Kesäkuun 13-15 päivinä 1956 esiteltiin Adlonin linnanpihalla ensimmäiset Suomeen saapuneet Citroën DS 19 autot. Näyttely sai osakseen suurta huomiota sekä ammattimiesten, suuren yleisön että lehdistön keskuudessa ja on vaikeata arvioida tilaisuudessa käyneiden ihmisten lukumäärää.

13.6. klo 14 tapahtuneessa avajaistilaisuudessa olivat läsnä mm. Ranskan suurlähettiläs G. Jouve, kaupallinen attashea R. Guyader, Automobil Ab Citroenin johtaja Theo Arendal Tukholmasta sekä runsaasti kaupallisen ja taloudellisen elämämme edustajia.

Tilaisuudessa pitämässään puheessa lausui johtaja Arendal mm.:
”Uusi vaunutyyppi, josta on tullut lehdistön historiassa ainutlaatuinen puheenaihe, on luonnollisesti erikoisen kysytty. Ennenkuin se on saatu juoksevan nauhan tuotannon asteelle, joka tapahtuu tulevana vuonna, ei voida asettaa normaaleja vaatimuksia sen saannille. Citroen-tehtaat olivat heti sodan jälkeen täydessä käynnissä ja ovat vuosi vuodelta lisänneet tuotantoaan – vuodesta 1949 vuoteen 1955 177 %:lla. DS 19:sta odottavat Citroen-tehtaat itselleen lisääntyvää menestystä ja me toivomme, että myös Suomi pian saisi monta DS 19.”

Citroën DS 19 nyt Suomessa

Ensimmäinen DS suomessa - Automies 3 1956 - 01.jpg
Johtaja T. Arendal, Ranskan suurlähettiäs G. Jouve ja kaupallinen attashea R. Guyader keskustelussa.
Ensimmäinen DS suomessa - Automies 3 1956 - 02.jpg
Johtaja Paavo Korpivaara, johtaja T. Arendal, suurlähettiläs G. Jouve ja kaupallinen attashea R.Guyader.
Ensimmäinen DS suomessa - Automies 3 1956 - 03.jpg
Myös Massey-Harris-Ferguson Ltd:n myyntipäällikkö Higgins oli läsnä tilaisuudessa.
Ensimmäinen DS suomessa - Automies 3 1956 - 04.jpg
Kiinnostunutta yleisöä. Ei riittänyt, että DS 19 tutkittiin päällisin puolin, vaan myös alta päin oli nähtävä hydraulisen järjestelmän hienoudet.
Ensimmäinen DS suomessa - Automies 3 1956 - 05.jpg
Myös moottorissa oli uusia hienouksia ja se tutkittiin tarkasti.
Ensimmäinen DS suomessa - Automies 3 1956 - 06.jpg
Tällainen oli se yleisöpaljous, joka näyttelyn avaamishetkestä sen sulkemiseen saakka päivittäin täytti Adlonin linnanpihan. Eräät ammattimiehet ja DS 19 tilaajat kävivät paikalla useampaankin kertaan tutkimassa vaunua ja halukkaat saivat olla mukana koeajalla kahdella tarkoitukseen varatulla DS 19:llä.

Kuvat ja teksti: Automies -lehti 3/1956


Lue myös aiheeseen liittyvä juttumme Autorakennustekniikan täysosuma, jossa on käsitelty ensimmäisiä Suomeen tulleita Citroën DS 19 autoja.

Mikko