Citroënin vaiherikkaasta historiasta löytyy monia mielenkiintoisia vaiheita ja tuotteita. Yksi niistä on Romanian hallituksen ja Citroënin yhteistyön tuloksena vuonna 1980 Craiovaan, Romaniaan valmistunut autotehdas, Oltcit S.A. Nimi Oltcit muodostuu sanoista ‘Olt’, jolla viitataan Romanialaiseen provinssiin Oltenia ja ‘Cit” kuten Citroën. Tuotantoauto esiteltiin vasta vuonna 1981 Bukarestin messuilla, jotka avattiin 15. lokakuuta. Romanialaisen byrokratian takia tuotanto saatiin tosin kunnolla käyntiin vasta vuosien 1982 ja 1983 taitteessa. Tehdas tuotti mm. Oltcit Club ja Citroën Axel -malleja, joista tässä artikkelissa keskitymme ensimmäiseen.

Autosta oli saatavana kaksi versiota, Oltcit Special, Visan 652cc:n kaksisylinterisellä moottorilla, joka kehitti 36 hv, ja Oltcit Club, jossa oli 1 129 cc:n GS/GSA:n nelisylinterinen ja 56 hv versio.
Oltcit Club 11 oli varustettu jälkimmäisellä Citroën GS/GSA:sta tutulla boxer-moottorilla, jonka jatkeena oli 4-vaihteinen vaihteisto. Näillä eväillä auto saavutti 150 km/h huippunopeuden, joka varmasti riitti tuon ajan Romanialaisille teille.

Vaikka Olcit näyttää Citroën Visalta, se ei kuitenkaan perustu siihen. Pohjana on konsepti, josta piti tulla Citroënin pikkuauto, jota valmistettaisiin Ranskassa. Kun Peugeot osti talousvaikeuksiin joutuneen Citroënin, valmis proto hylättiin jostain syystä ja pikkuauto suunniteltiin kokonaan uusiksi Peugeot 104:n pohjalta.

Mallia valmistettiin useina eri versioina: 11 R, 11 RL, 11 RM, 11 RT. Erot mallien välillä olivat lähinnä kosmeettisia.

Olx.ro-sivusto tuli tutuksi. Enimmäkseen siellä myynnissä oli melko kulahtaneita yksilöitä, kummallisesti tuunattuja, liian kalliita tai jos muuten olisi ollut ok, niin sitten värinä se yleisin, kauhea likaisen valkoinen.

Oltcitin tarinassa laatuongelmat olivat koko tuotannon ajan keskeisessä roolissa ja niitä ei saatu koskaan kokonaan ratkottua. Romanialaisten yritys huijata Citroënia katkaisi kamelin selän lopullisesti päättäen yhteistyön vuonna 1991. Tämän jälkeen tehdas muutti nimensä Automobile Craiovaksi ja automerkiksi tuli Oltena.

Oltcit Suomessa

Oltcit Club -mallia myytiin Euroopassa nimellä Citroën Axel, mutta kummallakaan merkillä sitä ei tuotu Suomeen. Vuonna 1988 kuitenkin ensirekisteröidään Suomeen yksi Olcit, jonka tarkemmasta mallista ei ole tietoa. Auton myöhemmistä vaiheistakaan ei ole tietoa, mutta otamme mielellämme vastaan vinkkejä auton kohtalosta.

Kerran sitten päädyin jollekin puolalaiselle myyntisivustolla, josta löytyi asiallisen näköinen, vähän ajettu punahilkka. Äkkiä luuri työkaverille, joka kieltä paremmin taitavana soitti heti myyjälle. Kun hintakin vielä tippui heti, eipä siinä auttanut kuin ostaa auto melkein saman tien, kuvien ja myyjän kehujen perusteella. Eikä tullut rahti- tai hakukustannuksia mietittyä juurikaan.

Seuraava Oltcit rantautuu Suomeen 30 vuotta myöhemmin vuonna 2018 kun Ari Hellstén toteuttaa haaveensa ja tuo maahan punaisen Olcit Club 11R:n. Auto on vain 77 tkm ajettu ja se on otettu käyttöön vuonna 1992. Auton valmistusvuodesta ei ole tarkkaa tietoa.

Auto osoittautui yllättävän ehjäksi, sillä usein nämä ovat pahasti ruostuneet. Mutta harmaita partakarvoja katsastuksessa aiheuttivat pakokaasupäästöt. Auto on ensirekisteröity maaliskuussa 1992, joten se luokitellaan vähäpäästöiseksi. Ari Hellstén tiedusteli Trafilta poikkeuslupaa, mutta vastaus oli tyly: ”ei me olla sellaisia myönnetty”. Autoon oli siis asennettava katalysaattori.

Hakuun ei löytynyt aikaa eikä oikein kalustoakaan, eikä vanhan itäauton tuominen ajamalla Puolasta asti houkuttanut. Onneksi kyselemällä ja tinkimällä järjestyi jotenkin kohtuuhintainen kuljetus Itä-Puolasta kotiovelle.

Pelkällä katalysaattorin asentamisella ei kuitenkaan selvitty vaan myös tulpat, jakajankansi ja tulpanjohdot olivat uusimisen tarpeessa. Sopivaa kantta ei löytänyt Suomesta eikä netistäkään ollut apua, joten Ari hankki Keuruulta GSA:n kärjettömän jakajan. Kytkennässä käytettiin HEI-moduulia ja valorelettä sekä puolaa varaosa-Chevystä. Lisäksi tarvittiin tietysti vähän johtoa. Käynti parani huomattavasti ja näin uskallettiin lähteä uuteen mittaukseen. Ennen mittausta auto ajettiin varmuuden vuoksi kunnolla lämpimäksi (25 km 5000-6000 kierr/min), jonka jälkeen HC arvo oli enää 50 ja muutkin luvut selvästi rajojen alle.

Syyskuussa 2018 auto hyväksyttiin virallisesti Suomen tieliikenteeseen. Vuonna 2019 autolla ajeltiin ilman teknisiä murheita n. 600 km. Tai no, bensa loppui 2 kertaa kun mittari ei toiminut. Onneksi varakanisteri oli aina mukana ja mittarikin alkoi toimia sitten loppukesästä. Tämän jälkeen auto unohtui muutamaksi vuodeksi riiheen, mutta on tänä kesänä taas tuotu haukkaamaan raitista ilmaa. Ja kannattaa seurata tarkkaan sillä Olcit saattaa ajella vastaan vielä loppukesästä.

Antti

Kuvat ja lainaukset: Ari Hellstén