Eksyin pitkästä aikaa ruotsalaisen Teknikens Värld -lehden nettisivustolle, jossa ylläpidetään hirvenväistötestinä tunnetun väistökokeen tuloksia. Testi tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi vuonna 1997, kun Mercedes Benzin uusi A-malli kaatui väistökokeen aikana. Paria vuotta myöhemmin Citroën Xantia Activalla ajettiin nopeus, joka on edelleen rikkomatta.

Hirvenväistötestiä on ajettu samanlaisena jo 1970-luvulta saakka. Lehti kertoo, että hyvä auto selvittää väistötestin noin 70 km/h nopeudella ja parhaat autot 80 km/h nopeudella. Xantia V6 Activan suoritus oli vuonna 1999 uskomaton 85 km/h. Väistötesti ajetaan aina auto kuormattuna ja täydellä matkustajaluvulla. Siksi on täysin käsittämätöntä, että ”tavallinen” viisipaikkainen perheauto voi voittaa urheiluautot, kuten esimerkiksi McLarenit ja Porschet, tässä testissä.

älgtest_2017-02.JPG
Teknikens Värld -lehden hirvenväistötestin kärki, tilanne 02.2017.

En osaa sanoa perustuuko Xantia Activan suoritus siihen, että renkaiden pito pysyy kokoajan optimaalisena vai siihen, että nopeassa kaistanvaihdossa painonsiirtymä on mahdollisimman pieni autossa, joka ei lainkaan kallistele.

Mielenkiintoista nähdä, kestääkö Citroën Activan tekninen etumatka hirvenväistötestissä täydet 20 vuotta!

Rengaspidon puolesta Xantian Michelin Pilot SX 205/60R15 -renkaan luulisi antavan huimasti tasoitusta toisena olevan McLaren 675LT -auton suurelle, 305/30R20 -kokoiselle, renkaalle.

älgtest_schema'.JPG
Hirvenväistötestirata.

Tosielämän väistötestissä

Olen kerran itse joutunut Xantia Activalla vastaavaan väistötilanteeseen, tästä on aikaa vajaa 10 vuotta. Ajoin valtatietä 100 km/h nopeudella, kun sivutieltä lähti valkoinen Golf aivan eteeni. Ehkä kuljettaja ei auringon häikäisyltä huomannut harmaata autoani. Tilanne tuli todella äkkiä, mutta reflekstinomaisesti tempaisin rattia vasemmalle kohti vastapuolen ojaa ja sieltä yhtä hätäisesti takaisin omalle kaistalle. Jarruttaminen olisi ollutkin turhaa, törmäys Golfin etukulmaan oli senteistä ja sekunnin osista kiinni.

Golf-kuljettajakin varmasti muistaa tapauksen loppuikänsä, mutta ei varmasti ymmärrä millainen lottovoitto oli kun vastapuoleksi sattui Xantia Activa.

Vieläkin hämmästyksellä muistelen, kuinka Activa teki tuollaisen salamaliikkeen satasen nopeudesta täysin eleettömästi, edes rengas ei kiljahtanut. Golf-kuljettajakin varmasti muistaa tapauksen loppuikänsä, mutta ei varmasti ymmärrä millainen lottovoitto oli kun vastapuoleksi sattui Xantia Activa, todennäköisyys Suomessa siihen oli ja on melko olematon…

Idea kallistumattomasta autosta on ainakin 50 vuotias

Auton korin kallistumisen estävän hydraulisenjärjestelmän idea esiteltiin julkisesti vuonna 1988 esitellyssä Activa -konseptiautossa ja kehitettiin tuotantovalmiiksi Activa II -konseptissa 1990. Myyntiin se tuli Xantia Activa -mallien myötä 1995. Perusajatus kallistumattomasta autosta on kuitenkin paljon kauempaa. Citroën DS -malleissa ajatusta kehiteltiin ja testailtiin jo 1960-luvulla, mutta järjestelmää ei vielä otettu silloin tuotantoon.

ds_antiroll.JPG
Kallistuksenestojärjestelmän prototyyppi Citroën DS -mallissa vuonna 1968.

Tämän vuoden aikana eksoottiset superautot ovat saaneet Teknikens Världin hirvenväistötestissä Xantia Activan etumatkaa kurottua, mielenkiintoista nähdä kestääkö tekninen etumatka täydet 20 vuotta!

Hirvenväistötesti löytyy osoitteesta: http://teknikensvarld.se/algtest/

Mikko

Kuvat: Teknikens Värld,
DS 1968 kuva http://www.citroenet.org.uk/