moottorityyppiä kuin etuvetoiset Traction Avant -mallit. Ongelmana on, että moottori pyörii niissä toiseen suuntaan. Nyt tarvittavaan suuntaan pyörivä moottori löytyy kuitenkin HY-aaltopeltipakettiautosta, mutta niidenkään moottoreita ei enää löydy tuosta vain. Onnenpotkuna omistaja sai vinkin varaosakuntoisesta HY:stä, josta saatiin purettua tarvittava moottorin lohko osineen. Sylinterikansi ja kaasutin jäivät alkuperäisestä Rosalien moottorista.

ROSALIE KUNNOSTETTIIN ENNÄTYSAJASSA

 5.7. Kunnostus alkoi moottorin poistamisella 
31.7. Sylinterikansi koottu 
 5.8. Kunnostettu moottori paikalla 
 7.8. Ensi startti 
10.8. Ensiajo 
13.8. Rekisteröintikatsastus 
19.8. Paikkamaalauksia 
26.8. Maalipinnan kiillotus ja loppusiivous 
31.8. Auto hääajossa

Haasteita oli vielä kytkimen ja tiettyjen apulaitteiden kanssa. Työntötangot ovat 12mm liian lyhyet. Ne ovat vaihtununeet ilmeisesti vuosimallissa 1938, nyt on pidemmät säätöruuvit. Vesipumppua on jouduttu siirtämään hieman koska hihnapyörä kampiakselilla on vääränlainen. Moottorinkorvat ovat vielä HY:stä. Niissä kumit ovat liian ylhäällä, joten lisänä on 50 mm kumityynyt. Vauhtipyörä piti erikseen muokata sorvissa ja kytkinlevyksi löytyi onnella Sitronen Oy:ltä ranskalaisen Berliet-merkkisen  kuorma-auton kytkinlevy!

Auto ei ole omistajan mukaan lähellekään valmis, mutta on yleisilmeeltään todella kiiltävä ja hieno. Kahdeksan tuntia kiillotuskoneella, kahdella eri laikalla ja aineella on tehnyt maalipinnalle ihmeitä. Classic Motor Showssa auto oli esillä maahantuontikunnossa, mutta nyt se on kuin toinen auto! Omistaja löytää autosta paljon paranneltavia yksityiskohtia, mutta itse olen todella vaikuttunut muutoksesta. Vaikea uskoa, ettei autoa ole vielä ylimaalattu, ainoastaan paikkamaalattu parista kohtaa. Väri on ajaton musta. Omistaja kertoo, että alin maalikerros on vihreä, mutta vuoden 1988 saksalaisessa veropaperissa väriksi on kerrottu ”beige/rot”. Autosta ei vielä ole löytynyt yhtäkään hitsipaikkaa, joten se on säilynyt vuosikymmenet yllättävän hyvin.

Huomioin heti myös autoon hankitut ajanmukaiset Michelin Superconfort -renkaat, jotka kuuluvat auton identiteettiin. Kuin sattuman kaupalla yksi sarja löytyi Retrorenkaan varastosta pelastaen aikataulun tältä osin.

IMG_20190922_184716
Varapyörä on sijoitettu oikean puolen lokasuojan päälle. Autossa on nyt alla ajanmukaiset uudet Michelin Superconfort -renkaat kokoa 150/160×40 S.
IMG_20190922_184206
Vaikka Citroën Rosalie on suuri auto, se on mittasuhteiltaan siro ja kaunis.
AUTON HISTORIAA 
1936/37 Myyty uutena Ranskassa 
1974 Siirtynyt ranskalaisen Adel Productions elokuvayhtiön omistukseen 
1977 Tästä eteenpäin löytyy saksankielisiä papereita 
2007 Aloitettu kesken jäänyt koneremontti. 
     Sitä ennen verhoiltu ja maalattu mustaksi 
2019 Rosalie saapuu Suomeen

Koeajolla

En uskalla itse hypätä rattiin vaikka sitä mahdollisuutta tarjotaan. Auto käynnistyy välittömästi ja moottorin äänimaailma vastaa Traction Avant -malleja. Auto on kapea ja tuulilasi matala. Moottori vääntää mahtavasti. Kakkos- ja kolmosvaihde ovat synkronoituja. Kolmonen on käyttövaihde, jolla ajetaan 50 kmh nopeudesta ylöspäin. Auto on yllättävän hyväkulkuinen ja sillä on kiva kurvailla. Etujouset ovat vielä vähän jäykät ja ohjaussimpukassa pientä välystä. Perä hieman ulisee ja se onkin seuraavana kunnostuslistalla. Nuo kun omistaja laittaa kuntoon niin uskon väittämän, että tällä on ihan ilo ajaa 80 km/h nopeutta maantiellä. Huippunopeutta valmistaja lupaa 100 km/h.

IMG_20190922_183855
Koeajo Rosaliella oli unohtumaton kokemus.

Haemme kuvauspaikan sänkipeltojen keskeltä. Näillä kapeilla hiekkateilla Rosalie on kuin kotonaan. Valokuvia ottaessa on aikaa tutustua myös sisätiloihin. Auto on saksan vuosinaan verhoiltu vaalealla nahalla, joka tekee siitä valoisan ja lisäksi vaalea väri sopii mustan ulkovärin kanssa hienosti. Rosalieta ei ole näillä näkymin tarkoitus museoida, joten näyttävä verhoilu saa jäädä pienellä fiksailulla. Takana on loistavat jalkatilat ja takapenkki on todella mukava. Keskirivillä on taittuvat lisäpenkit ja Suomessa auto saatiin rekisteröityä 6 henkilölle. Hienona yksityiskohtana myös takimmaisin sivulasi on avattavissa omalla veivillään.

Ohjauspyörässä on hauska yksityiskohta, nimittäin keskiö ei pyöri ratin mukana! Vastaava ratkaisuhan oli 2000-luvun C4 ja C5 III -malleissa! Rosalien ratin keskiössa on valokatkaisin. Mittarit ovat hienot ja persoonallisen muotoiset.

IMG_20190922_185456
Rosaliessa on kolme penkkiriviä. Takimmaiset ovet aukeavat kaapparimallisesti.

 

CITROËN ROSALIE 1937 TEKNISET TIEDOT

Moottori 11CV, 1911 cc, 42hv, 4 sylinteriä, kansiventtiilit 
Ilmoitettu huippunopeus 100km/h 
Pituus 4,5 m, (erillisellä matkatavarakontilla 4,73 m)
Leveys 1,72 m, korkeus 1,7 m, akseliväli 3,0 m 
Omapaino 1350 kg, kokonaispaino 1850 kg

Yhteenveto

Tämän Rosalien tuonti Suomeen ja elvytys ajokuntoon oli todellinen Citroën-teko, joka osui vielä sattumalta merkin 100 vuotta -juhlavuodeksi. Auto herättää huomiota ja monelle ihmiselle tulee sen myötä varmasti yllätyksenä merkin pitkä historia. Citroënit olivat jo tuolloin sarjavalmistuksen myötä laadukkaita ja hyvin tehtyjä autoja, asian voi todeta tämän yli 80-vuotiaan autovanhuksen kohdattuaan. Se, että tämän ikäisellä autolla voi edelleen ajaa muun liikenteen joukossa ei ole itsestäänselvyys, mutta Citroënin kohdalla sekin toteutuu.

Omistaja haluaa vielä erityisesti kiittää avusta kahta henkilöä: Kimmo Salonen / Sitronen Oy ja Micke Cedercreutz. Ilman heidän apuaan ja tietämystään ei auto nyt liikkuisi.

Mikko

Kuvat: kirjoittaja ja auton omistaja

IMG_20190922_185949
Toivotamme Rosalielle ja sen omistavalle perheelle mukavia kilometrejä!