Kun uusi automalli lanseerataan, on se aina iso tapahtuma. Ensimmäiset autot kiertävät autonäyttelyjä ympäri maapallon ja lehdistö kirjoittaa niistä isoilla palstoilla. On selvää, että tehdas panostaa lanseeraukseen joka osa-alueella luodakseen kuluttajille mahdollisimman positiivisen ensivaikutelman. Ollaan parempia, nopeampia, laadukkaampia ja nykyään myös ympäristöystävällisempiä.

Se miten uusi malli otetaan vastaan myynti- ja jälkimarkkinointiorganisaatiossa on myös erittäin tärkeää. Nykyiset mallit ovat teknisesti haastavampia ja sisältävät runsaasti ominaisuuksia, jotka sekä myyjällä että erityisesti huolto-organisaatiossa pitää olla heti tiedossa. Tähän haasteeseen on Citroënilla koulutusohjelma, joka rakentuu kolmesta erilaisesta moduulista. Myyjille, CTE (Citroën Tekninen Ekspertti), CTJ (Citroën Työnjohtajat) ja CPE (Citroën Parts Executive). CTE- ja myyjäkurssit ovat 2-päiväisiä, työnjohtaja- ja varaosamyyjäkurssit päivän kestäviä rutistuksia.

img_3213

CTJ/CPE -kursseilla pääsee myös ajamaan autoa ja auto käydään teknisiltä ominaisuuksiltaan pääperiaatteiltaan läpi. Koulutukseen liittyy aina myös etukäteismateriaalia, johon osallistuja tutustuu ennen koulutusta ajan säästämiseksi.

Myyjäkoulutuksessa käydään tarkemmin läpi varusteita, tuoteominaisuuksia, kilpailijavertailuja, auton luovutusprosessia ja tietenkin vertaillaan saman luokan kilpailijoita koeajolla. Koulutukseen liittyy myös 2 tunnin Test Force -testit, jossa myyjän tuotetietous Citroënista yleensäkin punnitaan (tehdään myyjille kahdesti vuodessa).

CTE-kursseilla käydään tekniikkaa tarkemmin läpi, diagnosointiin ja testeriin enemmän nojaten. Välttämättä silloin autoa ei pääse ajamaan.

Kun olin Citikka-lehden päätoimittajana, avautui minulle mahdollisuus osallistua uuden C5:n CTE-koulutukseen, joka järjestettiin Hauholla, Hahkialan kartanolla, 21.4.2008.

Paikalle oli saapunut noin 30 automyyjää ja maahantuojan edustajaa. Päivä oli kauniin keväinen ja uudet C5:t kiilteli kilpaa auringon kanssa Hahkialan kartanon pihamaalla. Puitteet olivat siis mitä parhaimmat hyvälle koulutuspäivälle.

img_3232

Aamupalan jälkeen koulutus aloitettiin Citroënin vuoden 2007 tuloksia tarkastelemalla. Myyntimäärä oli kaikkiaan 1 461 000 autoa ja kasvua edelliseen vuoteen 4 %. C-Crosserista oli jätetty yli 10 000 tilausta ja tästä syystä tuotantoa ollaankin siirtämässä Japanista Eurooppaan, tuotannon siellä käynnistyessä 2009 alussa. Tulevista malliuudistuksista kerrottiin sen verran, että uusi Berlingo lanseerataan kesäkuussa ja C4 Hybridi HDi esitellään vuonna 2010. Nemon maahantuonnista käydään tehtaan kanssa edelleen neuvotteluja.

IMG_3217.JPG

Aamupäivän aikana uusi C5 ja sen tärkeimmät ominaisuudet käytiin läpi. Koska kyseessä oli myyjäkoulutus, keskityttiin lähinnä eri mallien varuste-erojen selvittelyyn sekä kilpailijoiden analysointiin. Lisäksi käytiin läpi, minkälaista lanseerausmateriaalia oli saatavana jälleenmyyjien esittelytilaisuuksiin. Koulutusmateriaalien lisäksi Risto Immonen esitteli lehdistön ensikommentit.

Maittavan lounaan jälkeen jakautui koulutusryhmä kahteen osaan, joista toiset menivät harjoittelemaan auton luovutusta ja toiset lähtivät koeajamaan sekä uutta C5:tä, että muutamaa kilpailijaa. Seuraavana päivänä vuorot vaihdettaisiin. Koska olin varautunut vain yhteen koulutuspäivään, ei minun ollut vaikea valita kumpaan ryhmään menisin. Koe-ajoon oli varattu kolme erilaista C5:ta, joista kaksi oli varustettu 2.0 HDi-koneilla, toinen automaatilla ja toinen manuaalivaihteistolla sekä kummatkin Hydractive 3 jousituksella. Kolmas malli oli kaksilitrainen bensa, manuaalivaihteistolla ja teräsjousilla. Kilpailijoiksi oli kelpuutettu Ford Mondeo, Peugeot 407, Mazda 6, Renault Laguna ja Volkswagen Passat. Koe-ajoreitti oli etukäteen suunniteltu ja määrävälein letka pysäytettiin ja autoja vaihdettiin niin, että jokainen autokunta pääsi ajamaan kaikilla autoilla. Tämän lisäksi jokaisen ajokerran jälkeen merkittiin taulukkoon kouluarvosanoin eri osa-alueiden pisteet.

Harvoin on tilaisuus ajaa eri autoja näin peräkkäin ja päästä heti tuoreeltaan vertaamaan niitä toisiinsa.

img_3223

Jos joku oli vielä aamupäivän jälkeen epäillyt uuden C5 esittelyssä käytettyjä vahvoja adjektiiveja, ei koe-ajon jälkeen enää kenelläkään ollut epäselvää kuinka hyvästä autosta nyt puhuttiin. Uusi C5 on ensinnäkin erittäin hiljainen auto. Se tarjoaa kuljettajalle työskentely-ympäristön, jossa on helppo viihtyä pidemmänkin matkaa. Eikä vähiten tukevien ja hyvin muotoiltujen penkkien myötä. Myös mittaristo on erittäin onnistunut paketti ja toimintoja on helppo ohjata onnistuneen ratin keskiössä olevan käyttöliittymän myötä. Onko konttorissa siis kaikki hyvin? No ei aivan, sillä polaroituja aurinkolaseja käyttäessä jää keskikonsolissa oleva monitoiminäyttö täysin pimeäksi. Pienellä asentomuutoksella sen olisi saanut näkymään kuljettajalle.

Olisi ollut vakuuttavampaa lukijan kannalta jos autosta olisi löytynyt jotain negatiivista sanottavaa mutta vaikeaa se on. Sillä myös ajettavuus on auton vahvoja puolia.

C5 on sinällään historiallinen malli, että siihen on valittavissa kaksi erilaista jousitusta.

Alustarakenne pohjautuu Citroënin lippulaivan C6:n komponentteihin ja se tuntuu ajettavuudessa. Myös terajousituksen yhteydessä alustarakenne on lähes identtinen. Tämä on varmasti asettanut haasteita jousituksen virittämisessä ja testaamisessa. Mutta hyvin ovat tässä onnistuneet sillä myös teräsjousitettu C5 on mukava auto ajaa. Itse asiassa jo lehdistössäkin esitetty väite siitä, että kaasunestejousitettu alusta on pintakovempi pitää kyllä paikkansa. Alhaisissa nopeuksissa epätasaisella pinnalla tuntuu Hydractive 3 kovemmalta kuin teräsjousitus, joka ylittää epätasaisuudet lähes huomaamatta. Suosittelen siis kaikkia epäilijöitä käymään ensitilassa testaamassa nimenomaan tämän teräsjousitetun version sillä voin luvata, että koette yllätyksen. Entä miten pärjäsi kilpailijat? Yllämainituista lähinnä samalla viivalla on Passat, jonka laatuvaikutelma ja ajettavuus ovat varsin hyvät. Tiettyyn rajaan saakka myös uusi Laguna oli hyvä auto ajaa vaikka onkin muuten varsin hajuton ja mauton. Mondeon mittaristo oli pilattu lähinnä Nintendoa muistuttavalla värinäytöllä, jonka käyttö oli lähes mahdotonta. Ehdottomasta pohjanoteerauksesta vastasi Mazda 6. Sen sisutus oli järkyttävä jäljitelmä marmoreineen ja ajettavuus oli selvästi joukon huonoin. Ehkä tuomio on hieman puolueellinen mutta totuuden nimissä uusi C5 heittää omassa luokassaan kovan haasteen varsinkin kun ominaisuuksia peilaa hinnaston kautta.

img_3229

Koe-ajon aikana toinen ryhmä harjoitteli uuden auton luovuttamista asiakkaalle. Tehdas kun haluaa, että se tapahtuu kaikkialla samalla tavalla. Toki jokaisella myyjällä on oma tapansa työskennellä mutta pääpiirteissään tapahtuma pitäisi olla samalla kaavalla hoidettu. Luovutuksen lisäksi ryhmä kävi läpi uuden mallin esittelyn mahdolliselle ostajalle. Tässä pyritään kiinnittämään huomiota auton virtaviivaisuuteen, ajomukavuuteen, matkustamon äänettömyyteen ja tilavuuteen, vakiovarustelun kattavuuteen, turvallisuuteen ja siihen, että autoon voi valita seitsemästä eri moottorivaihtoehdosta mieleisensä. Lisäksi esitellään asiakkaalle kulmavalot jotka on sekä tavallisten, että xenonvalojen yhteydessä. Tämä toiminto valaisee sen sivun, jonne ollaan kääntymässä kun nopeus on alle 30km/h.

C5 on todella tärkeä malli Citroënille. Edellisen mallin lastentaudit veivät kuluttajien luottamusta mallia kohtaan vaikkakin laatu saatiin kuntoon vuosien saatossa. Tämä kuitenkin kuvastaa kuinka tärkeää on saada tuotteen laatu heti vaadittavalle tasolle. Sillä varmistetaan hyvä myynti koko tuotteen elinkaaren ajaksi. Citroën on halunnut uuden C5:n olevan Eurooppalaisten ja etenkin Saksalaisten markkinoiden suosima. Tämä näkyy heti ensi silmäyksellä auton muodoissa, joita onkin ollut piirtämässä joukko saksalaisia muotoilijoita. PSA:n muotoilukeskuksessa on Pariisin esikaupunkialueella töissä useita kansalaisuuksia mutta uuden C5:n olemukseen haluttiin saksalaista jykevyyttä. Tämä saattaa olla kova pala varsinkin vanhempien Citroën-mallien ystäville. Toisaalta eipä ne massatuotteeksi tarkoitetut autot ole ennenkään kovasti toisistaan poikenneet. Pois luettuna muutamat poikkeukset.

IMG_3227.JPG

Varmistaakseen C5:n laadun on tehdas monien tuotekehitystestien lisäksi tehnyt myös jo miltei unohtunutta perinteistä testiä ajattamalla autoja normaaleissa ajo-olosuhteissa.

Testikilometrejä on C5:lle kertynyt kaikkiaan 5 miljoonaa.

Lisäksi autoa on koeteltu ympäri maapallon erilaisissa olosuhteissa, joista mainittakoon Sodankylä Suomen lapissa. Uudelta C5:ltä on siis lupa odottaa myös hyviä talviajo-ominaisuuksia.

M2 segmentin autoista, johon siis C5 kuuluu, noin 51 % on yritysautoja. Euroopassa toimiva Eurotax on seurannut uuden C5:n kehitystyötä pitkään ja on tämän seurannan tuloksena antanut sille huippuluokan jäännösarvosuosituksen. Tämä on erittäin tärkeä asia leasing-yhtiöille liiketaloudellisesti, kuten ymmärtää sopii. Citroënin ”kakkosmies” Frédéric Banzet kävi Suomessa huhtikuun lopulla keskustelemassa leasing-yhtiöiden edustajien kanssa ja viesti oli varmasti se, että uusi malli on erittäin luotettava ja käytettynäkin haluttu auto.

Parhaillaan on Nettiauto.comissa myytävänä yksi tässä koulutuksessa olleista autoista: Citroen C5 2.0i 16v Dynamique (IXC-210).

IMG_3236.JPG

Antti

Julkaistu aikaisemmin Citikka-lehdessä 2/2008