Markkinoille tulo on korealaisten autonvalmistajien taholta ollut voimakasta. Autojen muotoilun suhteen vauhtia on haettu paikoin kopioimalla törkeästi kilpailijoiden tuotteita.

Citroën on tunnettu rohkeista ratkaisuista niin tekniikan kuin muotoilunkin osalta. Oli kuitenkin harvinaista, että esimerkiksi 50- ja 60-luvulla olisi kilpailijoiden tuotteita suoraan kopioitu. Poikkeuksiakin on mutta ehkä silloin oltiin herrasmiesmäisempiä? Ohessa muutama räikeä esimerkki korealaisten edesottamuksista.

Chevrolet Epica

c5_chevrolet_epica.jpg
Chevrolet Epica (2006) vs. Citroen C5 II (2004)

Ensimmäinen C5 jakoi vahvasti mielipiteitä Citroën-piireissä. Se ei ollut kovin sulavalinjainen eikä kevyen näköinen kuten edeltäjä Xantia. Face-lift ei juuri parantanut tilannetta mutta korealaisten silmään se ilmeisesti osui koska keulan muodot kopioitui varsinkin etuvalojen osalta Chevrolet Epicaan. Chevrolet oli tuolloin Euroopassa uudelleen brändätty Daewoo, joka jo sinällään tuntuu pahalta.

”Miellyttävä muoto kera lievän jenkkitunnelman on kotoisin GM Daewoon omasta muotoilupajasta, kun edeltäjä Evandan muotoili italialainen Giugiaron koripaja.” ILTALEHTI 22.9.2006

Daewoon muotoilupaja oli tehnyt niin perusteellista kilpailija-analyysiä että hätäpäissään luulivat itse keksineensä Epican keulan muodot.

Hyundai Kona

cactus_vs_kona
Citroën C4 Cactus (2014) vs Hyudai Kona (2017)

Korealaisten autojen suosio on Euroopassa ollut hyvässä nosteessa ja onkin mielestämme outoa, että edelleen tehtaat sortuvat kopiontiin. Tänä vuonna esitelty Hyundai Kona on suorastaan häikäilemätön kopio Citroën C4 Cactuksen keulasta. Konan on piirtänyt Peter Schreyer, joka siirtyi V.A.G. konsernista korealaisten leipiin vuonna 2006. Ennen siirtymistä hän muotoilu mm. ensimmäisen sukupolven Audi TT:n. Voisi kuvitella, että pitkän uran tehneen muotoilijan ammattiylpeys ei antaisi periksi tehdä näin selkeää kopiota.

”Täysin uuden Konan keula on ilmeikäs ja vahvapiirteinen Hyundain tunnusomaisen Cascading Grille ‑etusäleikön ja uudenlaisen valoarkkitehtuurin ansiosta. Konassa LED-päiväajovalot on sijoitettu erikseen ajovalojen yläpuolelle – ratkaisu antaa auton etuosalle itsevarman ja modernin vaikutelman. Leveä yleisilme ja korin voimakkaat muodot korostavat keulan ja perän rohkeaa muotoilua entisestään.” HYUNDAI MOTOR FINLAND OY

Hyundailla on otettu keulan ilmeestä kaikki irti ja se on heidän mielestään merkille tunnusomaista. Olisi mielenkiintoista tietää onko Citroënin puolelta oltu yhteydessä asian tiimoilta. Mitään rikollista ei tässä ole toki tehty, muotoa on hankala suojata patentilla tai mallisuojalla. Mallin nimi Kona on taas tunnettu polkupyörämerkki, olisiko aika keksiä asiat ihan itse?

Antti