Citroën-merkin historia on täynnä mielenkiintoisia malleja ja kokeiluja. Tässä on yksi tarina 1990-luvun lopusta, jolloin XM-mallista muokattiin pieni sarja viimeisemmällä tietotekniikalla varustettuja prototyyppejä.

Kuten blogin aiemmista Activa ja Activa II -konseptiautojen esittelyistä olemme huomanneet, Citroënia on kiinnostanut uusimman tietotekniikan sovellusten integroiminen autoon ainakin 1980-luvulta saakka. Tutustutaan nyt yhteen näistä liikkuvista koealustoista, nimittäin XM Multimédia -malliin, joka olivat esillä Pariisin ja Geneven autonäyttelyissä vuonna 1998.

Auto oli sarjavalmisteinen XM V6.24 -malli automaattivaihteisena, mutta värinä oli muusta mallistosta poiketen huomiotaherättävän kirkas metallipunainen Rouge d’Enfer, itseasiassa tämä sama väri varattiin alunperin Xantia Activaan. Penkit oli verhoiltu savanninvärisellä nahalla ja Alcantaralla. Jalopuupaneeleja oli käytetty viimeistelyssä ja lopputulos oli todella tyylikäs.

Varustelu teki tästä XM:stä todellisen liikkuvan toimiston joka oli tuohon aikaan melkoisesti aikaansa edellä, varusteina olivat internet-yhteys, puhelin, televisio, ääniohjattu navigointi/GPS, kosketusnäyttö ja langaton näppäimistö. Auton kohderyhmäksi ajateltiin esimerkiksi poliitikot, yritysjohtajat ja journalistit. Takapenkillä matkustavien käytettävissä oli PC-tietokone, jonka keskusyksikkö oli asennettu tavaratilaan. Järjestelmien toimittajina olivat aikansa isot yritykset, kuten Microsoft, Cap Gemini, Sagem, France Telecom ja Magneti Marelli.

xm_multimedia_1998_0
Keskikonsolin näyttö ja valintapainikkeet.

XM Multimédia -malleja valmistettiin kaikkiaan 50 kpl ja ne annettiin vuodeksi teknologian esittelyä varten demokäyttöön, jossa kiersivät tapahtumia, kuten näyttelyitä ja messuja. Autot olivat siis eräänlainen merkin osaamista esittelevä markkinointitempaus.
Vuodelle 1998 osuivat myös jalkapallon MM-kisat, josssa näitä XM Multimédia -malleja käytettiin VIP-vieraiden kyyditsemiseen hotellien ja stadionien välillä.

Citroen-XM-Multimedia.jpg
XM Multimédian takaistuin tietokoneineen.

Mutta mitä tapahtui autoille ensimmäisen vuoden jälkeen? Hieman yllättäen autot, tai ainakin 46 kappaletta niistä, myytiin käytettyinä pariisilaisen Citroën-liikeen, Félix Fauren, kautta. Tätä ennen niistä kuitenkin riisuttiin pois kaikki ylimääräinen elektroniikka. Ainoastaan erillinen navigaattori jäi kojelautaan muistoksi auton aiemmasta historiasta, kuten myös lentokonepöydät etupenkkien selkänojien takana.

Lisää kuvia ja tietoa XM Multimediasta valmistenumeroita myöten löytyy tältä saksalaiselta sivustolta.

Mikko

Ps. Kyseisen XM-mallin löytäminen voi olla aika vaikeaa, mutta lähemmäksi pääsee Ottomobile-nimisen valmistajan 1/18-mittakaavan pienoismallilla. Tämä julkaistiin muutama vuosi sitten ja on laadultaan erinomainen.