Korpivaara & Halla Oy aloitti Citroënin maahantuonnin vuonna 1934 eli samana vuonna kuin Citroën esitteli legendaarisen Traction Avant -mallin. Ohessa auton esittely syksyn 1934 Automies-lehden numerosta:

Olemme viime vuosina tottuneet siihen, että kaikki autoalaa koskevat uudistukset ja parannukset tulevat Amerikasta, autojen luvatusta maasta. Nyt on kuitenkin tapahtunut ihme, joka asettaa eurooppalaiset Amerikan edelle. Tällaisen poikkeuksen on tehnyt Citroen tehdas Ranskassa laskiessaan markkinoille uuden Citroen henkilöauton malli 7, jossa on niin huomattava määrä teknillisiä erikoisuuksia, että ne antavat aiheen lähempään tutustumiseen.

Silmäillessämme uutta Citroen 7:ää huomaamme heti, että se varsin suuresti poikkeaa meillä käytännössä olevista automalleista. Sen matalat, sulavat piirteet kertovat, että Citroen täytyy olla rakenteeltaan aivan omalaatuinen. Ja niin onkin asianlaita. Sen huomattavimmista uutuuksista mainitsemme ensiksi, että se on etupyörävetoinen. Etupyörävetojärjestelmää ovat useat autotehtaat kokeilleet jo monia vuosia m.m. Citroen kokonaista 3 vuotta, ennenkuin Citroen laskettiin markkinoilla. Tehdas on niin hämmästyttävän yksinkertaisella tavalla sovelluttanut järjestelmän uuteen autoonsa, että kaikki automiehet yksimielisesti ennustavat Citroen 7:lle erinomaista menekkiä.

Autoliike Tehon ensimmäinen mainos Maaseudun Autonomistajien Liiton lehdessä vuonna 1934. Autoliike Teho oli Korpivaara & Halla Oy:n tytäryhtiö, joka perustettiin Citroënin maahantuontia varten.

Että etupyörävetojärjestelmä on herättänyt ansaittua huomiota meilläkin, todistaa m.m. MAL:n julkaisuissa olleet kirjoitukset, jotka osittain lainaamme tähän:

”Tarkastelussamme lähdemme siitä tosiasiasta, että vaunun ajoturvallisuus on erilainen suoralla ajaessa kuin käänteissä. Suoralla ajaessa on vaunun massa etupyörävetoisessa vaunussa n.s. stabilissa tasapainossa, s.t.s., kun vaunun painopiste on vaunua vetävän kohdan takana menosuuntaankatsottuna, seuraavat takapyörät samassa suunnassa kuin etupyörätkin, vaikka tiellä olisi esteitä, jotka pakottavat ne hetkeksi heilahtelemaan puoleen ja toiseen oikeasta suunnasta. Takapyörävetoisessa tai paremminkin takapyörätyöntöisessä vaunussa on tasapaino labili, vaunun painopiste on työntävän kohdan edessä ja etupyörien joutuessa pois suunnastaan s.t.s. kun vaunu esim. liukkaalla jäällä ei tottele ohjausta, pyrkii se poikittain kulkusuuntaan nähden.”

Samanlaisissa olosuhteissa ajaen huonoa suoraa tietä on etupyörävetoinen vaunu siis edullisempi. Esim. raiteista, maanteittemme syksyisin, talvisin ja keväisin tavattavista vitsauksista, ylös nouseminen käy etupyörävetoisella vaunulla suhteellisen helposti.

Citroen »7» on yksi, se on tunnustettava, vuoden merkittävimpiä auto-uutuuksia. Siihen on lisäksi pieneen tilaan sijoitettu melkeinpä kaikki autoteollisuuden uudistukset.

Ensinnä kiinnittää huomiota se, että halpahintainen, noin 55—60 tuhatta maksava vaunu on rakennettu etupyörävetoiseksi ja erillisellä jousituksella varustettu. Vaunu on siten saatu varsin matalaksi ja painopiste alhaalle, joka merkitsee paljon vaunun tiellä pysyväisyydelle. Lisäksi erillinen jousitus, samalla kun se enentää ajovarmuutta, edistää ajomukavuutta.

Edelleen vaihdetangon sijoittaminen varustelaudalle on uutuus, joka saattanee käytännössä muodostua hyvinkin sopivaksi. Suhteellisen pienistä ulkomitoista huolimatta on vaunun sisätila melkoinen, mitään liikuntaa häiritseviä osia kun ei ole ja vaunun pohja on rungon poisjättämisen takia saatettu alentaa aina maavaraan saakka.

Vaunun ajo-ominaisuudet ovat hämmästyttävän hyvät, moottori vain saattanee voimakkaisiin amerikkalaisiin tottuneille tuntua ”nyrkinkokoiselta”.

Koska Citroen 7:n rakenteessa on vielä monia erikoisuuksia ja mielenkiintoisia kohtia, haluamme alla lyhyesti selostaa sen rakennetta.

Moottori

Moottori on sylinterinen, mitoiltaan 78X80 (syl. tilavuus 1525 cm ), kansiventtiileillä sekä erikoisella kaasuttajalla käynnistinlaitteineen. Moottori on kahdesta kohtaa kiinnitetty, joten sen aiheuttamat värinät eivät siirry koriin. Bensiinin syöttö tapahtuu pumpulla, bensiinitankki on vaunun takaosassa, ja on se varustettu kahdella täyttöaukolla. Vaihdelaatikko ja tasauspyörästö muodostavat moottorin kanssa yhtenäisyyden. Vaihdelaatikossa on synkronoitu äänetön kakkonen. Vaihdetanko on sijoitettu kojelautaan. Kytkin yksilevyinen kuivakytkin. Moottorista siirtyy voima vaihdelaatikon ja tasauspyörästön kautta etupyöriin kahdesta kohtaa nivelöidyillä akseleilla. Etupyörävetonsa ansiosta on Citroen aivan erikoisen hyvä maantievaunu. Sen sijaan, että takapyörätyöntöisillä vaunuilla on ominaisuutena jyrkissä käänteissä ja suurilla nopeuksilla ajettaessa pyrkiä tieltä pois, on Citroen’in ohjattavalla etupyörävedolla päinvastainen ominaisuus.

Jousitus

Tavallisten lehti- tai kierrejousien tilalle on Citroen varustanut vaununsa vääntövarsijousituksella Porsches järjestelmän mukaan. Pyörään kiinteästi kytketty vääntövarsi vääntää erikoisteräksestä valmistettua vääntötankoa, joka, vastustaen liikettä synnyttää jousituksen. Koska vääntövarret ovat suhteellisen pitkät, muodostuu kierto vääntötangoissa pieneksi sekä täten joustavuus ja kestävyys pitkäikäiseksi. Etupyörien jousitus on erillinen. Etupyörissä on pitkittäiset, takapyörissä poikittaiset vääntötangot. Vääntötangoilla on sitäpaitsi se hyvä ominaisuus, että kierron tapahduttua vääntötangot jäävät lepoasentoon minkä johdosta vaunun kulku on hyvin tasainen. Pyörät ovat sitäpaitsi varustetut erikoisrakenteisilla iskunvaimentajilla.

Kori

Citroenin runko- ja korirakenne poikkeaa myöskin sangen huomattavasti muitten autotehtaitten rakennetavasta. Siinä muodostavat kori ja runko yhtenäisyyden, siis mitään varsinaista runkoa ei voida erottaa. Tämä rakenne on ehdottomasti paras korirakenteista, koska se täten on äänettömämpi ja kestävämpi, kuin mikään muu korirakenne. Jokainen tietää, miten vanhassa alustassa löytyvät lukemattomat niitit ja kiinnityskohdat kitisevät, miten rungon painuessa oviaukot muuttavat muotoaan ja miten vanhalla autolla ajo tuntuu epävarmalta. Citroen’in uusi, täysin yhtenäinen korirakenne uutettuine liitoksineen takaa varmimman ja äänettömimmän korin vielä vanhanakin. Korin rakenteessa on sitäpaitsi noudatettu uusinta Aerodynamista periaatetta, jolla aikaansaadaan mahdollisimman pieni ilmanvastus, erittäin hyvä näkyväisyys, runsas tilavuus sekä harvinaisen miellyttävä ulkoasu. Korin takaosassa on suuri tila matkatavaroille ja päästään sinne vaunun sisältä nostamalla vetimistä vaunun takaselkänoja ylös. Etuistuimet ovat asetettavat. Kojetaulussa on kaikki tärkeimmät mittarit, kuten nopeus-, matka-, lataus-, öljynpaine- sekä bensiinimittarit. Käsijarrun kampi on kojetaulun alla. Kalteva tuulilasi on yhdellä kädellä helposti avattavissa. Kaikki lasit ovat Securite varmuuslasia. Korin rakenteesta huomautettakoon vielä, että vaunu on alta täysin tasapintainen.

Jarrut

Citroen on asentanut vaunuihinsa kuuluisat Lockhead nestejarrut, joitten erinomainen jarrutuskyky on meillä jo vuosikausia tunnettu.

Rakenne-erikoisuutena mainittakoon vielä seuraavat seikat:

Citroenin on onnistunut sangen käytännöllisellä tavalla sovittaa moottori, vaihdelaatikko, tasauspyörästö ynnä muut näitten lisätarvikkeet eteen torpeedopellin alle, muodostaen siis nämäkin tavallaan yhtenäisyyden. Jokainen, joka on joutunut tekemisiin auton korjausten kanssa, ymmärtää hyvin, kuinka paljon tämä seikka helpottaa näitten huoltoa ja korjausta.

Erikoisjousituksen lisäksi ovat pyörät varustetut polvinivelillä, joten pyörät liikkuvat pystysuorassa asennossa toisistaan riippumatta.

Muut teknilliset yksityiskohdat:

Paino900 kg
Etupyörien raideväli1,32 m
Takapyörien ”1,34 m
Akseliväli2,91 m
Kokonaispituus4,38 m
Suurin leveys1,56 m
Korkeus1,48 m
Sisämitta lattiasta kattoon1,20 m
Takaistuimen leveys1,26 m
Renkaat: Michelin Superkomfort140×40

Uusi Citroen on kaikkine erikoisuuksineen mitä ihanteellisin maantievaunu. Citroenin hallitsee leikiten pahimmissakin käänteissä. Ei tosiaankaan ole liioiteltua sanoa Citroen’ia autoksi, jota ei saada kumoon, sillä se pysyy maassa kuin »liimattuna». Kehoitamme kaikkia autoilijoita Suomessa tutustumaan tähän uuteen »luomukseen», sillä olemme vakuutettuja, että Citroen on teknillisesti muita autoja edellä vuosikausia.

Antti

Teksti: Automies-Lehti, syys- lokakuu 1934.