Oletko koskaan miettinyt, mitä aiemmin omistamillesi autoille nyt kuuluu? Huomasin itse ajattelevani tätä. Blogin kautta on hyvä tilaisuus laittaa etsintäkuulutus, vaikka pelkäänkin, että vanha Xantiani on romutettu.

Vuonna 1993 esitellyn Xantia-malliston huipulla oli 2-litrainen, 16-venttiilinen VSX, jossa oli edistyksellistä moottoritekniikkaa ja aktiivinen jousitus ainoana luokassaan. Vakiovarusteina olivat mm. ABS-jarrut ja Hydractive 2 -aktiivijousitus.

Noin 10 vuotta sitten ostamassani kuvien autossa oli VSX-vakiovarusteiden lisäksi kutakuinkin kaikki lisävarusteet, mitä tuolloin oli saatavana:

  • korisarja
  • nahkaverhoilu
  • lasikattoluukku
  • tehdasasenteinen hälytin
  • Vert Vega -helmiäisväri

Ainoastaan ilmastointi ja radion rattinapit olivat jääneet varustelistalta rastittamatta.

xantia_16v_04
Tästä kuvakulmasta ei autoa välttämättä tunnista Xantiaksi. Korisarjaan kuuluivat pyöreät sumuvalot.

Alkuperäiseen korisarjaan kuuluivat helmalevikkeet, etupuskurin spoileri pyöreine sumuvaloinen ja takahelma, jotka tekivät autosta tavallisesta poikkeavan näköisen. Harvinainen korisarja sopi hyvin tähän ensimmäisen vuosikerran Xantiaan, jossa oli viikset konepellissä ja umpinaisempi maski. Levikesarja oli saksalaisen Zenderin valmistama.

Todella erikoisen autosta teki, että se oli valmistettu päivää ennen kuin Xantian sarjatuotanto virallisesti alkoi! Tämän Xantian RP-numero oli 5973, eli valmistupäivä oli 17. maaliskuuta 1993. Virallisesti sarjavalmistus alkoi Rennes-La Janais’n tehtaalla RP-numerosta 5974. Kyseessä täytyykin olla esisarjan auto, jota kierrätettiin näyttelyissä myynninedistämistarkoituksissa. Se selittää myös auton hulppean varustelun. Tätä tukee myös seikka, että auto rekisteröitiin liikenteeseen Belgiassa vasta vuotta myöhemmin, 26.04.1994.

Auton löysi ja toi Suomeen kaukoviisaasti Sitronen Oy toukokuussa 2002, odottamaan tulevaa autoveron muutosta. Se mahdollistikin auton rekisteröimisen ja käyttöönoton Suomessa vuotta myöhemmin, eli 27.5.2003. Mittarilukema oli tuolloin 154.828 km.

xantia_16v_sisalta.jpg
Musta nahkasisustus. Ensimmäiset Xantiat olivat ilman Airbagiä.

Auto oli Suomeen tuodessa suhteellisen siisti, mutta vaati kuitenkin korjaamista. Ehkä siksi se oli Belgiassa jo epäkuranttia kauppatavaraa. Autosta oli rikki esimerkiksi katalysaattori, ABS-tietokone ja paineenvaraajan runko. Lisäksi jarruosia vaihdettiin ja kovat jousipallot paineistettiin. Auton kunnostus onnistui kuitenkin mukavasti Sitronen Oy:n varaosien ja tietotaidon avulla.

xantia_16v_03
Autossa oli omistukseni aikana Xsara VTS:n alkuperäiset 15″ aluvanteet. Talvirenkailla olivat alkuperäiset Xantian alumiinivanteet.

Xantia VSX -malleja oli toki Suomessa, mutta melkoisen vähän koko kannasta, etenkin 16V-moottorilla. Xantia 2.0-16V VSX:n perushinta oli korkeahko 195 00 mk, kun Xantia 2-litran moottorilla ja hyvillä SX-varusteilla maksoi 144 380 mk. Laskin, että näillä lisävarusteilla kuvien mukainen auto olisi uutena maksanut Suomessa lähes 240 000 mk, eli saman kuin XM Turbo CT.

xantian-aika
Kaksi vuoden 1993 Xantiaa. Harmaa ”Gris Gabion” värinen 2.0i SX oli Antin, joka ylläpitää tätä Mon Ami -blogia. Sekin on vaihtanut omistajaa, mutta on edelleen yhtä hieno.

Väriltään auto oli vihreä Vert Vega Nacré (ERY). Ensimmäisinä valmistusvuosina väri oli varattu ainoastaan VSX-malleille ja oli todella hieno syvänvihreä helmiäisväri. Se muodostui myöhemmin suosikkiväriksi ykkössarjan Xantioissa,  mutta oli silloin jo tavallinen metalliväri.

xantia_16v_02
Tumma helmiäisvihreä väri sopi hyvin Xantiaan.

Xantian perusmoottorit olivat tuohon aikaan 8-venttiilisiä, mutta tämä 16-venttiilinen XU10J4 oli suoraan sukua BX GTI 16V -moottorille. Moottori oli varustettu muuttuvatilavuuksisella imusarjalla, jolla tavoiteltiin parempaa alavääntöä. Tehoa ilmoitettiin moottorille 155 hv. Sama moottori oli käytössä myös Citroën ZX 16V SP3 -malleissa. Xantia on painava auto, joten mikään BX 16V:n veroinen raketti auto ei ollut tällä moottorilla, tosin ei sillä jalkoihinkaan jäänyt.

xantia_16v_konehuone
Xantia 16V oli varustettu 155hv moottorilla, joka on sukua BX GTi 16V:lle.

Xantia oli minulla päivittäisessä ajossa nelisen vuotta ja ajoin sillä noin 40 tkm ilman isoja ongelmia. Etenkin ensimmäinen kesä auton kanssa on jäänyt mieleen, tein sillä huviajeluja pelkästä ajamisen ilosta. Kävin autolla myös Automobile Citroën Ry:n ratapäivillä.
Pidin autosta, mutta sitten iski Xantia Activa -kuume ja myin auton pois vuonna 2007.

xantia_16v_06
Xantia ratapäivillä Alastarolla. Hydractive 2 -aktiivijousituksen ansiosta auto ei juuri enempää kallistunut.

Seuraavan kerran bongasin auton myynnissä Nettiautossa elokuussa 2012. Kilometreja oli mittarissa jo 262 tkm. Auto oli saanut tummennuskalvot ikkunoihin ja 17″ tarvikevanteet. Viikonlopputarjouksena hinta oli vain 900 Eur ja myyntiteksti kuului seuraavasti:

Ikäisekseen siisti kuntoinen citikka parhailla mahdollisilla aikakautensa varusteilla mm. nahat ja kattoluukku,M3 kalvot, 215/40/17 otteessa, mp3 soitin, kaikki paitsi toinen takalasin nostin toimii! Myydään kortittomuuden vuoksi ehjä auto, tuore pitkä leima ja 2xrenkaat. Vaihdossa voin ottaa polkupyörän. Kuvissa likainen, mutta suora on peltinen. Hydrauliikka toimii täydellisesti, ja ne mitä katsastuksesta tuli huomatettavaa, on korjattu, kuitti löytyy 388e.

Ilmeisesti auto joutui tästä hunningolle, koska sain pian vinkin pääkaupunkiseudulta otetusta kuvasta, jossa vanha Xantiani on hylätty kolaroituna bussipysäkille.

Xantia VSX Kuvaviesti _ Puskaradio _ Pääkaupunkiseutu _ Oma kaupunki.jpg
Viimeinen surullinen näköhavainto Xantiasta, Itä-Helsinki elokuu 2012.

Nimimerkki ”vaarallinen itä” kommentoi kuvan alle:
Auto on ollut siinä jo viikon, ei muuten mutta asiakkaat joutuu odottamaan taaempana tai edessä, eikä dösäkään voi pysäköidä merkin kohdalle.
Mikä on ettei autoa saada pois, itähelsingissä ei sitten oikeastikaan mikään toimi ?

Surullista nähdä vanha autoni tuossa jamassa hylättynä. Ilmeisesti ikkunat ja kattoluukkukin ovat olleet auki viikon ajan.

Oletan, että auto vietiin tuosta hinausauton lavalla suoraan romutettavaksi elokuussa 2012. Mutta olisiko jollain lukijalla lisätietoa auton kohtalosta?

Mikko

Kuvat: Mikko ja Antti, ratakuva S.Ampuja