Heinäkuussa 1990 Citroën XM-malliston huipulle esiteltiin XM V6.24. Se yhdisti urheilullisuuden ja ylellisyyden ja oli suunnattu vaativille asiakkaille. Autossa oli kaikki hienoudet, jotka Citroën pystyi tarjoamaan. Tämä malli on kuitenkin  jäänyt melko tuntemattomaksi monelle merkin harrastajallekin.

Toukokuussa 1989 esitelty Citroën XM oli alusta alkaen saatavissa V6-moottorilla, joten vanhoja DS ja CX-malleja vaivannut puute oli nyt korjattu. Todellinen lippulaiva mallistoon saatiin kuitenkin mallivuodelle 1991: Citroën XM V6.24.

Mallin kirjoitusasu on sangen kirjava, jopa tehtaan virallisissa esitteissä, kuvissa ja dokumenteissä käytetään useampaa kirjoitustapaa. Esimerkkeinä: XM V6 24, kuten avauskuvassa. Toisinaan se on ranskassa XM V6 24S (eli 24 Soupapes). Ulkomailla nimenä on usein XM V6 24V. Saksassa mallille annettiin lisänimi Pallas. Käytän tässä jutussa kuitenkin auton lokasuojassakin olevaa mallimerkintää V6.24.

Auton sydän, moottori ZPJ4, oli kehitetty 12-venttiilisen PRV-tyypin V6:n pohjalta. Tilavuus oli 2975 cm3. Jakopää oli ketjulla ja venttiilit hydraulisin nostimin. Akustisesti säätyvä ACAV-järjestelmä lisäsi alavääntöä muuttamalla imusarjan pituutta ja tilavuutta käyntinopeuden ja kuormitusolosuhteiden mukaan. Tehoa tässä moottorissa oli tasan 200 hv/265 Nm, eli 30 hv normaalia V6:a enemmän. Kierrostenrajoitin tuli vastaan 6450 kierroksen kohdalla. Saasteenesto oli huomioitu mm. kahdella katalysaattorilla ja lambda-tunnistimella.

citroen_xm_v6-24v_moottori.jpg
Leikkauskuva Citroën XM:n 24-venttilisestä V6-moottorista.

Autossa oli aina kaikki aikansa varusteet, kuten Hydractive-aktiivijousitus, ABS-jarrut ja Diravi-ohjaustehostin (eli hydraulinen ohjaus). Huomiotavaa on, että tällä 24-venttiilisellä moottorilla oleva XM oli aina manuaalivaihteistolla.

Tämä XM vei nopeimman sarjavalmistetun Citroënin tittelin (235 km/h) jota oli pitänyt hallussa SM injection jo vuodesta 1973 (228 km/h). Sataseen auto kiihtyi 8,6 sekunnissa ja 0-1000 m aikaan 29,4 s.

Ulkoisesti mallin erottaa tähän autoon kuuluvista Speedline’n valmistamista alumiinivanteista sekä korin väriin maalatuista kylkilistoista ja ulkopeileistä. Etulokasuojissa on pienet V6.24 -logot.

Varustetaso oli aina Exclusive tämän moottorin yhteydessä, sisältäen nahkaverhoilun ja aidon ruusupuupaneloinnin (afrikkalaista Budingaa). Nahan tilalle sai halutessaan vaihtaa Alcantara/plyyshin ilman lisähintaa, jolloin samalla sai kahdessa osassa taittuvan takaistuimen.
Etupenkkien välissä oleva keskikyynärnojakin on sähkösäätöinen (!) ja sähkösäätöiset etuistuimet tavallisia malleja paremmin muotoillut ja niiden turvavöissä on esijännityslaite.

XM V6.24 -mallissa oli aina digitaalinen automaatti-ilmastointi. Automaattiseen ohjaukseen käytettiin mikroprosessoria, joka säilytti lämpötilan haluttuna ja ohjasi ilman jakaumaa sekä puhallusvoimakkuutta aiempaa tarkemmin. Mittaristoon lisättiin moottoriöljyn lämpömittari.

Vakiovarustelu on niin täydellinen, että lisävarustelistalla on ainoastaan audiojärjestelmä ja kattoluukku.

Ulkovärejä oli V6.24 -malliin valittavana viisi: lakka musta, metallivärit harmaa Gris Dolmen ja sininen Bleu Memphis sekä helmiäisvärit punainen Rouge Mandarin ja vihreä Vert Véga. Näistä viimeinen oli saatavana aluksi yksinomaan V6.24 malliin.

XM V6.24V mallin myynti aloitettiin Suomessa jo elokuussa, hinnaksi tuli komea 395.000 mk. Kilpailijoita olivat lähinnä Alfa 164 3.0 V6, BMW 535i, Mercedes 300E, Opel Omega 3000 24V, Renault 25 V6 Turbo, Saab 9000 16V ja tietysti Peugeot 605 V6 24V.

Exclusive -varustetaso tuli saataville myös ”tavalliseen” V6:een, mallimerkintä hinnastoissa oli  tällöin XM V6 Exclusive BVA, eli automaattivaihteisena. Tätä ei saa kuitenkaan sekoittaa V6.24 -malliin.

presidentit_xm_1995
”Suurten lähtöjen hetkellä on hyvä tietää, että voi luottaa autoonsa.” (vapaa suomennos)

Tämä XM-malli pääsi hienosti esille, kun Ranskassa järjestettiin juhlavat presidentin virkaanastujaiset. Ympäri maailman välitettävissä uutiskuvissa entinen presidentti Francois Mitterand saapuu l’Elysee palatsin pihaan mustalla XM V6.24:llä.  Video tilaisuudesta löytyy täältä.
Myös vastavalittu presidentti Jacques Chirac valitsee virka-autokseen XM V6.24:n, vaalean beigella nahkasisustuksella.

kauppalehti_xm_041991
Suomessa XM V6.24 -mallia mainostettiin näin komeasti Kauppalehden kannessa 3.4.1991.

XM V6.24 mallin tuotantomääräksi arvioitiin valmistuksen alkaessa 2300 autoa vuoden -90 loppuun mennessä ja 3400 autoa vuodelle 1991. Viennin osuus olisi n. 65%.

Toteutuneita arvoja en ole nähnyt, mutta epäilen että valmistusmäärät jäivät pieneksi. Monet halusivat uuden XM:nsa automaattivaihteistolla, lisäksi 24-venttiilisen hinta oli todella korkea. Suomessa se maksoi 1991 vuonna 399 000 mk ja vuonna 1992 jo 430 000 mk! Vertailun vuoksi XM 2.0i maksoi tällöin 209 900 mk ja XM V6 315 000 mk.

Normaalin XM V6:n päälle 24-venttiilisen lisähinta oli  115 000 mk, joka oli yhden BX 16 TZi -henkilöauton verran!

Citroën XM sai mallivuodelle 1998 uudet ES9J4-tyypin V6-moottorit, jotka olivat nyt myös  24-venttiilisiä. Samaa moottoria käytettiin Xantiassakin. Kyseessä on kuitenkin aivan eri moottori, kuin tässä vanhemmassa XM V6.24 -mallissa.

XM V6.24 autoja ei varmasti myyty montaakaan lama-Suomessa, mutta myöhemmin tuontiautoina on maahan saapunut useampi yksilö Euroopasta. En tiedä montako on nykyisin ajossa, mielellään kuulen asiasta palautetta.


Mikko


Kuvat: Citroën ja maahantuoja
Päivitys 7.2.2017: lisätty V6.24-moottorin leikkauskuva

Alla Citroen XM V6.24 mallin mainosvideo