Viime vuonna pidetystä Citroën Conservatoiren huutokaupasta Auto-Bon Oy:n ostama Xantia 2.0i-16V VSX saapui Suomeen kuten Moottori-lehden numerossa 9/2018 kerrottiin. Pääsimme tutustumaan autoon lähemmin ja toteamaan miltä Xantia näytti uutena vuonna 1993.

IMG_1777.JPG
Vuosimallin 1993 autot tunnistaa konepeltiin sijoitetuista Citroënin viiksistä. Kylkilistan ”16V” -merkintä paljastaa moottorin tyypin. Belfast-alumiinivanteet olivat vakiona tämän moottorin yhteydessä.

Xantia 2.0i-16V VSX, Conservatoire

Conservatoiressa, eli Citroënin Heritage-kokoelmassa, ollut Xantia oli ajettu vain 89 kilometriä ennen pitkää varastointia. Kyseessä ollut X15A Preserie 3 eli esisarjan auto on ajan muotivärissä (Vert Vega), jota sai alkuun vain VSX-varustelun yhteydessä. Se erosi eniten myydystä SX-varustelusta etenkin jousituksen osalta, joka oli edistyksellinen Hydractive II. Ulkoapäin auto erosi vain maalattujen peilinkoppien osalta. Sisusta oli VSX-varustelun yhteydessä kuvien mukainen, voimakkaasti kuvioidulla kankaalla. Kirjoitimme aikaisemmin lähes identtisestä autosta, jossa tosin oli lisävarusteena korisarja ja kattoluukku.

IMG_1769.JPG
Urheiluhenkinen sisutus 90-luvun tyyliin. Huomaa vihreä lattiamatto, jota näkee myös muissa alkusarjan Xantioissa.

IMG_1762.JPG
Mielenkiintoinen yksityiskohta ensisarjan autossa. Takalasin pyyhkimen ja pesurin käyttökytkimet ratin vieressä. Varsinaisissa tuotantosarjan autoissa ne siirtyivät oikeanpuoleiseen viikseen. Huomaa VSX-varusteluun kuuluva öljyn lämpötilamittari.

Näiden varusteluerojen lisäksi Suomeen ostettu Xantia edustaa myös moottorin osalta aikansa huipputeknologiaa. Moniventtiilimoottorit tekivät tuolloin tuloaan, mutta 90-luvun alussa ne olivat vielä malliston kalliimpien mallien yksinoikeus. PSA:n 2.0i-16V tuotti 152-155 hevosvoimaa* ja siinä oli moniventtiilitekniikan lisäksi säätyvä imusarja, jolla parannettiin alavääntöä.

IMG_1768.JPG
Pitkät imusarjat sekä moniventtiilikansi hallitsevat näkymää, jota ei tarvitse muoveilla peitellä. Näitä moottoreita on ikävä. Hienosti kiertävä ja luotettava sydän sopii Xantiaan todella hyvin.

Autolla ajettiin Gibralttarilta Ranskaan ja sillä on ehditty myös Suomessa tekemään muutama retki. Tällä hetkellä matkamittarissa on 4 731 kilometriä, se ei ole edelleenkään paljon 25-vuotiaalle klassikolle.

IMG_1767
Sähkösäätöisiä penkkejä ei Suomeen tulleissa Xantioissa juuri näkynyt. Penkin kangas on mielenkiintoisesti aalloilla, aivan kuin säätöjen käyttökytkimien paneeli kiristäisi kangasta väärällä tavalla. Tässä yksi esisarjan auton tunnuspiirteitä.

Istuessa autoon tulee hieman epätodellinen olo. Aivan kuin aikakapseli olisi vienyt 90-luvun alkuun, kun tämä kaikki oli uutta. Samalla tulee mieleen, että tuohon aikaan tehtiin todella hyviä autoja.

HUOM! Tämä vähän ajettu Xantia VSX on nyt myynnissä Nettiautossa.

Xantia 2.0i SX, Suomiauto

Suomessa on ainakin toinen erittäin vähän ajettu, alkuperäiskuntoinen Xantia. Tämä yksilö on yksi ensimmäisistä Suomessa asiakkaalle luovutetuista autoista. Auton ensimmäinen omistaja oli Citroën-harrastaja, joka ylläpiti autoa pieteetillä. Vuosittainen ajosuorite pysyi maltillisena ja kuin ihmeen kaupalla auto ei missään vaiheessa päätynyt varsinaiseksi käyttöautoksi. Tällä hetkellä tällä Xantialla on ajettu alle 24 tkm!

IMG_0564
Tämä Xantia tuli Suomeen 25-vuotta ensin esiteltyä Conservatoire-löytöä aikaisemmin vaikka syntymäpäivillä ei ole montaa kuukautta eroa. Silti sillä on ajettu vain alle 24 tkm.

Tässä Xantiassa on mukavin jousitus mitä Xantioissa on koskaan ollut. Jo seuraavaksi vuodeksi jousipalloja muutettiin ”kovemmiksi” ja mukaan tuli myös vajoamisenestoventtiili.

IMG_0759.jpg
Tämä 2.0i-8V on oivallinen ”yleiskone” Xantiaan. Moottorin käytännön suoriutuminen arkiajossa on esimerkillistä.

Moottorina on vahvavääntöinen 8-venttiilinen, kaksilitrainen ja 123 hevosvoimainen kone. Käytännössä ero 16-venttiiliseen on pieni mutta korkeammilla kierroksilla moniventtiilikone tuottaa enemmän iloa. Väri on harvinainen Gris Crepuscule, joka oli saatavilla vain kolmena tuotantovuotena.

IMG_1780 (2).JPG
SX-varusteltu Xantia, näillä plyysipenkeillä ei ole paljon istuttu.

SX-varustelun verhoilu on laadukas ja erittäin kestävä plyysikangas. Ensimmäisen korimallin Xantian etupenkkejä arvosteltiin puutteellisen reisituen osalta ja tämä epäkohta korjattiin vuoden 1997 face-liftin yhteydessä.
Kuvien Xantia on tällä hetkellä Citroën-harrastajan omistuksessa.

Antti

Kuvat: Antti Pitkänen

*ilmoitettujen hevosvoimien määrä vaihteli. Saksassa kilowatit oli laskettu suoraan hevosvoimiksi, mutta muutamilla markkina-alueilla, kuten Suomessa, moottoria markkinointiin 155 hevosvoimaisena.

Päivitys 08.01.2023, Xantia VSX myynnissä Nettiautossa. Autolla on ajettu noin 7 000 km ja hintapyynti on 14 900 €