Kaikki rallia seuranneet tietävät Citroënin ja Sebastien Loebin menestyksen rallin WRC-luokassa. Pari oli voittamaton vuosia saavuttaen eniten peräkkäisiä maailmanmestaruuksia (9) ja eniten voittoja samalla automerkillä, 78 (Citroën). Monet myös muistavat Pauli Toivosen menestyksen DS-mallilla mutta Citroënin lyhyt taistelu B-ryhmän mestaruudesta on jäänyt monilta unohduksiin.

1980-luvun alussa elettiin rallissa vahvaa murrosta kun Audi esitteli nelivetoisen ralliauton, Audi Quattron. Rallikansa oli yleisesti sitä mieltä, että nelivetoisuus sopii lähinnä maastoautoihin mutta vähättely loppui nopeasti sen jälkeen kun Audilla tykitettiin parhaimmillaan minuutin muita nopeampia pikataival-aikoja. Audin ylivoima kesti noin kaksi vuotta ennen kuin Peugeot T16, Ford RS200 ja hieman myöhemmin Lancia Delta S4 ehtivät nelivetoisten autojensa kanssa mukaan.

Tuolloin Citroënin ja Peugeotin kilpailutoiminta ei ollut millään muotoa tekemisissä toistensa kanssa, joka osaltaan selittää sen että sisarmerkit ylipäätään lähtivät samaan aikaan kilpailemaan samassa sarjassa.

Jälkeenpäin on helppo todeta, että Citroënin mukaantulo tapahtui liian myöhään, jotta autosta olisi ehtinyt kehittyä vakavasti otettava haastaja Audin, Lancian ja Peugeotin kaltaisille ohjuksille. Auto oli myös aivan liian painava, pitkä ja kömpelö samaan aikaan yhä keveämpään ja pienempään suuntaan kehittyvien ralliautojen joukossa.

BX_4TC_Proto__ja_Visa_Mille_pistes_Suomessa_1983-84.jpg
Citroën BX ralliauton prototyyppi Suomessa 1985

Palaamme vielä tähän mielenkiintoiseen aiheeseen blogi-julkaisujen myötä.

rallye_de_suede_1986_-_bx_4_tc_-_86-203-5_
Citroën BX 4TC Ruotsin rallissa vuonna 1986

 

Lue myös artikkeli Ruotsin Rallista, Monte Calosta sekä säilyneistä yksilöistä.

Antti