Olemme aiemmin käsitelleet Citroënin lyhyttä seikkailua B-ryhmän rallipoluilla 80-luvulla Monte-Carlon ja Ruotsin rallissa. Mutta mitä tapahtui itse autoille B-ryhmän lopettamisen jälkeen?

BX 4TC EVO ei ollut ensimmäinen tehtaan B-ryhmään tehty auto. Harva muistaa, että vuonna 1981 esitelty Visa Trophee oli maailman ensimmäinen B-ryhmän säännöillä tehty ralliauto. BX 4TC EVO -autoja rakennettiin kaikkiaan 20 kpl ja niistä on säilynyt tietävästi 5 kappaletta.

BX4TC_evoluutio_tehdas.jpg
BX evoluutiot valmistettiin käsityönä.

Yksi ja tämän artikkelin pääkuvassa esiintyvä auto on Espanjaisen Teo Martínin kokoelmissa. Hän on hankkinut auton vuonna 2013 Philippe Wamberguelta, joka 1986 osallistui autolla Acropolis -ralliin nuumerolla 17. Martínilla on luonnollisesti myös auton siviiliversio ja mittava muita ralliautoja kattava kokoelma.

Philippe Wamberguen veli Dominique myi omistamaansa B-ryhmän BA 4 TC:tä ebayssa noin kymmenen vuotta sitten, josta oheinen myynti-ilmoitusteksti ja kuvat auton silloisesta kunnosta. Tällä autolla Philippe Wambergue ajoi Monte-Carlossa sekä Ruotsin rallissa.

CITROËN  BX 4 TC GR B  évolution! 

AUTHENTIQUE VOITURE DE COURSE

______Citroën Compétitions______

Monte-Carlo 

1986

Pilote Philippe Wambergue

9829 NR 92 (Monte-carlo) N°17

Sans carte grise.

Voici un peu d’histoire sur ces merveilleuses GR B:
Je connais très bien ces voitures pour les avoir pilotées en 1986  au rallye de Monte-carlo, Suède et Acropole. Cette 4TC à vendre est ma voiture du Monte-carlo N°17.

Il reste aujourd’hui 4 évolutions d’usine.

1 au musée Citroën

1 au musée de Loheac

et 2 chez moi.

Cette voiture est visible facilement en région Parisienne.

Il manque quelques organes mécaniques comme:
Transmissions AV,2 sphères AV avec leurs verins,patte d’alternateur,pompe HP, 2 sièges,volant,une partie du tableau de bord. Tout le reste est présent,cette automobile a été mise en route il y a peu de temps. Moteur,turbo, boite ponts fonctionnent.(Film)

Cette annonce ne concerne que les connaisseurs.

J’ai mis cette voiture à vendre sur d’autres supports.(En Europe) Venez la voir sur place c’est la meilleure formule. Le prix de départ est très inférieur à sa valeur et les connaisseurs le savent bien.

Cette vente est UNIQUE et restera UNIQUE!!

A bientôt j’espère. Nous parlerons de son histoire et à vous de la faire revivre. J’ai ajouté une photo du Monte-Carlo 86. C’est cette voiture que je vends. Epreuve spéciale télévisée.

0f26_3
Historiallinen BX 4TC, jolla ajettiin Monte Carlossa.
4fe7_3
Olosuhteisiin nähden kori näyttää melko eheältä.
3b9b_3
Sen sijaan ohjaamossa on kato käynyt eikä ole varmaankaan ollut helppoa löytää korvaavia osia.
428a_3.jpg
Moottori (2141 cm3/380 hv) on vakio BX:stä poiketen pitkittäin ja näyttää säilyneen lähes täydellisenä. Etujousitolpat ovat kelvanneet johonkin muuhun käyttöön.

B-ryhmä lopetettiin kauden 1986 lopussa Korsikan surullisen onnettomuuden sinetöidessä sarjan kohtalon. Tämän jälkeen monia B-ryhmän kilpa-autoja käytettiin muun muassa rallicrossissa, Dakar-rallissa ja Pikes Peak kilpailussa. Myös BX esiintyi rallycrossissa 1989 kuskina Jacky Pivert, mutta hän ei saavuttanut autolla sen kummempaa menestystä.

Vuonna 1991, 1992 ja 1993 Jean-Luc Pailler sen sijaan voitti Champion of France tittelin rallycrossissa BX Turbo 4×4:llä, joka oli B-ryhmän ralliversion muunnelma. Lisäksi hän voitti Euroopan Mestaruuden (Division 2) vuonna 1993.

15723438_1151216018307582_627097598347332789_o
Jean-Luc Pailler rallycrossissa nelivetoisella BX Turbo:lla

Antti

Lähde: Kirjoittajan omat arkistot ja https://bx4tc.nl/bx-4tc-evo-register/