Vaikka Korpivaara & Halla Oy ei suinkaan ollut ensimmäinen Citroën henkilöautojen maahantuoja Suomessa, on sillä varsin merkityksellinen rooli Citroënin historiassa Suomessa ja näin ansaitsee lyhyen esittelyn myös tässä blogissa.

Juhani Korpivaara perusti vuonna 1917 yhdessä Veikko Hallan kanssa Korpivaara & Halla Oy:n nimisen yrityksen joka aluksi korjasi polku- ja moottoripyöriä sekä autoja. Toiminta piti sisällään myös rengaskauppaa mm. Venäjältä, joka oli kaataa nuoren yrityksen heti alkuun kun Venäläiset varastivat merkittävän osan toimitettavista renkaista. Ensimmäiseen autokauppaan sijoitettiin koko yrityksen silloinen 2 000 markan pääoma kun käytetty Adler-henkilöauto ostettiin ja kunnostettiin myyntiin. Vuonna 1919 yritys muutettiin osakeyhtiöksi ja seuraavana vuonna rakennettiin autokorjaamo Helsingin Sörnäisiin. Veikko Halla kuoli 1920 liikenneonnettomuudessa ollessaan autonostomatkalla Porvoossa. Hallan nimi säilyi yhtiön nimessä, mutta yhtiön johdossa oli nyt Juhani Korpivaara yksistään. Hallan tilalle hallitukseen astui hänen vaimonsa veli, Augusti Vehoniemi. Hallan nimi säilyi kuitenkin aina vuoteen 1947, jolloin yhtiön nimi muutettiin Korpivaara Oy:ksi.

Ranskalaista tehokkuutta

Citroënin maahantuonnin aloittamista kuvaillaan Korpivaaran historiikissa näin:

Merkittäväksi autojen valmistajaksi oli Ranskassa noussut Société Anonyme André Citroën, joka oli kohta maailmansodan jälkeen ryhtynyt valmistamaan moottoriajoneuvoja suurehkossa mitassa. Tehtaan autot olivat saavuttaneet jo vankan aseman eri tahoilla maailmaa, sillä ne olivat sekä nopeita, että luotettavia. Pula-aikakaan ei pahemmin pystynyt sen asemaa horjuttamaan, vaan tehtaan merkitys kasvoi vuosi vuodelta. Niinpä se 1930- luvun puolivälissä olikin yksi Euroopan suurimmista tehtaista, joka valmisti sekä henkilö-, kuorma- ja linja-autoja.

Kun kiinnostus uuteen autotyyppiin oli kasvanut yli pelkän uteliaisuusasteen ja sille oli olemassa markkinoita, ei Korpivaara & Halla Oy epäröinyt ryhtyä markkinoimaan sitä.

Markkinointiin Korpivaara käytti muunmuassa Automies-asiakaslehteä.  Edustuksen saaminen aiheutti kuitenkin erikoisjärjestelyjä sillä SA André Citroën ei halunnut tehdä sopimusta yrityksen kanssa, jolla oli ennestään vahva Amerikkalais-autojen edustus. Tätä varten perustettiin vuonna 1934 Autoliike Teho avoinyhtiö ja  edustussopimus Citroënin kanssa saatiin solmittua.

Tuolloin ryhdyttiin tuomaan Suomeen etuvetoista Citroënia, joka hiukkaa aikaisemmin oli esitelty Keski-Euroopassa. Yritystä pidettiin rohkeana, sillä etuvetoinen ”Ranskan ihme” tuomittiin epäonnistumaan. Vaan toisin on käynyt.

Yhteistyö alkoi dramaattisesti sillä jo samana vuonna SA André Citroën ajautui konkurssiin ja puolen vuoden kuluttua tästä yhtiön perustaja André Citroën kuoli syövän sekä huolien uuvuttamana. Ennen sodan syttymistä Korpivaara & Halla Oy ehti tuoda Suomeen kaikkiaan 369 Citroën-merkkistä autoa.

Sotavuodet ja sen jälkeinen rahapula sekä autojen myynnin säännöstely vaikutti suuresti myös Citroën-kauppaan. Kaikesta huolimatta usko tulevaisuuteen oli vahva, jota kuvastaa mm. suuren autotalon rakennushanke Helsingin keskustaan heti sodan päätyttyä. Autotalo valmistui kuitenkin vasta 15-vuoden rakentamisurakan jälkeen ja Korpivaara Oy:n omistukseen jäi lopulta vain noin neljännes koko pinta-alasta. Autoliike Tehon toiminta oli pysähdyksissä sodan ajan mutta käynnistyi uudelleen kun rintamalta palanneet Citroën T45 kuorma-autot ostettiin kunnostettaviksi.

korpivaaran_na%cc%88yttely_006
Korpivaaran näyttely 50-luvulla

50-luvun Citroën DS-malli oli sensaatio mutta Suomessa kallis ja erikoinen auto ei ollut kaupallinen menestys laajasta mainonnasta huolimatta. Citroënin myynti säilyi maltillisena myös tultaessa 60-luvulle ja kun Korpivaara alkoi tuomaan maahan Toyotaa jäi Citroën pikkuhiljaa yrityksessä alta vastaajan asemaan.

IMG_3454.JPG
Korpivaaran korjaamo Pitäjänmäelle valmistui vuonna 1952

Korpivaara Oy:n nimissä Citroënia markkinoitiin, myytiin sekä huollettiin aina loppuvuoteen 1980 saakka. Tuolloin sekä pitkään jatkuneen huonon myynnin, että Toyotan lievästä painostuksesta Citroënin maahantuonti siirtyi tätä tarkoitusta varten perustetulle uudelle tytäryhtiölle, Auto-Bon Oy:lle.

Lähteet: Korpivaaran historiikit ja Fiude, sata vuotta Helsinkiläistä autokauppaa.

Antti

Päivitetty 11.01.2017: merkitty lainaukset Korpivaara 50-vuotta historiikista.