Kuten aiemmin olemme blogissa kertoneet, Suomeen tuotiin 1920-luvulla muutamia Citroën Kégresse -puolitela-autoja. Paitsi Lapissa, niitä kokeiltiin myös siviilikäytössä ainakin Perniön ja Taalintehtaan välillä ankarana talvena 1930-31. Silloin linja-autoliikenne oli tuolla välillä poikki neljä kuukautta runsaan lumen takia.

Puolitela-autot kuitenkin suistuivat useasti ojaan huonon ohjattavuuden takia. Tämä tieto löytyy Rainer Stolzen kirjasta Automobiili – vuosisatamme kuvajainen. Tässä linjaliikennekokeilussa käytettiin varmasti 20-luvun malleja suurempia C6 pohjaisia Kegressejä. Näitä koottiin Tanskassakin Norjan markkinoita varten.
Suurien tutkimusretkien innoittamana myös suomalaiset Citroën- myyjät järjestivät Kégresse-autoilla oman 350 km:n pituisen tutkimusmatkansa joulukuussa 1931. Reitti kulki Jäämeren rannalta Kiirunaan. Samankaltaisella autolla järjestettiin 7. -10.10.1930 myös Karjalan Kannaksella ajokoe, jossa pyrittiin selvittämään Citroën-maastovaunun soveltumista armeijan käyttötarkoituksiin. Tästä ajokokeesta olemme keränneet tietoa erilliseen artikkeliin.

Kaiken lisäksi valmistaa Citroën-tehdas vielä erästä maasto-automallia, joka on tarkoitettu yksinomaan talviliikenteessä käytettäväksi. Se on todellinen lumi-auto, joka raivaa tiensä hangessa, pehmeässä lumessa ja lyhyesti sanoen kaikilla ilmoitta, mitä niin kovatalvisessa maassa kuin meidän maamme esiintyy. Kuulemamme mukaan tulee Citroën-tehdas järjestämään ensi talven aikana tämän mallin esittelyjä eri puolilla maatamme ja tullaan esittelymatka tällöin ulottamaan Lappiin aina Jäämeren rannalle Petsamoon saakka.

Suomenmaa 17.06.1931 NO 136
Tässä kuvassa on rungoltaan samanlainen Kegresse, mutta tässä yksilössä varusteena on puurankenteinen lava tavaran kuljetusta varten.

Jäämeren rannalta Kiirunaan suuntautuneesta retkestä on säilynyt muutamia valokuvia. Kaksi valokuvaa on julkaistu aikaisemmin mm. Citroën Suomessa – kirjassa, mutta nyt pintaan nousi ennen näkemätön kuva tuolta ajalta. Tämä jutun otsikossa oleva kuva on, auton ympärillä olevian sotilaiden perusteella, otettu Suomen armeijan varuskunta-alueella, mutta ajoneuvon kyljen maalaus taas viittaa Kiirunaan suuntautuneeseen retkeen. Auto on kuvassa uuden näköinen ja Suomen armeijan KOE-kilvissä, joten olisiko tämä auto ollut armeijalla kokeiltavana ennen varsinaiselle retkelle lähtöä?

Kannattaa myös kiinnittää huomiota auton edessä olevaan ”sukseen”, joka on erilainen kuin aikaisemmin nähdyt vaunun eteen sijoitetut apu-kannatuslieriöt. Tämä suksi auttaa kannattelemaan keulan painoa lumisessa maastossa, mutta miten mahtoi olla ohjattavuuden laita?

Vähitellen tarkentuu Kégresse autojen tarina Suomessa, mutta paljon tietoa on varmasti vielä jäänyt löytymättä. Toivomme jatkossakin, että lähetätte meille kuvia sukunne kotialbumeista, sillä juuri se kuva voi ratkaista pitkään askarruttaneen vaiheen merkin historiasta.

Antti
Kuvat: Antti Laaksosen sukualbumi ja Pentti Danbomin sekä Antti Pitkäsen arkistot.
Lähde: Citroën Suomessa -kirja, Kansalliskirjaston digiarkisto
Lisää Kegresse -historiasta voi lukea http://www.kegresse.dk/ sivustolta, sekä muista tämän bogin jutuista