Ylen Elävästä Arkistosta löytyy ainutlaatuinen, automatkailuaiheinen elokuva vuodelta 1935. Se on katsomisen arvoinen, myös siksi että elokuvan päätähtenä on toinen Suomen ensimmäisistä Citroen 7A -malleista!

Vuonna 1935 julkaistu elokuva on todennäköisesti kuvattu jo vuonna 1934. Filmissä piipahdetaan menetetyssa Karjalassa, mm. Viipurissa, Sortavalassa ja Lahdenpohjassa ennen sotia. Elokuvan Traction Avant 7A on yksi kahdesta ensimmäisestä Suomeen tuodusta 7A-mallista, sama auto näkyy blogi-jutun Korpivaara & Halla Oy kuvassa Citroën-bussien kanssa:

Kuva: Antti Pitkäsen arkisto

Uudella Citroën Traction Avant -mallilla tehtiin myynti- ja esittelykierros ympäri Suomen vuonna 1934 ja tämä filmi lienee kuvattu samalla kertaa. Rekisterinumerosta näkyy vuosiluku ”34”, siihen aikaan kilvet vaihtuivat vuosittain. Vuoden 1935 kilvet olivat valkoiset mustilla kirjaimilla.

Nykyisin sanottaisiin että elokuva ”sisältää tuotesijoittelua”, mutta 30-luvulla mainonta oli aivan uusi asia. Andre Citroën oli mainonnan edelläkävijä, joka mm. valjasti Eiffel-tornin mainoskäyttöön. Näyttää siltä, että täällä maahantuoja osasi yhtä luovasti hyödyntää avautuvia mahdollisuuksia.

Todella hieno pala historiaa kaikin puolin. Filmi löytyy tämän linkin takaa Ylen Elävästä Areenasta.

Mikko

Kiitos lisätiedoista Mickelle