Kilvanajosta ja rakkaudesta Citroëniin oli kaikki saanut alkunsa. Pekka Pirttiniemen perustama Rekara nousi 70-luvun lopulta alkaen Suomen tunnetuimmaksi käytettyjen Citroënien kauppiaaksi. Keväällä 1981 Rekara oli saanut myös virallisen Citroën-jälleenmyyjän statuksen, kun Suomen heikosti käyneeseen Citroen-kauppaan haettiin uutta puhtia. Rekaran nousu Suomen merkittävimmäksi Citroën jälleenmyyjäksi huipentui huhtikuussa -87, kun Herttoniemessä juhlittiin uuden Citroëntalon avajaisia.
Uusi näyttävä Citroën-liike sijaitsi Mekaanikonkadulla vain kivenheiton päässä Sahaanjankadulta, jossa yrityksen pieneksi käyneet tilat olivat sijainneet. Avajaisia mainostettiin näyttävällä ilmoituksella Helsingin Sanomissa huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Niinpä päädyimme myös isäni kanssa paikalle Suomen suurinta Citroëntaloa ihastelemaan. Olimme joitakin viikkoja aikaisemmin tehneet vielä vanhassa Sahaajankadun Rekarassa autokauppoja, kun silloinen CX2400 Pallas C-matic -79 vaihtui upouuteen CX20TRE -malliin. Tosin uuden CX:n toimitus tapahtuisi vasta toukokuussa.

Vetonaulaksi avajaisiin oli hankittu tehtaalta Citroënin uusin tulevaisuuden tutkielma konseptiauto Eole sekä maailman nopeimmaksi Citroëniksi mainostettu Citroën BX -korilla kuorrutettu Top fuel -luokan kiihdytysauto. Tarjolla oli tavan mukaan uusien Citroën-mallien ihastelua, ranskalaishenkistä musiikkia, pullakahvia ja arvontaa, jossa pääpalkintona arvottiin Pariisin matka. Avajaisviikonlopun juontajana toimi imitaattorinakin tunnettu Joonas Myllyveräjä.

Koko Citroën-mallisto oli luonnollisesti esillä ja koeajettavissa. CX:sta oli hiljattain esitelty uudistettu ”muovipuskurimallisto”. BX:n myynti oli päässyt hyvään vauhtiin myös yrityspuolella ja laaja mallisto kattoi niin farmarit, dieselit kuin myös urheilullisemmat GTI-mallit. Kattava Citroën-mallisto tarjosi jokaiselle jotakin, ja siis vähintäinkin hyvän syyn poiketa pullakahveilla.

Ilmanvastuskeroimellaan (0,17) hämmästyttänyt Eole oli ensimmäinen täysin tietokoneella suunniteltu Citroën ja pohjautui teknisesti CX GTi-malliin. Virtaviivainen ja nykytermeillä ehkä tilafarmariksi luokiteltava kori kätki sisäänsä loisteliaat tilat. Ennätyksellisen alhaiseen ilmanvastuskertoimeen oli päästy kattamalla pyöränkotelot suojilla, jotka raottuivat automaattisesti ohjauspyörää käännetäessä. 80-luvulla CD-soittimet olivat uusinta uutta ja niinpä Eolen futuristisesta ohjaamosta löytyi myös CD-soitin. Nappuloiden määrä ohjaamossa vaikuttaa suorastaan hengästyttävältä!

Pekka Pirttiniemen kiintymys Citroëniin ei ollut pelkästään kaupallista laatua. Tämä näkyi myös alakerran vaihtoautohallissa, jonne oli tuotu esille Citroënin historiallisia malleja. B11-malli eli kansankielellä ”Gansterisitikka” sekä DS ja SM muistuttivat kävijöitä Citroënin loistokkaista autoista menneiltä vuosikymmeniltä.

Lymyilipä vaihtoautohallin nurkassa kaksi kappaletta harvinaisia Visan GTI-malleja, joita Suomeen tuli vajaa kymmenkunta autoa. Näistäkin suuri osa tuli maahan Rekaran tilaamina. Parhaina vuosinaan Rekara myi viitisensataa uutta Citroënia ja käytettyjä autojakin noin 1500 kpl, joista valtaosa tietenkin Citroëneja.

90-luvun alun talouslama koitui myös Rekaran kohtaloksi. Parhaimmillaan neljänneksen osuus Suomen uusien Citroënien myynnistäkään ei riittänyt pelastamaan yritystä. Isot investoinnit uuteen toimitaloon olivat yritykselle taloudellisesti haastavia, kun automarkkinat käytännössä lähes pysähtyivät. Syksyyn tultaessa yhtiön taloudelliset vaikeudet muodostuivat ylitsepääsemättömiksi ja Rekara ajatui konkurssiin joulukuussa 1991. Citroën henkilöautojen myynnillinen aallonpohja saavutettiin seuraavana vuonna, kun vain 574 kpl uutta Citroënia rekisteröitiin.
Autokauppaa on kuitenkin jatkettu Mekaanikonkatu 17:ta tämänkin jälkeen. Rekaran jälkeen osoitteessa on toiminut Hondan myymälä ja tällä hetkellä paikalla toimii SAKA Finland Oy, Herttoniemi.

Kokonaan Rekaran tarina ei onneksi päättynyt. Yritys palasi jälleen Sahaajankadulle, jossa toimintaa jatkettiin hieman vaatimattomammissa tiloissa Jussi Pirttiniemen johdolla, keskittyen lähinnä korjaamotoimintaan. On todella hienoa, että yritys on toiminnassa vielä tänäänkin.
Teksti ja kuvat : Vesa Kasari
Lähteet: Fiude – Sata vuotta helsinkiläistä autokauppaa, Kalevi Karusuo, Helsingin Sanomat 5.4.1987, Citroën Suomessa -kirja
1 Päivitysilmoitus