Pallas tarkoittaa monelle suomalaiselle kampelan sukuista kalaa tai lapin tunturia. Citroën-harrastajalle se on kuitenkin ylellinen auto. Pallas ei enää ole nimenä käytössä, mutta tutustutaan hiukan sen historiaan.

Pallas Athene oli kreikkalaisessa mytologiassa sotataidon, tiedon ja viisauden jumalatar sekä kaupunkien ja valtioelämän vaalija. En tiedä taustaa, miksi sana Pallas otettiin 60-luvulla käyttöön Citroën-nimistöön. Valmistaja on kuitenkin viehättynyt tästä jumalattaresta, koska CX-mallisarjassa on esiintynyt myös Athéna.

Pallaksen tarina alkoi mallivuodelle 1965 esitellyllä mallilla DS 19 Pallas. Se erosi sisarmalleistaan monissa yksityiskohdissa:

  • halogen-lisävalot ja tehokkaampi laturi
  • todella monet rosteriset koristelistat ja yksityiskohdat, myös auton sisustuksessa
  • Triplex-tuulilasi
  • harmaa Gris Palladium -metalliväri oli saatavana ainoastaan Pallakseen
  • lisävarusteena saatavilla oli nahkaverhoilu ja entistä mukavammaksi topatut penkit

ds_pallas_1964

DS 19 Pallaksen hinta oli Pariisiin 1964 autonäyttelyssä 15 730 F, kun vastaava DS19 maksoi 14 245 F. Sen hinta oli siis noin 10% kalliimpi.

Suomessa DS Pallakset jäivät melko harvinaisiksi. Etenkin nahkaverhoilluista autoista puhuttiin kunnioittavaan sävyyn ”nahka-pallaksina”. Pallas sana on jäänyt monelle merkkiä tuntemattomalle suomalaiselle hyvin mieleen. Puhutaan hienosta Citroen Pallaksesta, varsinaista mallia mainitsematta tai tuntematta. Pallaksen arvostus näkyy vieläkin, monet perusmallin ID:t ja DSuperit ovat saaneet kiiltäviä koriste- ja pisteosia Pallas -malleista. Niitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa aitoihin Pallaksiin.

ds_pallas_logo.jpg
Pallas-logo C-pilarissa. DS:n ovenkahvoista päätellen ollaan 70-luvulla.

Pallas-mallit pysyivät DS-mallistossa mukana myös uudemmalla keulalla olevissa ”viirusilmissä”.  Pallas-varustetason yläpuolella oli vielä suorastaan edustusautomainen Prestige. Tämä on oman juttunsa arvoinen aihe, joten jatketaan asiassa eteenpäin.

Citroën GS Pallas esiteltiin syyskuussa 1974, eli vasta nelisen vuotta mallin ensiesittelyn jälkeen. Varustetasona se oli ylellisin, muut vaihtodehdot olivat Spécial, Club sekä urheilullisemmat X ja X2.

gs_1220_pallas_1978_autre_vue
Citroën GS Pallas 1978

GS Pallaksen tuntee jo kaukaa kokopeittävistä, kiiltävistä pölykapseleista ja sivulistoista. Pakoputken pää oli krominkiiltävä. Näissä vanhimmissa GS Pallaksissa kojelauta oli aina ruskea ja penkit tavallista parempaa kangasta. Myös lattiamatot olivat paksumpaa materiaalia, jota oli tuotu kaistale myös kojelaidan alaosaan.

gs_versiot
Esitekuva, josta selviää GS Pallaksen erot.

Mainittakoon vielä, että GS Pallas oli aina 1220-kuutioisella moottorilla ja berline-korimallia. Pienenä yksityiskohtana oli optiona saatava vinyylikatto, joka oli Englannissa Pallaksen vakiovaruste.

GS Pallas -malleille oli varattu myös oma värinsä, jota ei aluksi saanut muuhun mallistoon, nimittäin helmenharmaa metalliväri Gris Perlé (AC095). Sisustus oli tämän värin kanssa kauniin syvän sininen.

Suomeen GS Pallas saapui vasta faceliftin jälkeen 1978. Muutamia vanhempia autoja on saapunut maahamme muuttoautoina, mutten tiedä onko yhtään säilynyt.

citroen_pallas_1978-03-tekniikan-maailma
Hieno suomalainen Pallas -mainos, maaliskuu 1978

Citroën CX Pallas oli vuorossa 1976, noin vuosi malliston ensiesittelyn jälkeen. Taas mentiin tutulla kaavalla: mm. kokopeittävät rosterikapselit, upottavat matot ja ylelliset verhoilut. Myös puskuri- ja sivulistat erosivat muista malleista, samoin helmapeltien kiiltävät rosteripeitteet tekivät ulkonäköä.

cx_pallas_2400_1978.jpg
Citroën CX 2400 Pallas 1978

Väri, joka oli nyt varattu ainoastaan CX Pallaksiin, oli Gris Vulcain (AC080). Norev on valmistanut juuri tästä ensimäisen vuosikerran autosta todella hienon pienoismallin suuressa 1/18 mittakaavassa.

Mainittakoon vielä, että vuonna 1978 CX Pallakseen tuli saataville 2,4 litrainen, elektronisella polttoaineenruiskutuksella oleva moottori (IE), joka oli yhdistetty 3-vaihteiseen C-matic -puoliautomaattivaihteistoon. Automaattivaihteisto korvasi sen vuonna 1981. Pallas-malleissa oli aina Diravi-ohjaustehostin. Pallas-varustelu oli saatavissa Diesel-moottorin yhteyteen, myös Suomessa.

CX Pallaksen tarina päättyi Serie 2 -malliuudistukseen 1986. Mallistoa karsittiin ja ylimmäksi varustetasoksi jäi Prestige.

Vielä pitää mainita yksi, nimittäin Citroën GSA Pallas. Citroën GS:n päivityttyä muovipuskuriseksi GSA-malliksi, Pallas oli mukana heti alusta lähtien. Varustelu meni tuttuun tapaan, ulkoisena merkkinä edelleen isot rosterikapselit.

gsa_pallas_1979_3quartsar
Citroen GSA Pallas 1979, värinä kaunis metallinhohtoinen kupari nimeltä ”cuivre Tammela”

GSA Pallaksen sisälle oli ripoteltu myös pieniä mukavuusvarusteita, kuten digitaalikello, takaikkunan rullaverho ja sisältäsäädettävät peilit.

gsa_pallas_84_sisa
Harvinaisempi kuvakulma, GSA Pallaksen ranskankielinen esite 1984.

Pallas–nimi teki hetkellisen paluun vielä XM ja C6 –mallien yhteydessä, mutta sekin on oma tarinansa. Lisäksi monien maiden maahantuojat ovat tehneet omia ”teippi-pallaksiaan”, esim. Xantia, ZX ja C4 -malleista. Erikoisin Pallas–nimen käyttäjä lienee ollut kreikkalainen, 2CV-pohjainen Namco Pony Pallas

Mikko

kuvat: Citroën ja Korpivaara Oy