Autokaupan historiaa tehtiin keväällä 1970 kun Korpivaara avasi ensimmäisen iltaisin ja viikonloppuisin auki olevan autokaupan, jossa myytiin sekä uusia että käytettyjä autoja.

Tämä Auto-Suma -nimen saanut myymälä avattiin 25. huhtikuuta 1970 Klaukkalan lähelle, 3-tien varrelle. Tämä autojen supermarketiksi kutsutun kaupan avajaisissa järjestetyssä kilpailussa päävoittona oli käsinmaalattu Citroën 2CV. Tilaisuuden emäntänä toimi tuore Miss Suomi, Ursula Rainio.

Auto-suma0001.jpg
Automies 3/1970

Koko asia oli jo unohtunut kunnes heinäkuussa 2009 kohtasin tämän asian uudelleen. Ajellessani Vanhaa Hämeenlinnantietä (130) etelään huomasin tievarsimainoksen, jossa uudemman mainoksen takaa oli tullut esiin Auto-Suman mainos. Tuon mainoksen on täytynyt jäädä uudempien alle jo joskus 70-luvun lopulla. Nykyisin Auto-Suman paikalla, samoissa tiloissa toimii eräs asuntovaunuja myyvä liike. Harva silti muistaa, että tuolla paikalla on tehty suomalaista autokaupan historiaa.

IMG_2322.JPG
Auto-Suman mainos heinäkuussa 2009. Nyttemmin koko mainostaulu on hävitetty.

Kuinka kauan kyseinen liike toimi tuolla paikalla ei ole tiedossani. Esimerkiksi seuraavien vuosien Automies-lehdissä ei asiasta enää mainittu mitään. Oliko Korpivaara taas liikaa edellä aikaansa vain oliko tuo liike menestys? Oliko paikka sittenkin liian syrjässä?

AutoSuma_avajaismainos
Mainos Helsingin Sanomissa 25.04.1970

Vai vielä todennäköisemmin, kaatoiko vuoden 1971 loppuun saakka voimassa ollut 15 prosentin ”pistevero” koko autokaupan tällä paikalla? Tuon pisteveron alaisiksi joutuivat muun muassa autot, kodinkoneet, elektroniikka sekä veneet.
Kaikki lisätieto liikkeen historiasta on enemmän kuin tervetullutta.

Antti

Eräs lukijoistamme muisti Auto-Suman liikkeen ja lähetti meille oheisen viestin josta selviää, että vuoden 1971 pistevero ei tätä kauppaa kaatanut. Liike toimi samalla paikalla ainakin 80-luvun alkuun:

”Kävin Helsingin Sanomien (Päivälehden) museossa, siellä voi selata laitteella vanhoja Hesareita. Tuossa liitteenä Auto-Suman mainoksia. En muistanut, että Auto-Suma on toiminut vielä 29.6.1981. Sen päivän lehdessä oli tuo tuorein mainos, en tiedä toimiko vielä tuon jälkeenkin. Autoliikkeiden mainoksia oli yleensä usein maanantain lehdessä, ikäänkuin vuoden 1974 syksyllä ja vuonna 1975 ei Auto-Suman mainoksia näkynyt niissä lehdissä, jotka osuivat silmiin. Sitten oli kyllä 1980-1981 Auto-Suman ilmoituksia. Nuo lehdet näkyivät ruudulla, josta niitä pystyi valokuvaamaan. Hesareista, löytyi vielä maanantain 17.5.1982 lehdestä Auto-Suman ilmoitus.”

Kiitoksia Auto-Suma -sivusta. Terveisin Simo Lallukka

IMG_3927.jpg
Auto-Suman mainos HS 1980
IMG_3928.jpg
Auto-Suman mainos HS 1981
IMG_3926.jpg
Auto-Suman mainos HS 1974