Viimeksi tutustuimme BX 4TC:n kilpailuhistoriaan Monte-Carlo -rallissa. Jatketaan ajankohtaan sopivasti Ruotsin rallin 1986 muistelemisella.

Tämä kilpailu oli tuoreen Citroën kilpatallin toinen yritys. Kuten edellisessä Monte-Carlon rallissa, jälleen oli kaksi autoa kisassa mukana.

RALLY SWEDEN, 14.-16. helmikuuta 1986

Autolla numero ”11” ajoivat P.Wambergue kartturinaan J.B.Vieu. Heidän autonsa oli sama kuin Monte Carlossa. Alku sujui hyvin ja tuloksena oli kelpo aikoja. Keskeytys oli kuitenkin edessä erikoiskokeella 24, jolloin takavuosien Citroën-kuljettajille valitettavan tuttu vika keskeytti matkanteon, nimittäin huohotinputken jäätyminen…

bx_4tc_sweden_1986_a

Mutta toisella BX:llä tehtiinkin rallihistoriaa, J.C.Andruet ja A.Peuvergne ajoivat numerolla ”10”, tuloksena kokonaiskilpailun 6. sija! Tämä oli mitä mainioin tulos, vaikka voittaneesta Peugeotista oltiinkin 24 minuuttia perässä.

BX4TC_Ruotsi_OlliNieminen_001.jpg

Andruetin sijoituksesta huolimatta kilpatallin kerrottiin olevan pienessä kriisissä. Portugalin rallin osanotto peruttiin, jotta ehdittäisiin testata tarpeeksi Safari-rallia varten. Tämäkin osanotto kuitenkin peruttiin. Ranskan osakilpailuun Korsikalle osallistuisi vain yksi auto ja kuljettaja, Andruet. Lopulta BX ei startannut tähänkään kisaan. Katseet kohdistettiin raskaaseen Kreikan ralliin, jossa Citroënin aiempi kokemus pitkistä kestävyyskilpailuista katsottiin olevan hyödyksi yhdessä kaasunestejousituksen tuomien etujen kanssa.

BX4TC_Ruotsi_OlliNieminen_003.jpg
Olli Niemisen ottamassa kuvassa BX4TC etenee ilmeisesti järven jäälle tehdyllä osuudella.

Tämähän on 400-heppainen polkupyörä, sitä on tosiaan yhtä helppo ajaa. Tehostettua ohjausta on erittäin kevyt käsitellä ja tähän on päädytty erityisesti siksi, koska etuakselin kitkalukollinen tasauspyörästö aiheuttaa ylimääräisiä ohjausvoimia. Iskut tiestä eivät välity ohjaajan näpeille.

Tallipäällikko Guy Verrier kuvaili BX 4TC:n Diravi-ohjauksen etuja

Omasta mielestäni Ruotsin rallin kuudes sija oli sensaatio, ihme että alan historia sivuuttaa tämän saavutuksen niin lyhyellä kuittauksella. Ranskalainen Jean-Claude Andruet oli täysin asfalttispesialistiksi luokiteltava kuljettaja, jonka kilpailukokemus koostui lähes ainoastaan Korsikan ja Monte Carlon ralleista. Kuudes sija täydessä talvirallissa ei ole aivan normaali tapaus. Muistissa on, että vasta Sébastien Loeb oli vuonna 2004 ensimmäinen ei-pohjoismaalainen kuljettaja, joka voitti Ruotsin rallin.

BX_4TC_sweden_1986_b.jpg

Olisiko sittenkin vanhanliiton Citroën DS/SM-mies Verrier ollut oikeassa luottaessaan etumoottoriseen konstruktioon, pitkiin renkaiden joustoliikkeisiin ja helppoihin ajo-ominaisuuksiin huipputehon sijasta? Ehkä hänen vertauksensa BX 4TC:n ajamisen helppoudesta 400-hevosvoimaiseen polkupyörään ei ollutkaan pelkkä vitsi?

Mikko

Kuvat: Citroën, Olli Nieminen

Päivitys 11.06.2019: Lisätty kaksi Olli Niemisen ottamaa kuvaa