Vanha risainen sanomalehti lokakuun 14. päivänä 1934 kertoo Pariisin autonäyttelyn uutuuksista. Tämä näyttely ja vuosi on monellakin tapaa merkityksellinen Citroënin suomihistorian kannalta.

Samana vuonna oli Korpivaara & Halla Oy aloittanut Citroënin maahantuonnin Suomeen nimenomaan etuvetoisen Traction Avant 7 -mallin myötä. Lehtijutussa haastattelun antaa johtaja Juhani Korpivaara, joka oli juuri palannut Pariisin näyttelystä. Ohessa katkelmia artikkelista.

IMG_4519
Ensimmäinen Citroën 7 Suomessa

Pariisin jokavuotinen näyttely antaa erinomaisen kuvan autoteollisuuden kehityksen suunnasta. Nykyisin vaaditaan autolta, että sen on oltava voimakas mutta silti taloudellinen, turvallinen ajaa ja kaunis katsella. Näitten kaikkien vaatimusten toteuttaminen yhdessä autossa on vaikea tehtävä. Ranskalaiset ovat mielestäni näitten ominaisuuksien saavuttamiseksi eniten työskennelleet ja myöskin saavuttaneet parhaimpia tuloksia.

Nykyisin vaaditaan autolta, että sen on oltava voimakas mutta silti taloudellinen, turvallinen ajaa ja kaunis katsella.

Tunnettu saksalainen autotehdas Adler on jo parina vuonna valmistanut etupyörävetoisia vaunuja. Citroën laski viime keväänä viiden hengen etupyörävetoisen vaunun markkinoille myyden sitä neljässä kuukaudessa 25 000 kpl. Tämän kokemuksen perusteella on Citroën nyt muuttanut kaikki vaununsa etupyörävetoisiksi aina 9 hengen vaunuun saakka.

IMG_4524
Suomalaista kulttuurimaisemaa vuonna 1934.

Ranskassa on tämän vuoden alussa poistettu moottori-hevosvoimaan perustuva autovero, joten siellä nyt varustetaan keskiluokankin autoja moottoreilla aina 100 hevosvoimaan saakka. Tämä on viennin kannalta tärkeä, vallankin pohjoismaihin nähden, joissa on totuttu voimakkaisiin moottoreihin.

Lehti oli niin pahasti vaurioitunut, ettei siitä valitettavasti enää selvinnyt minkä sanomalehden juttu oli kyseessä.

Antti

Kuvat lyhytelokuvasta: Automatkalla Karjalassa 1934

Päivitys 21.01.2021, Kyseinen lehti Uusi Suomi 14.10.1934 no 277 löytyy Kansallisarkistosta