Täydellisesti uudistunut Citroën C3 on mielenkiintoinen uutuus. Tästä mallista voi aidosti todeta että vanhaa on vain nimi. Mutta onko se ainutlaatuinen kuten sinäkin?

Uusi Citroën C3 esiteltiin tammikuussa Suomessa jälleenmyyjien viikonloppunäyttelyissä ja nyt avautui mahdollisuus pidempään koe-ajorupeamaan tällä uutuudella. Auto oli malliltaan C3 PureTech 82 Shine-varustelutasolla.

Varustelu & mukavuus

Citroënin tyyliin jo Live-vakiovarustelu on kattava ja siihen kuuluu mm. vakionopeudensäädin ja nopeusrajoitusliikennemerkkien tunnistus. Koe-ajettu auto oli parhaimmalla Shine-varustelutasolla ja onkin vaikea keksiä mitä oikeastaan tämän hintaisessa autossa voisi jäädä kaipaamaan. Lisävarusteita tässä autossa oli lisäksi ConnectedCAM Citroën™, punainen katto sekä kevytmetallivanteet sekä talvi-, että kesärenkaissa.

DCIMPHOTO20
Auton kameralla otettu esimerkkikuva

img_3714-collage
ConnectedCAM Citroën mobiiliaplikaatio opastaa käyttäjää esimerkillisesti.
Kamera on sijoitettuna taustapeilin yhteyteen ja sillä voi ottaa sekä still-, että videokuvaa. Kuvat siirtyvät automaattisesti mobiililaitteeseen ja sieltä ne voi jakaa vaikka sosiaalisessa mediassa tai lähettää ystävälle viestillä. Tämän varusteen tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä mutta onnettomuustilanteessa kameran tallentamasta videosta saattaa olla hyvinkin hyötyä asiaa selvitettäessä.

IMG_3711.JPG
Uuden C3:n sisustus on nuorekkaan tyylikäs mutta siinä on nähtävillä myös 70-luvun vivahteita.
Sisustus on varsin onnistunut ja käytetyt materiaalit ovat jo perusverhoilussa laadukkaan tuntuisia. Vieläkin hienompi sisustus on Hype Colorado, jossa kankaan lisäksi on käytetty nahan kaltaista synteettistä materiaalia. Tässä verhoilussa nahkapäällysteinen ohjauspyörä on kaksivärinen.

Ajossa auto on varmasti kokoluokkansa hiljaisimpia autoja. Matkustamossa pystyy jatkamaan sujuvasti keskustelua myös takapenkkiläisten kanssa vaikka ajonopeus nousisikin moottoritienopeuksiin. Tämä on selkeä parannus edelliseen korimalliin verrattuna.

Shine-varustelussa on vakiona Citroënin kehittämät Airbump® -kolhusuojat. Ne on valmistettu elastisesta termoplastisesta polyuretaanielastomeeri muovista (TPU), joka kestää iskuja ja kolhuja jopa -40°C lämpötilaan asti. Kolhusuojat muodostuvat kapseleista, joiden sisällä on ilmaa vaimentamassa kevyitä iskuja.

Moottori

Moottorivaihtoehtoja on kaikkiaan viisi, joista kaksi on BlueHDi Dieseleitä. Uuden sukupolven PureTech bensiinimoottorit tuntuvat ainakin omasta mielestäni sopivan paremmin tämän tyyliseen pikkuautoon. Koe-ajossa ollut 82 hevosvoimainen 1,2-litrainen vapaastihengittävä ja kolmisylinterinen kone suoriutuu tehtävästään kunnialla. Liikkeellelähdöt ovat pehmeitä eikä kone helpolla sammu. Toki voimavarat ovat rajalliset mutta normaalissa kantatie ja kaupunkiliikenteessä moottori toimii loistavasti. Myös moottoritiellä moottori pystyy säilyttämään halutun nopeuden hyvin.
On myös ollut mukava kuulla, että PSA:n PureTech ”ihmemoottorit” ovat olleet luotettavia eikä THP-koneiden kaltaista episodia ole näköpiirissä edes ahdetun version osalta.

IMG_3713.JPG
PureTech 82

Ajettavuus

Vaikka markkinointimateriaalissa uuden C3:n ajettavuudesta ei mainita sanallakaan on se, kuten Citroëniltä voi olettaakin,  hyvällä tasolla. Auto on erittäin vakaa niin mutkatiellä kuin moottoritiellä ajettaessa. Ohjaus on sopivasti tehostettu ja jarrut tunnokkaat. Kuten vaimoni sen osuvasti kiteytti: ”sehän on Citikka ja istuu kuin hanska käteen”.

Euroopassa C3:n myynti on alkanut erittäin positiivisissä merkeissä. Enkä näe mitään syytä etteikö auto myisi hyvin myös Suomessa. Auto on persoonallinen, erittäin hyvä ajaa ja siinä on roppakaupalla mukavia varusteita.
Koe-ajetun auton hinta talvivarusteineen oli hieman yli 20 000 eur.

Antti

Koe-ajoauto: Vihdin Autotalo Oy