Vuosi 2019 on perinteikkäälle Citroën-merkille tärkeä vuosi. Keväällä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta automerkin syntymästä.  Ensimmäinen Type A -malli rullasi tehtaasta ulos toukokuussa 1919 ja se esiteltiin kesäkuussa Champs-Elyséen myymälässä. Tätä tapausta ja sadan vuoden kunniakasta historiaa juhlitaan tietysti valmistajan ja harrastajien keskuudessa ympäri maailmaa koko vuoden ajan. Tässä muutamia poimintoja.

 

RETROMOBILE 2019

Parhaillaan Pariisissa meneillään olevilla Retromobile -klassikkoautomessuilla Citroënilla on poikkeuksellisen näyttävä osasto. Esillä on kaikkiaan 30 merkittävää automallia eri vuosikymmeniltä:

  • 10 tuotantomallia: Type A 10 HP, C3 5 HP, Traction Avant, Type H, 2CV, DS21 Pallas, Méhari, CX 25 Prestige, C6 sekä uusi C5 Aircross SUV
  • 10 konseptiautoa: C10, GS Camargue, Karin, Activa 1, Xanae, Osmose, C-Métisse, GTbyCitroën, Tubik, CXPERIENCE
  • 10 kilpa-autoa: Scarabée d’Or, Rosalie, DS 21 1969 Marokon rallista, SM 1971 Marokon rallista, 2 CV Africa Raid, ZX Rally Raid, Xsara Kit Car, C4 WRC, C-Elysée WTCC, C3 WRC
RETROMOBILE_2019.jpg
Citroën näyttely Retromobilessa. Kuva: Citroën

STREET BURST DAY – kadunvaltauspäivä kesäkuussa

Kesäkuu on valittu ajankohdaksi Street Burst Day – kadunvaltauspäivään toistaiseksi salaisessa sijainnissa. Yön aikana Citroën tulee valtaamaan kadun 100 historiallisella Citroënilla. Niille, jotka eivät pääse paikalle, tapahtuma tullaan varmasti näkemään internetin sosiaalisen median kanavissa.

citroen_street_burst.jpg
Citroën Traction Avant. Kuva: Citroën

LE RASSEMBLEMENT DU SIÈCLE – tapahtuma harrastajille heinäkuussa

Tämä tapahtuma on suurin Citroën-juhlavuoden tilaisuuksista. Se tulee keräämään yhteen merkin harrastajia ympäri maailmaa lähes myyttiselle Citroën-tehtaan koeajopaikalle Ferté-Vidame’en. Kolmen päivän tapahtumaan odotetaan lähes 5 000 autoa ja jopa 50 000 vierailijaa. Lisätietoja: https://citroencc.com

ORIGINS’ COLLECTOR’S EDITION –JUHLAMALLISTO

Citroën ‘Origins’ Collector’s Edition erikoismallisto tulee myyntiin juhlavuoden aikana. Juhlamalli tullaan näkemään Citroën C3, C3 Aircross SUV, C4 Cactus sekä C4 SpaceTourer –malleista. Väreissä korostuvat pronssin sävyt eri yksityiskohdissa sekä auton Origins since 1919 –logo.

1250x400-c4-cactus-origins.jpg
C4 Cactus Origins’ Collector’s Edition. Kuva: Citroën

CITROËN RACING

Juhlavuoden aikana Citroen Racing koristellaan perinteitä kunnioittaen. Uusi C3 WRC on puettu satavuotisjuhlan väreihin ja digisarjasta Little Big Racing tullaan näkemään uusi kausi.

c3wrc_ans_väritys
C3 WRC koristeluna 1920-luvun logoilla ja vanhalla tekstityypillä. Kuva: Citroën Racing

 

KAKSI UUTTA KONSEPTIAUTOA 

Citroën on tunnettu innovatiivisista ratkaisuistaan. Nyt juhlavuoden aikana paljastetaan kaksi uutta konseptia Geneven ja Pariisin autonäyttelyissä:

  • KONSEPTI #1 (julkaistaan helmikuussa)
    Helmikuussa julkaistaan konsepti, joka saa päivänvalon Geneven maaliskuisessa autonäyttelyssä. Tämä kertoo Citroënin vision urbaanista liikkumisesta
  • KONSEPTI #2 (julkaistaan toukokuussa)
    Toukokuussa tullaan Pariisissa esittelemään vuoden toinen konseptiauto, joka ruumiillistaa Citroënin näkemyksen ultra-mukavuudesta.

 

JUHLAVUODEN TUOTTEET JA LELUT

Citroën tulee juhlavuotenaan julkaisemaan valikoiman tuotteita, joissa näkyy merkin grafiikkaa ja ilmettä 20-luvulta: emaloituja mukeja, kortti- ja muistipelejä sekä Citroën-versio kuuluisasta MONOPOLY-pelistä! Näiden lisäksi julkaistaan pienoismalleja  sekä erilaisia keräilypakkauksia, joissa yhdistyvät autot eilisen sekä tämän päivän mallistosta.

 

THE WORLD INSPIRED BY CITROËN -VALOKUVAT, kesä 2019

Kuuluisille kansainvälisille valokuvaajille annetaan vapaus ikuistaa automerkki sataan valokuvaan. Kuvat on otettu suurissa pääkaupungeissa ympäri maailman. Kuvia tullaan jakamaan sosiaalisissa medioissa, mutta kaikki 100 valokuvaa tullaan myös kokoamaan näyttelyksi la Monnaie de Paris ’iin heinäkuun ja elokuun ajaksi.

 

KIRJAT CITROËN-HISTORIASTA

Vuoden aikana julkaistaan useita automerkin historiaa käsitteleviä kirjoja. Jacques Séguéla, Citroënin 80-luvun ikimuistoisten mainosfilmien isä (Visa GTi Clémenceau lentotukialuksella) teki paluun menneisiin aikoihin ja kokosi nämä yhteen näyttäväksi kirjaksi. Kirja julkaistaan Ranskassa huhtikuussa ja tulee huhtikussa saataville myös englanninkielisenä: JACQUES SÉGUÉLA: 100 YEARS OF CITROËN ADVERTISING

Suomessa on jo nyt saatavilla ainutlaatuinen, lähes 400-sivuinen CITROËN SUOMESSA –teos. Kirjan takana on tästäkin blogista tutut kirjoittajat. Se esittää yksityishenkilöiden sekä Citroën-maahantuojien arkistoista löytyneen kuvamateriaalin tukemana kattavan ja täynnä kiinnostavia yksityiskohtia olevan historian, millaisena Citroën on kulkenut matkansa Suomessa vuodesta 1921 alkaen ja kautta vuosikymmenten. Kirjan on kustantanut Alfamer ja sitä voi tilata mm. Citikka.com-verkkokaupasta.

citroen_suomessa-santeri_ampuja.jpg
Citroën Suomessa -kirja kertoo merkin tarinan maassamme. Kuva: Santeri Ampuja

 

CITROËN ORIGINS –virtuaalimuseo nyt myös Suomeksi

Vuonna 2016 avattu Citroën Origins -verkkosivusto (www.citroenorigins.com) on nykyisin julkaistu yli 40 maassa ja 23:lla eri kielellä. Juhlavuoden kunniaksi sivusto on käännetty myös suomeksi. (www.citroenorigins.fi)

Juhlavuotena 2019 virtuaalimuseoon lisätään myös viisi ennennäkemätöntä mallia, jotka kaikki ovat tarkasteltavana 3D-muodossa ja äänien kera. Näiden jälkeen kokoelma pitää sisällään yhteensä 79 mallia. Satavuotisjuhlan ilmeeseen puettu sivusto tulee myös olemaan pääkanava, josta löytyy kaikki ajantasainen tieto juhlavuoden tapahtumista. Tämän lisäksi sivustolla tullaan näkemään pop-up -näyttelyitä sekä kuvia ja videoita juhlavuoden eri tapahtumista.

 

SOSIAALINEN MEDIA

Tietysti satavuotisjuhla näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Näitä tapahtumia ovat mm.

SUKUPOLVELTA TOISELLE (toukokuusta alkaen)

Ihmiset, yritykset ja jälleenmyyjät ympäri maailman tulevat kertomaan oman tarinansa sekä suhteestaan merkkiin. Eri sosiaalisissa kanavissa tullaan näkemään ja kuulemaan tunteikkaita kertomuksia maailman eri kolkista.

CITROËN TARINAT (heinäkuusta alkaen)

Uusi C5 Aircross SUV toimii kansainvälisen road tripin kulkuvälineenä. Tämä matka vie toimittajan tapaamaan ihmisiä, jotka ovat todellisia citroënisteja sydämeltään. Samalla he saavat mahdollisuuden jakaa oman ainutlaatuisen Citroën–tarinansa.

Mikko