Suomen ensimmäinen useamman päämiehen edustama autonäyttely pidettiin Helsingin Kaartin maneesissa 20.-28.2.1926. Toinen suosittu yksittäisten näyttelyiden pitopaikka oli Ravintola Kappeli, Esplanadilla.

Autonäyttelyn järjesti Suomen messut yhdessä Suomen Automobiilikauppiaiden yhdistyksen (SAY) kanssa. Tämä yhdistys oli perustettu vuoden 1924 loppupuolella ja siinä oli mukana yhdeksän jäsentä: Ab Walfrid Alftan Oy, Autola Oy, Ab Auto-Traktor Oy, Suomalainen Osakeyhtiö Daimler-Mercedes, Hans Kock Oy, Moottorikomppania, Ab Nova Oy, Korpivaara ja Halla Oy sekä Suomen Voimavaunu Oy.

Oheinen kuva täytyy olla ajalta, jolloin Ab Auto-Traktor Oy toimi Citroënin maahantuojana. Kuvassa on Citroën C6-malleja hienossa rivissä nykyisen ravintola Kappelin sisätiloissa. Tätä mallia valmistettiin vuosina 1928 – 1932, josta saa jotain käsitystä milloin kuva on otettu. Paljon muuta tietoa tästä kuvasta ja näyttelystä ei sitten olekaan. Mutta se tiedetään, että muutamat autokauppiaat jotka eivät Suomen Automobiilikauppiaiden yhdistykseen kuuluneet, järjestivät pienempiä näyttelyitä juuri Kappelissa. Muuten Kappeli oli tuohon aikaan talvisin suljettu.
Oheinen mainos on samalta ajalta, mutta viitataanko siinä Kaartin maneesin näyttelyyn vai Kappeliin ei ole tiedossa.

citikka -28_1.jpg
Citroën autonäyttelymainos vuodelta 1928. Citroënin päämiehet mainostivat Suomen Kuvalehdessä, josta tämäkin mainos on peräisin.

 

Antti

Kuva: Kalevi Karusuon arkistosta (Fiude)

Päivitys: 03.02.2022

Tehtaan tytäryhtiö Automobiles Citroën A/S Kööpenhaminasta ja Suomen myyntipäällikkö Fred Palmros järjestivät 16. – 26. maaliskuuta 1930 Esplanadin Kappelissa komean autonäyttelyn, jossa oli esillä suuri valikoima Citroënin henkilö- ja tavara-autoja. Otsikon kuva on tästä näyttelystä. Lisää aiheesta Citroën Suomessa -kirjassa.