Loistavalta, ainoastaan DS ja ID -malleihin pikkutarkasti keskittyvältä ranskalaiselta Le Nuancier DS -sivustolta, osui vastaan kerrassaan hieno vanha suomalainen valokuva. Mutta koska ja missä kuva on otettu? Tähän tarvitaan hiukan salapoliisityötä ja lukijoiden apua.

Kuvan suomalaisessa perinnemaisemassa on uudehko, vaikkakin likainen Citroën DS. Auton etupenkillä matkustajan puolella istuu tuntematon keski-ikäinen mies, joka silittää isoa, ehkä sekarotuista koiraa. Taustalla on hirsinen maatalousrakennus pärekatolla. Lunta on paljon, mutta kuvasta ja herran pukeutumisesta aistii, että kevättä on jo ilmassa.

Ranskalaisella sivustolla kuvan yhteydessä ei ole mitään kuvatekstiä tai selitystä. Tiedostonimikin on vain ”DS en Finlande”, joten siitäkään ei saa vinkkiä edes kuvausvuodesta.

Tutkitaanpa hiukan kuvan DS:ää ja mitä siitä saadaan selville. Kiinnostavin on auton peräpää, koska se näkyy selvästi kuvassa.

DS_en_Finlande_zoom2.jpg

Ensin kiinnyttyy huomio takalasin yläkulmassa sijaitseviin vilkkuihin ja niiden punaisiin ”trumpetteihin”. Ne ovat läpikuultavaa punaista muovia, ja viittaavat selvästi 1950-lukulaiseen DS:ään. Hienona yksityiskohtana koko tämä vilkun kotelo valaistui vikkua käytettäessä. Tyypillistä tämän ikäiselle autolle on myös kiiltävä katon koristelista, joka kiersi sivulasit edestä taakse asti.

Erittäin pienenä yksityiskohtana aivan ensimmäisistä 1956 DS:istä puuttui vasemman puolen ovenkahvasta lukkosylinteri. Jos kuljettaja halusi lukita oven, hän laittoi sen lukkoon sisäpuolelta, poistui matkustajan puolen etuovesta ja lukitsi sen ulkopuolelta avaimella. Vaikka kuvan mies istuukin matkustajan puolella, tästä tuskin on kyse…

DS_en_Finlande_zoom1

Jatketaan takalokasuojista, jotka ovat vanhinta ns. lyhyttä mallia, ero uudempiin on takapuskurin kulmaa varten tehdyssä lyhyessä syvennyksessä. Tämä lokasuojamalli oli vuosimallien 1956-59 autoissa.

Lokasuojassa oleva takaheijastimen eteenpäin osoittavassa koristelistassa pitäisi joidenkin lähteiden mukaan olla upotettuna punainen heijastin. Tästä en löytänyt selvää tietoa vientimallien osalta, joten se ei auta auton iän tarkentamisessa. Toinen epäselvä yksityiskohta on pakoputki, tämän ikäisessä autossa sen pitäisi tulla takaa ulos auton keskeltä, mutta kuvassa sitä ei näy.

Takavaloissa on mustat, metalliset päädyt ja kiiltävä koristeosa varsinaisten punaisten valojen välissä. Nämä takavalot olivat purettavissa kolmeen osaan. Niitä käytettiin DS-malleissa vuodesta 1956 toukokuuhun 1958.

Kuvan autossa on rekisterinumero YF-96. Tästä tiedämme auton olevan Vaasan läänistä, jossa siirryttiin ensimmäisistä V-alkuisista kilvistä Y-kirjaimeen vuonna 1956. Tämä sopii hyvin DS:n vuosimalliin. Rekisterikilpiin erikoistuneella sivustolla on kerrottu, että YF-kirjainyhdistelmä tuli käyttöön 1957. Tällä tiedolla, yhdistettynä auton takavalojen malliin, saadaan DS:n vuosimalli rajattua todennäköisesti välille 1957 – 05/1958.

Kuvasta ei enempää irtoa, mutta tallessa olevista Korpivaaran maahantuontikirjoista voidaan hakea sopivaa, Vaasan-lääniin toimitettua autoa vuodelta 1957.  Maahantuontikirjoihin on onneksi merkitty myös auton väri, tässä valokuvan tapauksessa musta auto vaalealla katolla.

maahantuontikirja_1957_ds_vaasa.jpg

Mustia DS:iä löytyy keväältä 1957 vain kolme kappaletta. Yksi on toimitettu Tri Toivo Länsimäelle Espooseen ja kaksi muuta Vaasan lääniin, tilaajina olivat Oy Lakeuden Moottori Ab (Vaasa) ja Lakeuden Auto Oy (Seinäjoki). Autojen valmistenumerot ovat 14013 ja 14014.

Maahantuontikirjoihin on lyijykynällä merkitty ensimmäisen auton kohdalle lisäkommentti Vaasa ja jälkimmäisen kohdalle S:joki O. Luhtala.

Molempien autojen väriyhdistelmänä on P22, eli musta auto shampanjan värisellä katolla ja sinisellä verhoilulla. Molemmat autot toimitettiin huhtikuussa 1957.

Valokuvan auton katto näyttää vihertävältä, mutta vanhan värivalokuvan sävyt ovat hiukan muuttuneet. Tehdäänpä vielä kuvalle värikorjaus kuvankäsittelyohjelmalla:

Lumi on nyt valkoista ja samalla katosta hävisi vihreyttä. Katon väriksi voisi nyt arvata shampanjan?

Arvoitus ei vielä kokonaan selvinnyt, mutta jatkamme arvoituksen ratkaisua. Aivan tavalliselta maahantuojan mainoskuvalta tämä ei vaikuta, mutta toki esitteissä on välillä ollut elämänmakuisia kuvia ja likaisia autojakin.

Jos joku lukijamme tunnistaa kuvan henkilön ja tietää missä tilanteessa kuva on otettu, niin otamme mielellämme tiedon vastaan!

Mikko

Kuva: http://www.nuancierds.fr/


Päivitys 4.4.2017:

Saimme palautteena lisätietoja, jotka Michael ystävällisesti selvitti. Yliviivasin samalla jutusta väärän päätelmäni mustista autoista shanpanjanvärisellä katolla, koska maahantuontikirjan lyijykynämerkintä tarkoittikin shampanjanväristä autoa mustalla (oikeasti aubergine) katolla!

Auton tiedot löytyivät rekisterinumeron YF-96 perusteella. Päätelmäni DS:n vuosimallista 1957 osui sentään oikein ja se, että auto on toimitettu Vaasan suunnalle. Kuvan ihmiset ovat tunnistamatta ja on edelleen epäselvää, miten kuva on päätynyt ranskalaiselle sivustolle. Palaamme näihin mikäli saamme lisätietoa.


Michael Cedercreutz kirjoitti:

Auton runkonumero on 15518 ja se on tullut maahan 6.4.1957. Samalla laivalla saapui 30 DS’ää joista 18 olivat mustia vaalean sinisellä katolla ja sinisellä verhoilulla (koodi P6-2).
Auto toimitettiin 28.4 Lakeuden Moottorille Vaasaan ja rekisteröitiin 5.7. tunnuksilla YF-96.

  • Ensimmäinen omistaja oli Vaasan Saippua Oy ja haltija konttoripäällikkö Hilding Nybacka
  • Seuraava omistaja oli rakennusmestari Aarne Hakoranta jolle auto siirtyi 25.5.1959
  • Tammikuussa 1962 auto vaihtoi taas omistajaa ja siirtyi agrologi T.J. Lillqvist haltuun.

Onkohan kuvan henkilö joku näistä herroista? Kuvan värit ovat ehkä vääristyneet, mutta takapenkin selkänoja näyttää hyvin kulahtaneelta sillä alkuperäinen sininen väri on todella sähäkkä.
SF-tarra takaluukussa näyttää myös kuluneelta, eli veikkaan että kuvassa auto on jo muutaman vuoden vanha.

Viimeinen merkintä kantakortissa on ”Päättynyt asetuksen mukaan 31.12.1964”. Tarkoittaako tämä että auto on silloin poistettu rekisteristä?

Päivitys 23.11.2021:

Saimme lukijalta lisätietoja, jonka lähteenä on Vaasalainen keskusteluryhmä. Siellä todettiin seurtaavaa: ”Omistaja Ingemar Lillqvist on autossaan.”
Kuva on siis todennäköisesti otettu talvella 1962, kun Lillqvist on ostanut auton.
Kuvan arvoitus alkaa olla selvitetty. Kiitos kaikille lisätiedoista joita olemme vuosien saatossa saaneet.


Lue myös aiheeseen liittyvä blogi-juttu ensimmäisistä Suomeen tuoduista DS-malleista.